• onze waardering

Recensie: De Wonderlingen  RECENSIE

De Wonderlingen van Brian Selznick vertelt niet slechts één verhaal. Het boek vertelt twee verhalen die uiteindelijk met elkaar verboden lijken te zijn. Het ene verhaal wordt verteld in plaatjes en het andere in tekst. Het eerste verhaal gaat over de schipbreukeling Billy Wonderling en speelt zich af in 1766. Billy en zijn hondje overleven het watergeweld en Billy begint zijn eigen theater. Het theater wordt een succes en liefde voor het theater wordt overgedragen op elke nieuwe generatie. Maar helaas lijkt een brand het einde van het theater te beginnen. De brand is waar het beeldende verhaal afloopt en je je als lezer in 1990 bevindt. De jonge Josef is weggelopen van zijn kostschool en opzoek naar zijn oom in Londen. Wanneer hij hem heeft gevonden, komt hij in een vreemd huis terecht. Joseph begint hier steeds meer te leren over zijn afkomst en ontdekt dat hij op een bepaalde manier verbonden is met Billy Wonderling. 

Schrijver Brian Selnich weet hoe hij zijn lezers positief kan verrassen met een boek dat zowel uit tekst als beeld bestaat. Meer dan de helft van zijn 652 pagina lange boek bestaat uit plaatjes. De schrijver snapt hoe hij de lezer geboeid moet houden met prachtige tekeningen die het verhaal vertellen van de Wonderlingen-generatie. Het zijn dit keer niet bladzijdes die je als lezer wilt verslinden, maar pagina’s. Elke tekening op zich lijkt al voor een hoofdstuk te staan. De schrijver, of eigenlijk tekenaar, laat genoeg details zien om het verhaal goed te kunnen begrijpen en om nieuwsgierigheid op te wekken. Je wilt als lezer soms zelfs net te snel doorbladeren naar de volgende pagina. Normaal moet je als lezer minstens een hoofdstuk lezen om meer antwoorden te krijgen, maar de tekeningen zorgen ervoor dat je honger naar antwoorden snel wordt gestild. Tenminste, tot je belandt bij het geschreven deel.
 
Maar ook als je als lezer bij zijn 'echte' verhaal belandt, word je niet teleurgesteld. De omschrijvingen van de schrijver zijn al net zo levendig als zijn tekeningen waardoor je het gevoel hebt net als Josef door de kou te moeten lopen. Ook wanneer je in het huis van zijn oom belandt, heb je het gevoel dat je precies weet hoe het huis is ingericht en hoe eigenaardig alles aanvoelt. Alles wordt erg grondig omschreven, soms helaas iets te grondig waardoor je als lezer even je aandacht verliest. 

Toch duurt het even voordat je echt in het boek zit. Je hebt vele pagina’s lang een verhaal gevolgd over de Wonderlingen-generatie. Het getekende verhaal ging heel snel. Vervolgens volg je het verhaal van de jonge Josef, een verhaal dat plotseling wordt verteld aan de hand van woorden en niet aan de hand van plaatjes wat als lezer best een wending is. Brian Selnich probeert het geschreven verhaal net zo gedetailleerd te vertellen als zijn getekende verhaal waardoor het soms langdradig wordt, maar op sommige momenten vertelt hij ook dingen iets te kort door de bocht. Hierdoor twijfel je als lezer soms waarover het gaat. Zit je nu nog in dezelfde scène of heb jij nu iets gemist? Hierdoor ben je al snel geneigd om wat pagina’s terug te bladeren om te kijken of je het goed begreep, wat helaas ten koste gaat aan het leesplezier. 

Aan het einde van het boek wordt woord weer ingeruild voor plaatjes. De schrijver weet op spectaculaire wijze beide verhalen samen te voegen. Het einde zie je niet aankomen wat voor een fantastische ontknoping zorgt. 
 

De Wonderlingen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In De Wonderlingen raken twee verhalen met elkaar verstrengeld: één in woorden en één in beelden. Het beeldverhaal begint in 1766 met Billy Wonderling, een eenzame schipbreukeling die in het theater gaat. Het prozaverhaal speelt zich af in 1990 en gaat over Josef, die weggelopen is van de kostschool en terechtkomt bij een vreemde oom in een nog vreemder huis. Langzaam ontdekt Josef zijn afkomst en die is op vreemde wijze verweven met het verhaal van Billy.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen