• onze waardering

Recensie: Niets is van mij RECENSIE

Nicole Kraft is een succesvol zakenvrouw in Nederland en runt haar eigen cateringbedrijf. Alles lijkt haar voor de wind te gaan, maar in de liefde vindt ze alleen maar teleurstelling. Op een dag neemt ze een belangrijk besluit, ze verkoopt haar bedrijf en spullen en gaat opzoek naar zichzelf, in India en Sri Lanka. Klinkt dit je bekend in de oren? Dat kan kloppen, in Niets is van mij wordt het boek Eat, Pray, Love van Elizabeth Gilbert een aantal keer aangehaald. Verwacht geen exacte kopie, bij lange na niet, Nicole Kraft is een nuchtere Hollandse dame wat tot grappige scénes leidt.

Zelf neemt ze het in het begin allemaal niet zo serieus. Hoe doen die vrouwen dat, uren mediteren s ’ochtends vroeg zonder last te krijgen van hun hele lichaam? Wat prevaleren ze eigenlijk en waarom zou je in hemelsnaam aan yoga beginnen? Nicole Kraft is geen zweverig persoon en dit maakt dat je je als lezer makkelijk kan identificeren met de hoofdpersoon. Soms vraagt ze zich af waar ze aan begonnen is, zoals veel lezers misschien zouden denken, maar ze houdt vol en begint de waarde van een ashram in te zien. Ze sluit vriendschap met enkele andere vrouwen in de ashram en dit blijkt van onschatbare waarde te zijn.

Nicole Kraft vervolgt haar reis naar Sri Lanka, waar ze in een hospitaal voor gehandicapte kinderen gaat werken. Wat voor werk ze er precies gaat doen is onduidelijk, een vriendin had iets voor haar geregeld. Of ze überhaupt wel met de kinderen overweg zou kunnen is ook nog de vraag. Door haar mislukkingen in de liefde heeft ze nooit een kind gekregen en met haar veertig jaar zal dit ook niet meer gebeuren. Waarom heeft ze hier eigenlijk voor gekozen vraagt ze zich in het begin ook af. Maar ook hier wordt weer snel duidelijk dat deze ervaring belangrijk is voor haar spirituele reis.

Niet is van mij is een biografische roman over een vrouw die haar plaats in het leven zoekt. De ondertitel doet het boek geen recht: ‘Een spirituele zoektocht naar de essentie van kracht en wijsheid’. Het doet vermoeden dat het een enorm zweverig boek is dat bijna een kopie lijkt te zijn van Elizabeth Gilberts succesboek. Ook ik was in het begin huiverig met lezen juist omdat het zo zweverig klonk. Maar al snel werd ik in het verhaal getrokken door de aangename schrijfstijl en de nuchtere en vooral humoristische persoonlijkheid van Nicole Kraft. Als lezer identificeer je je daardoor makkelijk met de hoofdpersoon. Hoe sceptisch je misschien aan het verhaal begint, zo krijg je gaandeweg meer begrip en respect voor de spirituele reis.  

Niets is van mij is een boek voor de liefhebbers van Eat, Pray, Love en iedereen die geïnteresseerd is in verhalen over persoonlijke, spirituele reizen. De nuchtere houding van Nicole Kraft maakt het verhaal aangenaam om te lezen en je zou bijna zelf opzoek naar jezelf willen gaan in een ashram.  

Niets is van mij

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Nicole Kraft is een ondernemende vrouw, die succesvol haar eigen cateringbedrijf runt. In de liefde heeft ze minder geluk. Nadat ze zich uit haar derde teleurstellende relatie heeft losgemaakt, stelt ze zich een aantal belangrijke levensvragen: wie ben ik eigenlijk diep vanbinnen en wat is belangrijk om een gelukkig bestaan op te bouwen?
  Als overwerkte, kinderloze, vrijgezelle veertigplusser neemt ze een besluit. Ze verkoopt haar bedrijf en trekt een halfjaar uit om op reis te gaan, om oude patronen te doorbreken en haar geest vrij te maken voor nieuwe dromen en inzichten.
  In India verblijft ze in de ashram van goeroe Amma om spirituele rust te vinden. En in het zuiden van Sri Lanka gaat ze werken in een school en hospitaal voor gehandicapte kinderen, waar ze een plekje zoekt voor haar lang gekoesterde kinderwens.

  Door haar reis leert Nicole de essentie van kracht en wijsheid kennen. Stonden zakelijkheid en geldingsdrang voorheen voorop, in India en Sri Lanka ontdekt ze wat onbaatzuchtige inzet betekent voor je gevoelsleven.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schermtijd - Linda van Rijn

 • Monsterjager - Rob Geukens

 • Thin Air - Kellie M. Parker

 • Het piratenmaal - Jonny Duddle

 • Tom Clancy Nul uur - Don Bentley

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Jumanji: The Next Level

 • Jubileumactie: gratis boek Zomer in New York!

 • De knapste mannen in Young Adult films

Zoek in artikelen