• onze waardering

Recensie: Greek RECENSIE

Veel mensen zullen George Calombaris kennen als jurylid van Masterchef Australië, het best bekeken kookprogramma ter wereld. Met zijn vaak grappige, maar eerlijke commentaar is hij zeer geliefd bij de trouwe kijkers. Calombaris begon zijn carrière in de keuken als afwasser, maar tegenwoordig is hij de trotste eigenaar van maar liefst zeven restaurants en een veelgevraagde culinaire wereldster. In zijn nieuwste kookboek Greek vertelt de Australische kok met een Grieks hart over zijn passie voor de Griekse keuken. De recepten zijn modern, lekker en toegankelijk voor iedereen. Soms wordt je gestimuleerd om nieuwe dingen te proberen, maar dit zorgt er alleen maar voor dat je eten nog lekkerder smaakt. Van streetfood tot recepten zoals mama ze maakt, dit boek maakt van elke thuiskok een Griekse god(in)!

Van een simpele, maar heerlijke Griekse salade met olijven en fetta tot langzaam gebraden lamsvlees met miso-aubergine. Je hoeft alleen maar naar het register van Greek te kijken en het water loopt je al in de mond. Het boek opent met een introductie over George Calombaris. Door de ogen van zijn vrienden en collega’s krijg je een kijkje in het leven van de sterrenkok. Het is leuk en bijzonder om te lezen hoe geliefd hij is, niet alleen om zijn geweldige kookkunsten, maar ook om zijn vrolijke en lieve karakter.

Na deze introductie volgen de gerechten, waar het natuurlijk om gaat bij een kookboek! De recepten worden verduidelijkt aan de hand van prachtige foto’s. Het lijkt soms bijna alsof je naar een kunstwerk kijkt in plaats van een gerecht. Eerlijk is eerlijk, dit soort foto’s kunnen je als hobbykok een beetje afschrikken, maar dit is absoluut niet nodig. De recepten worden duidelijk en gestructureerd beschreven, waardoor het helemaal niet zo moeilijk is om ze na te maken.

Soms word je wel uitgedaagd om iets meer te doen dan je wellicht gewend bent, maar dit maakt het bereiden van een gerecht juist leuk. Calombaris: ‘Niet alles wat we doen lukt ook en je mag best fouten maken. Het komt goed! Dit moet doorklinken in de gerechten die je maakt: je moet er meer zelfvertrouwen uit putten.’ En ja, als het uiteindelijk dan toch lukt zal het eten hier alleen maar nog lekkerder door smaken! Bij elk gerecht vertelt Calombaris ook iets persoonlijks, zo draagt hij de spaghetti met ansjovis, peterselie en knoflookbroodkruim op aan zijn Italiaanse oma en haar Siciliaanse hart.

Recepten

Wanneer je een recensie schrijft over een kookboek, moet je de recepten natuurlijk ook even testen. En natuurlijk is dat het lievelingsgedeelte van mijn werk! Voor deze recensie heb ik eerst de pasticcio gemaakt, een klassiek Grieks pastagerecht. Het pasta gerecht met bechamelsaus, kaneel en witte wijn is in één woord geweldig te noemen. Ja, Italiaanse lasagne is lekker, maar dit is nog veel beter! Je moet de schotel wel iets langer in de oven doen dat in het boek staat beschreven, maar dit is misschien ook verschillend per oven. De verhoudingen van het recept kloppen helemaal en het is helemaal niet moeilijk om te maken. (Nog een tip: de volgende dag is het nog lekkerder!)

Als snack heb ik ook nog de steamed Jimmy dimmy’s met sojasaus en olijfolie gemaakt. Deze komen van de menukaart van Calombaris’ souvlakibar Jimmy Grants. Wontons in de Griekse keuken klinkt misschien een beetje gek, maar de combinatie van de Griekse olijfolie en de Chinese sojasaus is een écht succes! Deze Jimmy dimmy’s zijn delicious. Er staat dat je ongeveer twaalf wontonvellen nodig hebt, maar je houdt dan wel veel vulling over. Dus je kunt beter extra wontonvellen in huis halen, des te meer hapjes kan je maken!

Dat ik super enthousiast ben over dit kookbook lijkt me nu wel duidelijk. Ik was stiekem altijd al fan van  George Calombaris, maar na het lezen van Greek is hij mijn nieuwe favoriete sterrenkok geworden. O ja en nog één advies van de chef himself: ‘Als je geen zin hebt om te koken of gewoon niet in de stemming bent, doe het dan niet. Lees het boek, geniet van de foto’s en ga pas aan de slag als je zover bent.’ 

 

Greek

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    George Calombaris, bekend van televisie als gewaardeerd jurylid van 'MasterChef Australië', neemt je mee naar zijn culinaire roots: de Griekse keuken. Met 'Greek' heb je een masterclass Grieks koken in handen maar dan wel met de moderne twist van Calombaris, een culinair alleskunner en restaurateur van meerdere succesvolle restaurants.

    Traditionele schotels als 'pasticcio' (Griekse pastaschotel) of aubergines met pijnboompitten, rozijnen & tahin wisselen af met moderne Griekse gerechten: softshell krab met verse kruiden, honing & mayonaise en kofta op een open pitabroodje met munt, citroen en yoghurt.

    Van snacks tot en met desserts en basisrecepten, waarbij uiteraard de gerechten uit moeders' keuken niet mogen ontbreken: met 'Greek' proef je de Griekse keuken thuis op je bord.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • De ballade van slangen en zangvogels - Suzanne Collins

  • Naar de wolven - Anna Woltz

  • De regen is warm – Joke Benoot

Zoek in artikelen