• onze waardering

Recensie: Handschrift van de duivel RECENSIE

Zina Welter gaat in op een uitnodiging om deel te nemen aan een conferentie rond het Voynich Manuscript. Dit eeuwenoude geschrift is opgesteld in wat een volledig onbekende taal lijkt en is voorzien van mysterieuze tekeningen. Als wiskundige heeft Zina zich verdiept in het ontcijferen van de tekst en denkt ze een manier gevonden te hebben om een doorbraak te forceren. Dit leidt ertoe dat ze met een kleine groep specialisten aan een zoektocht door heel Europa heen begint en dat ze ondertussen geheimzinnige berichten ontvangt van een zekere Barschius. Het is voor Zina duidelijk dat er mensen zijn die liever niet willen dat ze het geheim achter het manuscript onthult, maar ze heeft geen idee wie ze kan vertrouwen en wie niet.

Handschrift van de duivel is een thriller die op het eerste zicht een beetje aan Dan Brown en co doet denken, maar die dan toch eigenzinnig zijn eigen weg lijkt te gaan. Het Voynich Manuscript is een interessant gegeven om een verhaal rond neer te pennen. Het manuscript bestaat echt en spreekt tot de verbeelding. In het boek zijn enkele afbeeldingen van pagina’s uit het geschrift opgenomen. Zelf schrijft auteur Donald Nolet in zijn nawoord dat zijn boek deel fictie, deels feit en deels plausibel is; een omschrijving die tot de verbeelding spreekt.

Donald Nolet heeft een thriller geschreven die in het begin misschien wat te serieus en formeel van toon aanvoelt, maar na een paar hoofdstukken heeft het verhaal de lezer beet en beginnen ook de hoofdpersonages aan te spreken. De beschrijvingen van de verschillende steden en locaties zijn beeldend en degelijk. Zina Welter is verfrissend in de rol van door een mysterie gebeten wiskundige. Het allegaartje aan medestanders dat ze rond zich verzamelt intrigeert voldoende en bezit de nodige tegenstellingen om het verhaal schwung te geven. Zina Welter ontwikkelt zich van kneusje uit de bankwereld tot een ietwat onzeker, maar gedreven personage. Een echte heldin is ze niet, wel bezit ze voldoende hartstocht en uiteindelijk ook de nodige doortastendheid om haar geloofwaardig te maken. De geschiedkundige uitstapjes naar het hof van Rudolf II in Praag geven Handschrift van de duivel dat beetje extra dat nodig is om de nieuwsgierigheid verder te prikkelen. Deze tweede verhaallijn kadert het ontstaan van het manuscript en biedt meer inzicht in het geheim dat erin verborgen zit. Nolet heeft deze kant van het verhaal goed onderbouwd en gebruikgemaakt van bestaande historische figuren.

Donald Nolet won eerder de Gouden Strop en de Schaduwprijs voor zijn in 2013 verschenen boek Versleuteld over Joshua Lambert, die tijdens de zoektocht naar zijn familiegeschiedenis op een van de grootste geheimen van de Tweede Wereldoorlog stuit. Nolet studeerde Japanse taal en cultuur in Leiden. Na zijn afstuderen ging hij als copywriter aan de slag in de reclamewereld. Handschrift van de duivel is zijn tweede boek en een waardige opvolger. De auteur weet de lezer benieuwd te maken en speelt een goed uitgekiend spel als het op het verdacht maken van bepaalde personages aankomt. Het is een aanrader voor iedereen die van een degelijke faction-thriller houdt en op zoek is naar een goed boek van een veelbelovende schrijver van eigen bodem.

Handschrift van de duivel

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Zina Welter, een briljante jonge wiskundige, heeft zich teruggetrokken uit de maatschappij. In haar afzondering is ze gefascineerd geraakt door het Voynich Manuscript, een eeuwenoud geïllustreerd werk, geschreven in een onbekende taal. Zina ontwikkelt een algoritme dat dit mysterie eindelijk moet ontcijferen. Op een bijeenkomst van Voynich-deskundigen ontvouwt ze haar plan. Vanaf dat moment wordt ze meegesleurd op een zoektocht dwars door Europa. Terwijl de ware betekenis van het manuscript steeds duidelijker wordt, stapelen de verontrustende gebeurtenissen zich op. Wie kan Zina nog vertrouwen?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De vijand

  • Recensie: Imagine Shoot Create

  • Recensie: Las Herederas

Zoek in artikelen