• onze waardering

Recensie: Havikskruid RECENSIE

Twee meisjes worden op dezelfde dag, precies om 12 uur geboren. Zodra ze geboren zijn, worden ze door een spreuk omgewisseld. De dochter van de heks Klaver Havikskruid gaat naar de mens Melanie Hooper en de dochter van Melanie gaat naar Klaver. De meisjes groeien op en voelen zich beide outsider in hun gemeenschap. Maar dan ontmoeten ze elkaar bij toeval en dat brengt heel wat gevolgen met zich mee…

Havikskruid is het debuut van de Britse scenarioschrijfster Irena Brignull. Zij schreef eerder het scenario voor de animatiefilms The Boxtrolls (2014) en The Little Prince (2015) en voor het mooie liefdesverhaal Shakespeare in Love(1998). In haar romandebuut merk je dat Brignull ervaring heeft als scenarioschrijfster door haar beeldende manier van schrijven en doordat er veel levendige dialogen zijn.

Havikskruid is als mooie hardcover uitgegeven. Zowel de voorkant als achterkant is versierd met een mooie, mysterieuze afbeelding. De beginpagina van ieder nieuw hoofdstuk is geïllustreerd met bomen, wat een  leuk effect geeft. De boeiende proloog introduceert de eeuwenoude voorspelling dat een van de dochters van de gezusters Havikskruid ooit heksenkoningin zal worden en hoe de meisjes worden omgewisseld om die profetie te beïnvloeden. Het boek is verder opgedeeld in korte hoofdstukken, waardoor het vlot leesbaar is. Het is een jeugdroman die ook geschikt is voor een Young-Adult publiek.

De twee hoofdpersonen, Poppy en Ember, zijn allebei onzeker over hun plaats in hun gemeenschap. Poppy wordt geteisterd door onverklaarbare, magische krachten, en dat maakt haar niet populair op school. Ember heeft geen vriendinnen in de heksenclan, want ze heeft zelf geen krachten en voelt dat de waarden van de clan haar niet liggen. Als Poppy en Ember elkaar ontmoeten ontstaat er een vriendschap.

Wanneer er een derde persoon bij komt, de aantrekkelijke jongen Leo, wordt alles iets ingewikkelder. Er ontstaat een driehoeksverhouding, maar die wordt nooit te cliché. Brignull weet op het einde nog een paar plottwisten in te passen die je als lezer kunnen verrassen.

Hoewel het verhaal dus goed leesbaar is, miste ik af en toe wat achtergrondinformatie. Het verbaast me bijvoorbeeld hoe het kan dat de rest van de heksenclan niet al eerder heeft opgemerkt dat Ember een mens in plaats van heks is. Zouden er geen heksen zijn die soortgenoten aan kunnen voelen? Bovendien wordt in het boek nergens uitgelegd wat het precies betekent om heksenkoningin te zijn, en hoe groot het belang van de voorspelling dus wel of niet is. Het zal een machtige positie zijn, maar wat de invloed is van bijvoorbeeld de huidige koningin op de clan is niet duidelijk. Gelukkig wordt in de proloog wel enige informatie gegeven over de heksenclan en is meer informatie niet strikt noodzakelijk om het verhaal goed te kunnen volgen.

Havikskruid is een sprookjesachtig verhaal over magie, eenzaamheid, vriendschap, familie en liefde. Poppy en Ember zijn leuke personages en het verhaal heeft een paar leuke verrassingen. Brignull weet in haar romandebuut een fantasierijke verhaal neer te zetten.

Havikskruid

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Havikskruid' is een spannend YA fantasy-boek over een oude profetie die op punt van uitkomen staat... Wie zal de nieuwe heksenkoningin worden?

  De heksen van Havikskruid
  Een eeuwenoude profetie wordt werkelijkheid: nu de oude heksenkoningin op sterven ligt, zal het geslacht Havikskruid de nieuwe koningin leveren. En aangezien Ember Havikskruid weinig magische krachten lijkt te bezitten, ligt het voor de hand dat haar nichtje de uitverkorene is.

  De profetie op losse schroeven
  Maar dan kruist de 'gewone' sterveling Poppy hun pad. Door haar leren de heksen wat mensen van vlees en bloed voelen: liefde, passie, verdriet, maar al snel ook jaloezie en haat. Als dan ook nog eens blijkt dat Poppy verontrustend veel bijzondere gaven heeft, komt de profetie op losse schroeven te staan...

  Irena Brignull: voor de liefhebbers van Kiera Cass en Cornelia Funke
  'Havikskruid' is het debuut van de succesvolle Britse scenarioschrijfster Irena Brignull, bekend van Shakespeare in Love en animatiefilms als The Little Prince (2015) en The Boxtrolls (2014).

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De gezelligste herfstfilms

 • Alle nieuwe kerstfilms in 2021 de volledige gids

 • Duistere beelden The Batman naar buiten gebracht

 • De beste Halloween outfits gebaseerd op je favoriete serie of film

 • Spin-offs van bekende series die je misschien nog niet kent

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Jij bent van mij

 • De vrouw die haar stoute schoenen zocht - Cecelia Ahern

 • Recensie: Zoen me tot ik zwicht

Zoek in artikelen