• onze waardering

Recensie: De drie Maria's RECENSIE

De drie Maria’s gaat over drie generaties vrouwen die de leiding hebben over La Principal, het belangrijkste wijnhuis van de Spaanse wijnregio Abadia. Maria Roderich is in 1893 de eerste vrouwelijke eigenares van het wijnhuis. Wanneer zij overlijdt wordt haar dochter, Maria Magí, de bazin. Deze twee vrouwen moeten zich staande zien te houden in een tijd en cultuur waarin mannen de dienst uitmaken. Hoe zij dit doen wordt overigens door Lluís Llach erg goed uitgewerkt. Zo zet hij Maria Roderich op een “Sjouwstoel” waarin ze door knechten van huis naar haar land wordt gedragen.

In de periode dat de tweede Maria eigenares van La Principal is wordt er een dode man op het erf gevonden. In het najaar van het jaar 1940 heropent inspecteur Recader de moordzaak die hij in 1936 door de start van de Spaanse burgeroorlog niet kon afmaken. De inspecteur ondervraagt de  bewoners van La Principal. Hij merkt al snel dat Maria informatie voor hem achterhoudt. Hoe meer de inspecteur ontdekt, hoe ingewikkelder de zaak begint te worden. De familiegeschiedenis van Maria blijkt een belangrijke rol te spelen in de zaak. Als het inspecteur Recader al lukt om de zaak op te lossen, wat betekent dit dan voor Maria en haar familie?

Wij als lezers lezen mee met de derde Maria, Maria Costa. Haar vader schreef voor haar over de familiegeschiedenis en de moordzaak. Doordat het verhaal over drie generaties Maria’s gaat worden er steeds sprongen in de tijd gemaakt. Op de vragen die inspecteur Recader stelt volgt soms een heel relaas waarin een deel van de familiegeschiedenis wordt verteld. Deze vertellingen zijn heel nuttig om het verhaal goed te kunnen volgen, maar ze nemen wel veel vaart weg uit het verhaal. Het duurt lang voordat het verhaal begint te leven en het wordt hierdoor ook nooit echt spannend. Dat is jammer, zeker omdat moord, affaires en familieverraad toch erg spannende ingrediënten voor een verhaal hadden kunnen zijn.

Toch zit het boek verder goed in elkaar. Llach weet het plot uiteindelijk toch nog een hele verrassende wending te geven waardoor alles in het verhaal op zijn plek valt. Ook zijn de personages goed uitgewerkt, je gaat hen door de tijd heen steeds beter begrijpen. Wat ook erg bijzonder is aan De drie Maria’s is de stijl. Dat Lluís Llach een bekende Spaanse zanger is merk je erg goed, de toon van het verhaal is soms bijna zangerig. 

De drie Maria's

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Drie vrouwen plus één: Maria Roderich, Maria Magí en Maria Costa vormen drie generaties sterke vrouwen die in de loop van een eeuw La Principal hebben bestuurd, het voornaamste huis van het dorpje Pous. Ursula, de inmiddels stokoude huishoudster en al in dienst sinds de allereerste Maria Roderich, is getuige en vertrouwelinge van alle drie Maria's en de werkelijke bron van informatie in de geweldige puzzel die deze historische whodunit is, en die begint in 1940.Een jonge inspecteur heropent een moordzaak uit 1936, met aan de basis een gepassioneerde liefdesgeschiedenis.

  Familiegeheimen, macht, passie: 'De drie Maria's' is familiesage en mysterie ineen en bevat onvergetelijke karakters. Het verhaal wordt volledig gedragen door de drie stoere Maria's die de tijdgeest en heersende tradities trotseren en daarbij af en toe veel tegenwerking ondervinden. Huishoudster Ursula is misschien wel de werkelijke ster van het verhaal en je kunt haar niet anders dan in je hart sluiten.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Rebekah Mikaelson keert terug naar Mystic Falls in Legacies

 • Harlem Shuffle - Colson Whitehead

 • Het huis onderaan de klif - Sharon Gosling

 • De roadtrip - Beth O'Leary

 • De strijd om de Hartenkoningin - Tonke Dragt

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De antwoorden op de grote vragen

 • Diner voor 2

 • Netflix komt met animatieseries gebaseerd op de boeken van Roald Dahl

Zoek in artikelen