• onze waardering

Recensie: De verdwenen hoofdredacteur RECENSIE

Simone Pfeffer gaat bij het hippe modeblad Holly aan de slag als consultant. Haar opdracht vanuit de uitgeverij is om de werkprocessen te stroomlijnen. Daarvoor moet ze met alle medewerkers in gesprek en leert ze iedereen goed kennen. Althans, dat denkt ze. De hele redactie staat op zijn kop als van de ene op de andere dag niets meer wordt vernomen van hoofdredactrice Annika Stassen. Het is een compleet raadsel wat er gebeurd is en niemand lijkt er meer over te weten. Paniek breekt los onder alle redactieleden. Gelukkig houdt het hoofd van de uitgeverij het hoofd koel en gaat op zoek naar een vervangster.

Een boek over het reilen en zeilen bij een modeglossy is een onderwerp dat vele chicklit-fans zeker zal aanspreken. Als op de achterkant van het boek ook nog een vergelijking wordt gemaakt met De duivel draagt Prada, dan denk je als lezer te weten wat voor spreekwoordelijk vlees je in de kuip hebt. Maar niets is minder waar. Het probleem met De verdwenen hoofdredacteur is dat het verhaal je niet meesleept, ondanks het feit dat vanaf het begin duidelijk is dat er vele krachten spelen en er allerlei complotten gaande zijn. De schrijfstijl is afstandelijk, beschrijvend, beschouwend en onpersoonlijk. Personages worden tot het einde toe met voor- én achternaam genoemd, het komt bijna zakelijk over. In het begin en midden van het boek vind je een soort lijst met personages en een korte toelichting. Toen ik dat voor het eerst zag vond ik het vreemd, dat zie je maar hoogst zelden bij romans. Maar het bleek beslist geen overbodige luxe, ik heb maar al te vaak teruggebladerd om op te zoeken wie nou ook alweer wie is. Bijzonder is dat er een ‘gastrol’ in dit boek is weggelegd voor een camera. Dit lijkt een soort drone te zijn, waar vaak naar wordt verwezen. Deze camera geeft je een kijkje in bepaalde scenes op de redactie en in de privéleven van de personages. Het wordt echter jammer genoeg nergens echt duidelijk wat de toegevoegde waarde is van deze camera en het boek had ook prima geschreven kunnen worden zónder.

Door bij veel personages iets te laten zien van hun privéleven en persoonlijke problemen, wordt wel geprobeerd wat meer diepgang te creëren. Maar dit mislukt door de schrijfstijl en door het nogal fragmentarische karakter van dit boek. Er wordt heel veel geschakeld in het boek, tussen scenes en tussen perspectieven. Te veel. Steeds als je denkt nét een beetje op te gaan in het verhaal, word je er als het ware weer uitgehaald. Je krijgt op die manier met geen enkel personage een band en leeft niet met hen mee. Daarbij speelt ook mee dat humor geheel ontbreekt en geen van de karakters echt leuke of heel herkenbare eigenschappen heeft. Alle betrokkenen bij Holly zijn op zijn zachtst gezegd een tikje typisch.

Als lezer kun je het boek té makkelijk wegleggen en ik bespeurde tegenzin bij mezelf om het boek telkens weer op te pakken. Jammer, want het onderwerp, plot en het wereldje waarin het verhaal zich afspeelt hebben op zich alles in zich voor een goeie chicklit. Helaas komt het totaal niet uit de verf. De verdwenen hoofdredacteur is deel 1 van een reeks, maar ik kan niet zeggen dat ik uitkijk naar de andere delen.

De verdwenen hoofdredacteur

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Over vrouwen die alles willen: carrière maken, kinderen krijgen, spannende seks, de wereld verbeteren… en nieuwe schoenen

  Holly is hét tijdschrift voor de hipste vrouwen die er zijn. Holly zegt wat er in mode is en bepaalt de trends. Elke maand werken heel veel vrouwen (en soms een paar mannen) aan de volgende uitgave van het tijdschrift. Ze zijn jong, oud, dik, dun, girls, intellectuelen, moeders en bitches. Ze willen carrière maken, kinderen krijgen, spannende seks, de wereld verbeteren… en nieuwe schoenen.
  Een baan bij Holly is gewild en de concurrentie is groot. De jonge Simone Pfeffer, die er net is aangenomen, is dan ook heel zenuwachtig voor haar eerste ontmoeting met hoofdredacteur Annika Stassen. De bijna vijftigjarige Stassen, grande dame van de tijdschriftenwereld, wordt beschouwd als een grootheid, en ze is niet bepaald blij met Simones ongewone rol op de redactie. Dan gebeurt er iets onbegrijpelijks: Annika Stassen verdwijnt spoorloos, en blijft onvindbaar. Wat zit erachter? Een schandaal? Een misdaad? Van de ene op de andere dag zit de grootste vrouwenglossy van het land zonder leiding. Dat betekent chaos…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Uncharted trailer met Tom Holland en Mark Wahlberg is uit

 • Mijn moeder heeft altijd gelijk - Lana Lux

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Holly- Als mode vreemdgaat

Zoek in artikelen