• onze waardering

Recensie: Gezonde thee RECENSIE

Gezonde thee is een boek boordevol theerecepten. Er staan recepten in voor thee met verse kruiden, gedroogde thee, maar ook voor ijsthee en voor enkele zuiverende longdrinks. De belangrijkste benodigdheden, de trektijden en de manier waarop je thee het beste klaarmaakt staan vooraan in het boek kort beschreven. Geen ellenlange uitleg, maar korte en bondige adviezen. Het boek waarschuwt, geheel terecht, wel om kruiden niet langer dan tien dagen achter elkaar te gebruiken. Veel kruiden hebben immers ook een medicinale toepassing en als gevolg daarvan een impact op ons lichaam. 

De thee recepten zijn simpel en helder. Iedereen kan ermee aan de slag. Elke recept heeft dezelfde opbouw: eerst de trektijd, dan de ingrediënten, een indicatie van het gebruik en de instructie. De instructies zijn eenvoudig. Thee maken is op zich dan ook niet echt moeilijk en auteur Fern Green probeert niet om het er gecompliceerder te laten uitzien dan het is. De recepten zijn goed uitgebalanceerd en niet afwijken van de opgegeven hoeveelheden of de trektijd is zeker de eerste keer een sterke aanrader. Daarna kunnen de recepten eventueel voorzichtig bijgesteld worden naar eigen smaak.

Waarschijnlijk heeft niet iedereen de ingrediënten voor de verschillende theevariaties in huis, maar de ze staan steeds netjes opgesomd en zijn veelal gemakkelijk te verkrijgen. Wie graag kookt, heeft vast ook wel enkele van de specerijen, zoals saffraan, salie of komijnzaadjes, die Fern Green in haar recepten gebruikt. Het is in ieder geval de moeite waard om er wat van op voorraad te hebben.

De verschillende recepten in het boek gaan uit van erg diverse mengelingen en komen tegemoet aan een veelheid van smaken. Gezonde thee is opgedeeld in vijf delen die uitgaan van de benodigdheden en bereidingen, maar ook binnen de onderverdelingen is de diversiteit aan smaken enorm.

Zo is er bijvoorbeeld een groene ice-tea met aardbeien, waarbij de aardbeiensmaak goed tot z’n recht komt. Het geheel smaakt fris en niet te zoet, ideaal voor een warme zomerdag. De thee met lavendel en gember is een goede combinatie om als slaapmutsje te drinken. De gember en kardemom die erbij moeten maken het wat pittiger en meer uitgebalanceerd, zodat je niet het gevoel hebt een sloot badwater binnen te kiepen, maar wel een rustgevend mengsel dat heerlijke dromen helpt verzekeren.

Erg lekker is de groene thee met gedroogde munt en citroenverbena en die is bovendien erg geschikt om een verkoudheid of keelpijn te helpen bestrijden en voor wie graag iets specialers drinkt is de opwekkende samenstelling van kaneel en komijn fantastisch. Het boek bevat geen echte missers, maar veel is uiteraard afhankelijk van persoonlijke smaak en de nauwkeurigheid waarmee de recepten worden opgevolgd.

Gezonde thee is naast een interessant receptenboek ook gewoon mooi om te doorbladeren. De foto’s zijn niet complex en laten duidelijk zien wat er nodig is voor de thee. Op de linkerpagina staan steeds de ingrediënten. Ze liggen op wit servies of in kommetjes en zijn zonder franjes gefotografeerd. De rechterpagina bevat een foto van de thee terwijl die aan het trekken is en die benadert de realiteit tamelijk goed.

Schrijfster Fern Green heeft een passie voor voeding en koken. Ze is een ervaren chef en baat zelf een hotel in Italië uit. Daarnaast werkt ze als food stylist voor een aantal grote merken. Regelmatig schrijft ze artikels over koken, maar ze bracht ook reeds een paar andere boeken met eigen recepten uit: Green smoothies en Breakfast Morning Noon and Night.

Voor iedereen die houdt van een lekker kopje thee en graag wat experimenteert met kruiden, fruit en verschillende theesoorten is Gezonde thee een aanrader. Jammer dat de auteur als alternatief voor losse thee ook het gebruik van theezakjes voorstelt. Veel klassieke theezakjes bevatten immers toegevoegde suikers om de bittere smaak te verzachten en losse thee is bovendien vaak veel beter van kwaliteit dan de thee die in de supermarkt verkocht wordt. Niettemin biedt het boek veel variatie en zijn er voor elke theeliefhebber wel een paar recepten in te vinden die voor herhaling vatbaar zullen zijn.

 

Gezonde thee

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Gezonde thee staan heerlijke theecombinaties te maken zijn met gedroogde thee, verse kruiden, specerijen en vruchten.
  Thee is de meest gedronken drank ter wereld, maar de meeste mensen houden het bij een kant-en-klaarzakje thee. En dat terwijl er zoveel heerlijke theecombinaties te maken zijn met gedroogde thee, verse kruiden, specerijen en vruchten. Neem nu eens zwarte thee met koriander en sinaasappelschil of salie met kruidnagel. En munt met rode klaver of kaneel met komijn. Behalve verschillende theecombinaties vind je ook reinigende tonics in dit boek.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De 12 populairste reality series van het moment.

 • Top 10 Dreamworks films die nog steeds geweldig zijn

 • Deze Fan Art laat ons het verdere leven van bekende personages zien

 • The Bodyguard remake in de maak, Lizzo pitcht zichzelf en Chris Evans

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Tosti & Toast

 • Recensie: Sport- en energiedrankjes

Zoek in artikelen