• onze waardering

Recensie: Creatief met IKEA RECENSIE

Je kunt geen huis binnenkomen of je vindt er wel een artikel van de Zweedse meubelgigant IKEA. Hoewel leuke en betaalbare meubels altijd populair zijn, kan het af en toe wel eens storen dat jouw keuze dan ook ook elders terug te vinden is. Isabelle Bruno en Christine Baillet vonden dit ook en brachten als hulpmiddel ‘Creatief met IKEA’ uit. Voor de internetfanaten onder ons: een boek gevuld met IKEA-hacks. Daar mijn huis rijkelijk gevuld is met DIY-projecten, waaronder enkele IKEA-hacks, was ik dan ook erg benieuwd.

Het boek is onderverdeeld in vier mogelijke niveaus: simpel, gemiddeld, gevorderd en expert. Deze woorden mogen gerust letterlijk genomen worden, getuige het eerste project in de categorie simpel: het kleven van stickers op een Malm ladekast. De rest van de projecten op dit niveau scharen zich eveneens onder het betere verf en knip-en plakwerk, hoewel er ook een houtbrandprojectje bijzit waarvan het gereedschap misschien niet in ieders garage is terug te vinden.

Bij de overgang naar het volgende niveau (gemiddeld) valt echter op dat de onderverdeling niet helemaal snor zit. In elke categorie vind je eenvoudige projecten terug waar steeds dezelfde knutselvaardigheden worden aangesproken. Zo heb je het kleven van de stickers op de Malm-ladekast op het ‘simpel’ niveau, het projecteren van een prentje en het overtekenen ervan op een Pax-kast op het ‘gemiddeld’ niveau en het tekenen op een Rast-kast bij de projecten voor ‘gevorderden’.

Een tweede opvallende keuze is de grote hoeveelheid aan kinderprojecten. Ongeveer een derde van de hacks richt zich namelijk op het uitbreiden van hun speelwereld, waarbij niet elk project even veilig lijkt, zoals het krukschommelidee. Van de overige projecten is ongeveer twee derde vooral knutselwerk en slechts een klein percentage echt het stevigere kluswerk. Het gaat dus vooral om zaken verfraaien, in plaats van ze echt te manipuleren.

Bij al deze projecten horen uiteraard instructies, die helaas niet altijd even gelukkig zijn geformuleerd. Vaak zitten er meerdere instructies in dezelfde zin (zaag, schuur, breng aan, herhaal). Dit verbetert bij de moeilijkere projecten, waar naast de instructies ook bouwtekeningen te vinden zijn bovenop de leuke foto’s die op elk niveau het eindresultaat laten zien. Wat meer stoort, is de plaatsing van de verschillende stappen. Bij verscheidende projecten staan stap 1 en stap 4 bijna op dezelfde leeshoogte. Zo sla je gemakkelijk een stap over. Ten slotte vind ik het ook jammer dat er geen richtprijs te vinden is voor de projecten.

‘Creatief met IKEA’ van Isabelle Bruno en Christine Baillet is een uitstekend boek om mensen te laten kennismaken met het concept van een IKEA-hack. De meeste projecten vragen immers weinig tijd en zijn erg eenvoudig uit te werken. Voor iemand die de smaak al flink te pakken heeft van dit soort doe-het-zelven, zal het boek misschien minder nieuwe mogelijkheden bieden omwille van overvloed aan simpele projecten.

Creatief met IKEA

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  70 originele projecten met Ikeamateriaal Lijkt je keuken teveel op die van de buren? Wil je een retro-element in je woonkamer, of wil je goedkope meubels zonder in te boeten aan creativiteit? Dit boek biedt je 70 diy-projecten waarbij je aan de slag gaat met Ikea-producten, ongeacht je handigheid. En er is voor elk wat wils: meubelen personaliseren, een kruk in een kinderfiets veranderen, een kast bestickeren, je eigen servies ontwerpen, een wandmeubel maken... Alles wordt stap voor stap duidelijk uitgelegd en kleurrijk geïllustreerd. Laat je inspireren door de ideeën in dit boek en laat je fantasie de vrije loop!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • You seizoen 3 trailer: Joe heeft een nieuwe obsessie

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Bloemen van steen van Ilaria Tuti

 • Recensie: Dune

 • Winnaars Emmy Awards 2021

 • Recensie: Lucifer - seizoen 6

Gerelateerde artikelen

 • Interview: Cecelia Ahern 

 • De nieuwe trailer van Despicable Me 3 is er!

 • Brave honden halen de Zuidpool niet - Hans-Olav Thyvold

Zoek in artikelen