• onze waardering

Recensie: Recepten uit de Cariben RECENSIE

Het kookboek van Shivi Ramoutar “Recepten uit de Cariben” is een feestje. In de intro wordt het al beschreven: “In de Cariben draait het leven om eten. Mensen komen bij elkaar, iemand begint te koken en al snel is de keuken gevuld met gelach, muziek en de geuren van heerlijke gerechten…”

De Caraïbische keuken is een samengaan van Afrikaanse, Indiaanse, Chinese en Indische keukens. De traditionele keuken reflecteert vaak de afkomst van de vroegere bevolking, in gefrituurde gerechten met als hoofdingrediënten goedkope producten uit het tijdperk van de slavernij zoals gezouten vis. De verschillende eilanden en landen maken hun eigenheid kenbaar door er in de loop der tijden weer een eigen draai aan te geven met lokale producten. Kortom een heerlijke mengelmoes.

Ook leuk dat Shivi Ramoutar geregeld haar eigen Indiase afkomst combineert met de Caraïbische recepten, zodat je ook curry’s tegen komt en haar ervaringen in New York en Londen kun je weer terugvinden in de ‘macaroni met kaas’ en de ‘kidneybonen & spinazie’.

Recepten uit de Cariben is mooi vormgegeven, met aantrekkelijke functionele foto’s, die de gerechten duidelijk laten zien. De recepten zijn goed te volgen. Een logische volgorde en heel prettig: een genummerde stap-voor-stap werkomschrijving.

Dol op vis als ik ben, heb ik de Paradijselijke garnalen (blz. 28) gemaakt en als dessert, de Crème brûlée van ananas & chilipeper (blz. 154). De combinatie van de zoete garnalen met een aparte dressing van kokos leek me heel verrassend. Ik ben zelf helaas allergisch voor kokos, maar de rest van mijn tafelgenoten niet, dus dan is een aparte dressing juist goed. Ze hebben mij verzekerd, dat het overheerlijk is! Het was een gerecht, dat snel op tafel stond en heel goed te combineren was met andere ‘snelle’ gerechten, zoals de zoete aardappelen (blz. 130) en de salade van tomaat, sinaasappel en rode ui (blz.55).

Crème brûlée is een dessert dat ik vaak maak, maar dan altijd op de traditionele Franse wijze. Nu dit gerecht te maken met ananas, was weer iets nieuws en dan de combinatie met chilipeper was ook weer zo verrassend. Zoet en pittig. En het was zondermeer een heerlijk gerecht met een ‘bite’.Een prachtig kookboek, vol heerlijke recepten. Niet moeilijk te maken en redelijk snel op tafel. Echt gerechten als je inderdaad onverwacht gasten krijgt en besluit samen lekker te eten. Het begin van een culinaire mix!

Recepten uit de Cariben

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wie denkt aan de Cariben, denkt aan witte zandstranden, blauwe lucht, een zilte bries en zwoele nachten. Maar vergeet vooral het eten niet! In de Cariben draait het leven om eten. Mensen komen bij elkaar, iemand begint te koken en al snel is de keuken gevuld met gelach, muziek en de geuren van heerlijke gerechten.

  Shivi Ramoutar groeide onder andere op in Trinidad. Voor haar werk als chef in pop-uprestaurants in New York en Londen haalde ze inspiratie uit haar favoriete Caribische gerechten. Haar recepten zijn een fascinerende combinatie van smaken - net als de Cariben zelf. Zo vind je rundown met kip en kokos naast macaroni met kaas, kidneybonen & spinazie, maar ook Creoolse gebakken eieren. De gerechten van Shivi zijn vers en flitsend, opwindend en exotisch,maar ook eenvoudig en voedzaam. 'Recepten uit de Cariben' barst van plezier - denk bijvoorbeeld aan softijs met gezouten tamarindekaramel, rumrozijnen, krab in curry met noedels en pindakaascheesecake met druivenjam; want zonder plezier zou dit boek niet Caribisch zijn.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • You seizoen 3 trailer: Joe heeft een nieuwe obsessie

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Bloemen van steen van Ilaria Tuti

 • Recensie: Dune

 • Winnaars Emmy Awards 2021

 • Recensie: Lucifer - seizoen 6

Gerelateerde artikelen

 • Er komt een animatieserie over de Gremlins

 • Vraag het Juffrouw Holle: Ik zit vast in een baan waar ik diep ongelukkig van word

 • Disneys versie van Games of Thrones

Zoek in artikelen