• onze waardering

Recensie: Onmogelijke keuze RECENSIE

Onmogelijke Keuze laat ons kennismaken met Selma. Selma woont samen met Seb en haar dochter Alice. Ze heeft een moeilijke tijd achter de rug, maar is dit goed te boven gekomen.  Als haar man onverwacht op zakenreis moet naar Spanje en Selma en haar dochter mee moeten, wordt Selma weer geconfronteerd met het heftige geheim wat ze met zich meedraagt. Want Spanje, Alicante, is de plaats waar het allemaal gebeurde...

Sandra Berg heeft al een aantal boeken op haar naam staan en Onmogelijke Keuze past qua thema goed in het rijtje. Het is een indringende roman die geen moeilijke onderwerpen schuwt. We maken kennis met Selma, haar dochter Alice en dienst stiefvader Seb. Selma is een onzeker persoon en de lezer komt er al snel achter dat dit te maken heeft met iets uit haar verleden. Ze hangt erg aan haar ouders, waar ze iedere dag even langs gaat en vooral haar vader oefent veel controle uit over haar leven. Selma lijkt doodsbang om tegen hem in te gaan en ook dit lijkt met het verleden te maken te hebben.

Zijn personage, evenals dat van de andere personen in het boek, is sterk weggezet door de schrijfster. De moeizame relatie tussen vader en dochter wordt goed beschreven. Verder is er nog Selma’s moeder, die als een schim aanwezig lijkt te zijn in haar leven en zo ook in het verhaal. Dochter Alice is een eigengereide vijftienjarige met een sterke mening die haar zinnen heeft gezet op een bezoek aan de paardenopvang. Seb is Selma's vriend en is het moe is dat Selma’s vader de dienst uitmaakt en  kiest er mede daardoor voor Selma mee te nemen naar Spanje, met alle gevolgen van dien.

Vanaf het begin is namelijk duidelijk dat er in het verleden iets is gebeurd met Selma, maar wat dat is blijft lange tijd verborgen. De schrijfster geeft stukje bij beetje meer informatie en dat maakt dat je wilt doorlezen en het geheim ontrafelt wilt zien. Eenmaal in Alicante zorgt een letterlijke ontmoeting met het verleden ervoor dat je als lezer meer te weten komt over de gebeurtenissen van toen. Het loopt wederom fout met Selma en uiteindelijk komt de waarheid boven, die nog erg onverwacht blijkt. Samen met de personages is dit een groot pluspunt van het boek. Het mysterie.

Het is een sterk verhaal, echter is de schrijfstijl soms nogal stoffig. Woorden in de dialogen, zoals ‘noch,’ ‘grootvader’ ‘laten we elkaar treffen’ ‘desalniettemin’  e.d. Geen spreektaal, en soms erg formeel. Niet zoals familieleden met elkaar praten. Vooral personage Alice, een vijftienjarig meisje, gebruikt woorden die de jeugd van tegenwoordig echt niet zou gebruiken.  Het zijn woorden van een wat ouder persoon. Ouderwets Nederlands. Niet passend bij iemand van vijftien. Ook staan er veel herhalingen in, bijvoorbeeld: ‘Of iets dergelijks’ en 1 zin verder weer ‘of iets dergelijks.’ Niet heel goed geschreven dus. Zonde, want de verhaallijn op zich is erg sterk.

Wat opvalt is dat je niet doorhebt dat het om een Zweeds gezin gaat. Tot er plots gerefereerd wordt aan thuis, aan Göteborg, waar het gezin woont. Het had net zo goed om een Nederlands gezin kunnen gaan. Jammer dat de achtergrond van het Zweedse gezin niet iets meer naar voren komt. Het deel wat Sandra Berg verdient met Onmogelijke Keuze gaat naar een dierenopvang in Spanje. Zeer bewonderenswaardig en een prachtig doel. Toont het grote hart van de schrijfster en alle complimenten daarvoor. Echter komt deze opvang veelvuldig voor in het boek. Helemaal prima, maar het kan ook té veel zijn en een groot aantal van de vermeldingen ervan in dit boek dragen niet bij aan het verhaal. Ze leiden er eerder vanaf.

Onmogelijke Keuze is een goed verhaal met een verrassende ontknoping en het leest vlot, maar het boek heeft toch ook wel een aantal minpunten. Als je van familieromans met een tikje drama houdt dan zal dit boek je zeker bekoren en saai wordt het geen moment. 

Onmogelijke keuze

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Sommige mensen koesteren hun verleden, anderen proberen het te vergeten. Hoofdpersoon Selma in Onmogelijke keuze van Sandra Berg behoort tot die laatste categorie. Lange tijd lijkt dat te lukken, tot ze met haar man en dochter naar Spanje moet reizen, waar haar verleden zich voor een groot deel heeft afgespeeld. Sandra Berg neemt je in Onmogelijke keuze mee in Selma's gedachtewereld en dilemma. Je voelt van begin tot eind met haar mee en wordt ook als lezer voor de vraag gesteld: welke keuze zou ík maken?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 5 x Sinterklaas films voor volwassenen

 • Film & Serie top 6: december 2023

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

Gerelateerde artikelen

 • De stilte van eenzaamheid - Sandra Berg

 • Recensie: Voorbij de duisternis

 • Recensie: Gebroken vleugels

 • Recensie: Silhouet van ijs

 • Recensie: Gevangen vlinder

Zoek in artikelen