• onze waardering

Recensie: Ziel van ijzer RECENSIE

Ziel van ijzer is het derde boek in de Mercy Thompson serie door Patricia Briggs. Mercy Thompson kan na de gebeurtenissen met de vampiers nog steeds geen rust vinden met Adam die naast haar woont en Samuel die bij haar woont. Maar dan wordt haar hulp ingeroepen door de Fae. Want door de voorwerpen van Zee te gebruiken voor iets anders dan het goedgekeurde heeft ze daar nu een schuld open staan. En zodoende stort Mercy zich weer in een nieuw mysterie dat ze moet oplossen.

In dit boek krijg ik steeds meer het idee dat het boek begint te lijken op de andere Urban boeken door dezelfde uitgeverij. Zo doet de Fae beweging en de anti Fae groepering denken aan de Urban serie “De Anderen” en begint Mercy steeds meer te lijken op een detective zoals het hoofdpersonage in de “Kate Prospero” serie. En dit is jammer want een boek moet een bepaalde originaliteit behouden en je niet steeds aan een ander boek herinneren.

Maar desalniettemin leest dit boek heerlijk vlot weg. Het houdt je aandacht vast, is makkelijk geschreven en voor je het weet is het boek uit.

De driehoeksverhouding tussen Mercy, Samuel en Adam loopt uit de hand, maar als lezer voel ik nog steeds geen duidelijke voorkeur voor één van de mannen of krijg ik het idee dat één van deze mannen haar grote liefde is. Ik denk dat het namelijk vooral lust en bezitterigheid is en geen liefde tussen haar en de dominante weerwolf mannen. Daarnaast werd in “In het bloed” ook een romantische relatie met Stefan geïnsinueerd. Maar dit dus één van de vreemde dingen van dit boek Stefan komt helemaal niet voor in dit deel! Hij wordt misschien twee keer genoemd maar hij maakt niet zijn opwachting. Dit is natuurlijk vreemd want in boek twee probeerde ze je met Stefan nieuwsgierig te maken voor deel drie. 

De karakters zijn goed beschreven en het is verfrissend om een stoer vrouwelijk hoofdpersonage te hebben die realistisch is en waar je je in kan verplaatsen. Ook ben ik nog steeds fan van het genre Urban. Helaas loopt dit genre niet zo goed omdat mensen het toch lastig vinden dit genre te plaatsen. Maar ik zeg laat het gewoon bij de fantasy staan. Boeken zoals die van Deborah Harkness zijn heel goed te vergelijken met de Urban boeken en die doet het ook prima bij fantasy. Maar het fantasy aspect, met de vlotte schrijfstijl en de volwassen personages maken dit genre de moeite waard!

Wel was ik een beetje verbijsterd over de ‘turn off events’ naar het einde toe. Ik vind dat het boek opeens een redelijk shockerende wending krijgt en hier was ik niet helemaal op voorbereid. 

Na Ziel van ijzer zal een deel vier verschijnen en ik ga dit boek zeker lezen. Wel heb ik getwijfeld over drie of vier hartjes. Het boek is goed geschreven maar het verhaal is niet heel sterk. De personages zijn goed en het fantasie aspect is goed uitgewerkt, maar de vergelijking met andere boeken zorgt weer voor een minpunt. Dat het verhaal eigenlijk nergens heen gaat en geen aanleiding geeft tot een deel vier is ook weer een minpunt. Maar het boek is zeker vermakelijk en je zal het niet snel weg leggen.

Ziel van ijzer

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Parttime coyote en garagehoudster Mercy Thompson heeft de magie van de Fae gebruikt om haar
  vrienden te beschermen. Nu eisen de Fae dat ze haar schuld inlost. Want iets of iemand heeft het op hen gemunt, en Mercy's scherpe neus wordt ingeroepen om de moordenaar op te sporen.

  Maar de moordenaar heeft zelf ook een val gezet, en als die dichtklapt, dreigt Mercy's oude baas en goede vriend Zee voor de moorden veroordeeld te worden. Dat kan Mercy niet laten gebeuren, want de rechtbank van de Fae kent maar één straf...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Halloween films die niet eng zijn

 • De ergste film clichés 

 • De leukste Disney samenzweringstheorieën

 • De 12 beste LGBTQ+ boeken

 • 13 series die je kan kijken als je The Vampire Diaries mist

Gerelateerde artikelen

 • Het nieuwe genre URBAN

 • Recensie: In het bloed #2

Zoek in artikelen