• onze waardering

Recensie: Een verdiende dood RECENSIE

‘Ik geloof in alle eerlijkheid niet dat moord noodzakelijkerwijs zo slecht is als de mensen het doen voorkomen. Iedereen gaat dood. Wat maakt het uit als een paar rotte appels wat vlugger worden doorgedraaid dan Gods bedoeling was? Jouw vrouw, bijvoorbeeld, lijkt de moeite van het moorden wel waard.’

Spanning, verwarring en genadeloos zijn zomaar een paar woorden die Een verdiende dood van Peter Swanson beschrijven. Het is een boek met gemene personages, wraak bedrog en onverwachte wendingen. Dit boek zou zomaar het favoriet kunnen worden van iedere thrillerliefhebber!

Het begint allemaal met de kennismaking tussen Ted Severson en Lily Kintner op het vliegveld van Heathrow. Ze raken aan de praat en drinken samen een paar martini’s. Na een tijdje vertelt Ted dat zijn vrouw Miranda vreemdgaat met hun aannemer Brad Dagget. ‘Wat ga je daar aan doen?’ vroeg Lily. ‘Eigenlijk wil ik haar vermoorden’ antwoordde Ted. Totaal onverwacht antwoordt Lily daarop: ‘Ik vind dat je dat moet doen’. En zo maken de twee plannen  om Miranda te vermoorden en hoe Ted daarmee weg kan komen. Maar waarom wil Lily hem helpen om zijn vrouw te vermoorden? Wat is haar belang daarbij? Kan hij de mysterieuze Lily wel vertrouwen? Of zal hij verraden worden door iemand waarvan hij het niet verwacht?

Een verdiende dood is een erg goed opgebouwd boek. Het is opgedeeld in drie verschillende delen. In elk deel staan er twee andere personages centraal. Maar de terugkomende factor in alle drie de delen is de mysterieuze Lily Kintner. Tevens wordt er per hoofdstuk van personage gewisseld. Hierdoor beleef je het verhaal uit verschillende perspectieven. Dit maakt het boek interessant om te lezen.

Peter Swanson werkt de karakters van de personages goed uit. Zo vertelt hij in het eerste deel het verleden van Lily. Hierdoor leer je haar kennen en kom je erachter hoe zij tot de vrouw is uitgegroeid die zij op de dag van vandaag is. In dit deel kom je ook meer te weten over het huwelijk van Ted en Miranda en hoe zij elkaar ontmoet hebben. Daarnaast wordt duidelijk dat ook Ted het een en ander op zijn kerfstok blijkt te hebben waar niemand iets van af weet. In het deel daarna wordt er meer ingegaan op Miranda en haar minnaar Brad. Ook zij hebben ieder hun eigen verhaal. Dit zorgt ervoor dat je met ieder personage kunt meeleven.

Door de uitgebreide beschrijvingen van het verleden en de beweegredenen van de personages wordt het verhaal steeds intrigerender. Peter Swanson dwaalt niet van het hoofdverhaal af door onnodige details te vertellen. Wel denk ik dat het boek iets spannender was geweest als de aanloop naar de moorden iets korter was geweest en de moorden zelf iets uitgebreider besproken zouden worden.

Niks in Een verdiende dood is wat het lijkt. Alles verloopt op een heel andere manier dan je aanvankelijk zou verwachten. Bij elk deel wordt je in verwarring achtergelaten en vraag je, je af hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het volgende deel gaat daar dan weer verder op in. Elke plotwending doet je ook weer op een andere manier naar het verhaal kijken. Het is een geweldige manier van schrijven. Dit zorgt er ook voor dat je eigenlijk elk vrij moment van de dag het boek zou willen lezen. Zelfs het einde van het boek zie je niet aankomen en laat je in verwarring achter!  

Een verdiende dood

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Tijdens een tussenstop op Heathrow ontmoet Ted een vrouw in een bar. Het klikt meteen, en na iets te veel cocktails vertelt Ted dat zijn vrouw hem onlangs heeft bedrogen. Hij verzucht dat hij haar wel zou kunnen vermoorden. De onbekende vrouw, Lily, antwoordt dat hij dat zeker moet doen, en dat ze hem daarbij wil helpen. Thuis in Boston blijven Ted en Lily elkaar zien. Hun plannen om de perfecte moord te plegen worden steeds serieuzer, en Ted wordt langzaam verliefd op Lily. Wat hij niet weet is dat Lily een duister verleden verbergt: ze is geen onbekende met moord. Maar ook Ted heeft een groot geheim dat hij niet kan onthullen. Kunnen ze elkaar vertrouwen? En van wie komt uiteindelijk het verraad?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Halloween films die niet eng zijn

 • De ergste film clichés 

 • De leukste Disney samenzweringstheorieën

 • De 12 beste LGBTQ+ boeken

 • 13 series die je kan kijken als je The Vampire Diaries mist

Gerelateerde artikelen

 • Co-auteur 'Crazy Rich Asians' sequel stopt vanwege salarisongelijkheid

 • Pekingeend bij nacht

 • Off line

Zoek in artikelen