• onze waardering

Recensie: Altijd ijs - ijs voor elk seizoen RECENSIE

Een boek dat alleen maar recepten voor ijs bevat… yes please! In Altijd IJs - IJs voor elk seizoen van Marleen Visser vind je tientallen recepten (100 om precies te zijn) om de heerlijkste ijsjes van te maken. Denk aan schepijs, ijs op een stokje, ijssandwich… zoveel ijs als je je maar kunt wensen! Wil je lekker zondigen met een schaaltje romig Snickerijs, New York Cheesecake-ijs of cookie dough ijs met ganache? Dat kan. Maar ook aan de liefhebbers van een verantwoordijsje heeft Marleen gedacht, met recepten voor bijvoorbeeld bosvruchtenpulpijs, citroenlimo-yoghurtijsjes of een simpel perenijsje. Genoeg om te ontdekken dus!

Laten we beginnen met de indeling van het kookboek. Om zeker te weten dat je goed voorbereid aan de slag kunt, begint Marleen met een aantal basisfacts over ijs, zoals waarom eieren essentieel zijn voor het creëren van mooi romig ijs, maar ook welke verschillende soorten suikers je kunt gebruiken. Erg handig! Verder geeft ze nog een aantal tips over ijs maken zonder én met ijsmachine, wat ik ook een erg groot pluspunt vind. Zelf heb ik geen ijsmachine en vooraf vroeg ik mij af of ik de recepten wel zou kunnen maken. Dat blijkt geen probleem, een groot pluspunt.

Na de facts en tips volgen de basisrecepten. Deze bestaan uit bijvoorbeeld roomijscustard, suiker- of honingwater, de basis voor yoghurtijs of kokosijs en dat soort recepten. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, heb je in feite de basis voor de meeste recepten in dit kookboek. Elk recept is erg overzichtelijk opgebouwd. Je ziet direct de hoeveelheid van de ingrediënten (daar kom ik straks nog even op terug), de moeilijkheidsgraad van het recept, een handig boodschappenlijstje en het keukengereedschap. Verder staat er stap voor stap duidelijk beschreven wat je moet doen en heeft elk recept een foto van het eindresultaat.

Dan de vormgeving, voor mij altijd erg belangrijk als ik een kookboek koop. Zien de recepten er niet aantrekkelijk uit? Dan koop ik het boek niet. Gelukkig is dat bij Marleen absoluut niet het geval. De omslag is voorzien van heerlijke yoghurtijsjes met rood fruit & munt en zet gelijk de sfeer voor de rest van het boek. Alle foto's zijn echt prachtig, de een nog mooier dan de ander. Nog een leuk detail: Altijd ijs is opgebouwd in 4 delen: Lente, zomer, herfst en winter. En dat zie je ook terug in de foto's. De ijsjes voor de lente en zomer zijn fris, licht en zien er verkoelend uit. Waar de ijsjes voor de herfst en winter er juist royaal, vol en echt verleidelijk uitzien (denk bijvoorbeeld aan oma's stoofpeertjes of chocolade-ijs met macadamia en fudge heaven). Daar is erg goed over nagedacht, complimenten!

Zoals je misschien wel merkt, ik ben vol lof over dit kookboek. Ik wist dat er veel soorten ijs bestaan, maar het is toch erg fijn om er nu ook zelf mee aan de slag te gaan. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat dit boek niet geschikt is voor mensen die vegan zijn of bepaalde allergieën hebben, want dat wordt niet aangegeven bij de recepten. Maar daar heeft vast een andere schrijver wel rekening mee gehouden. 

Natuurlijk kon ik het niet weerstaan om zelf ook een aantal recepten uit te proberen. Ik maakte jasmijn-perzikijsjes en mango-limoensorbet. Beide recepten bestaan slechts uit een paar ingrediënten en had in binnen een kwartier in de vriezer (exclusief het laten afkoelen van het suikerwater dat ik moest koken). Het resultaat mag er zijn en ze zijn ook nog eens erg lekker! Houd er wel rekening met de hoeveelheid ijs van elk recept. Met de meeste recepten kun je 4-6 bolletjes of 4-6 ijsjes op een stokje maken. 

Altijd ijs

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In 100 heerlijke, verrassende ijsrecepten bewijst ijsfanaat Marleen Visser dat ijs geschikt
  is voor elk seizoen. Ze beperkt zich niet tot de bekende smaken, maar experimenteert er flink op los. Denk aan: wake up espressopops, lychee-darjeelingsorbet, mango sticky rice-magnum, crème brûlée-pops, scroppino-ijsjes, groene smoothie-ijsjes, mojito, zoete-aardappelijs met karamel en witte chocolade, bananensoftijs. Naast ondeugend lekkere ijsjes, de 'vicecreams', brengt Marleen ook lekkere gezonde variaties, de 'nicecreams'. Beide ijssoorten zijn gemaakt van pure, natuurlijke ingrediënten uit het seizoen, goed voor het milieu en zo smaakt zelfgemaakt ijs het állerlekkerst.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Murtagh - Christoper Paolini

 • Sleutel tot de wijsheid - Nora Roberts

 • Recensie: De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene steen I 4 hartjes

 • Johanna Mo - Het donkere woud

 • Niki - Christos Chomenidis

Gerelateerde artikelen

 • Trailer Riverdale seizoen 6 introduceert Sabrina

 • Het huis van de nacht 8: Ontwaakt

 • Het tere kind

Zoek in artikelen