• onze waardering

Recensie: Lege kamers RECENSIE

Venita verhuist na een aangrijpende gebeurtenis met haar familie naar Amsterdam. Het lukt haar niet om te wennen aan de grote stad, en ze heeft moeite met het maken van vrienden. Echter is er één iemand die Venita snapt: Camila. Camila is haar vriendin die haar steunt en het lijkt alsof Camila de enige is die Venita begrijpt. Venita vindt namelijk dat zij de oorzaak is van de aangrijpende gebeurtenis, en Camila ziet dat ook zo. Kan Camila helpen Venita over haar schuldgevoel heen te zetten?

Dit boek sprak me voornamelijk aan door de prachtige cover. De ogen zien er erg verdrietig uit, vol schuldgevoel. Toen ik begon aan dit boek had ik geen idee wat me te wachten stond. Moeizaam las ik de eerste 100 pagina’s uit, omdat de schrijfstijl en het verhaal mij niet wist te pakken. Venita irriteerde me door haar jaloerse gedrag, en ik kon me helemaal niet in haar vinden. Totdat het kwartje viel en je er als lezer achter komt dat de traumatische gebeurtenis écht een hele grote impact op Venita heeft gemaakt.

De eerste 100 pagina’s van Lege kamers kwam ik dus moeizaam door, maar daarna las het boek als een trein. Achteraf snap ik ook waarom ik die pagina’s moeizaam door kwam. Je kruipt als lezer namelijk in het hoofd van iemand die is getroffen door een traumatische gebeurtenis. Venita had alles niet helder op een rijtje, en ze wist niet goed wat ze met zichzelf aan moest. Tijdens het lezen van de eerste 100 pagina’s wist ik ook niet goed waar het verhaal naartoe ging. Gaat het over Venita die zichzelf wil straffen, of gaat het verder dan dat? Dit maakte ook dat ik niet echt de drive vond om het boek maar door te blijven lezen. Maar wanneer je als lezer in de gaten krijgt wat er echt aan de hand is, komt het verhaal in volle gang. Vanaf dat moment kan je niet stoppen met lezen, en wil je dat je vermoedens bevestigd worden.

Achteraf vond ik dat de schrijfster het boek echt heel goed heeft beschreven. Susanne Koster wist de wereld heel goed te schetsen door de ogen van Venita. Uit de nachtmerries van Venita krijg je te weten wat er precies gebeurd is, en wat de reden is waarom Venita en haar familie zijn verhuisd naar Amsterdam. Ik moet wel zeggen dat ik me erg ergerde aan de ouders van Venita. Bij hun thuis mag namelijk niet over de traumatische gebeurtenis gesproken worden. Maar hoe kan Venita zich er dan overheen zetten, als ze niemand heeft om erover te praten? Op zulke momenten was ik blij dat Camila er was voor Venita. Zij helpt haar wel degelijk door de moeilijke tijden heen, al vond ik haar wel een beetje vreemd. In mijn ogen staat ze iets té veel achter Venita, waardoor Venita niet altijd de juiste keuzes maakte.

Ik vond Lege kamers uniek, en ik had nog nooit zoiets gelezen. Ik ga natuurlijk niet te veel verklappen! Suzanne Koster neemt je mee in een wereld van een meisje met een ernstig verleden. Langzaam maar zeker komt de lezer erachter wat er precies gebeurd is, en vanaf dat moment zit je op het puntje van je stoel!

Lege kamers

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Na een traumatische gebeurtenis verhuist Venita met haar broer en ouders vanuit een klein dorp naar het grote Amsterdam. Ze is er bijzonder eenzaam, tot ze Camila leert kennen. Camila is dominant, maar met haar kan Venita tenminste praten over het allesoverheersende schuldgevoel dat ze maar niet kan loslaten. Venita vindt dat zij boete moet doen voor haar verleden. En Camila is het daarmee eens.

  Een psychologische roman voor young adults, over een jonge vrouw die een psychose krijgt. Invoelend en aangrijpend.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het genesisproject - Mascha Heijmans

 • De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

 • Tot de dood ons scheidt - Malin Stehn

 • Stromend graf - Robert Galbraith

 • Get fit - Frederique Ypenburg & Wendy De Vries

Gerelateerde artikelen

 • Geluksmomenten - Clare Chambers

 • Supernatural prequel 'The Winchesters' in de maak door Jensen Ackles

 • Recensie: Penguin Bloom

Zoek in artikelen