• onze waardering

Recensie: Spervuur RECENSIE

"IS is overal. De enige verdediging is de aanval..."

Vind de Britse ambassadeur en zijn assistent. Levend. Zo luidt de opdracht van het SAS-team dat onder leiding van Danny Black naar Nigeria wordt gestuurd. Het lijkt op een gewone ontvoering, maar al snel merken Black en zijn team dat er meer achter zit. Eenmaal aangekomen bij de gevangenen, ontdekken ze dat er enkele geïnfecteerd zijn met een zeer dodelijke, gemuteerde variant van de pest. Het SAS-team realiseert zich dat Boko Haram en IS samenwerken aan een bio-terroristische aanval, die meer schade aan zal richten dan welke bom dan ook. De mysterieuze man achter dit alles, De Kalief, wordt wereldwijd gevreesd. De MI6 en Het Regiment proberen uit alle macht de aanval te voorkomen, maar daarvoor moeten ze eerst de Kalief zien te ontmaskeren. En dit alles voordat het dodelijke virus verspreid wordt...

De hoofdpersoon, SAS-marinier Danny Black, wordt neergezet als een jonge, aantrekkelijke held. Zijn karakter is tot in detail uitgewerkt: Black’s standpunten en overtuigingen maken duidelijk wie hij als persoon is en wat de heftige dingen die hij als Regimentslid ziet met hem doen en hebben gedaan. Doordat Chris Ryan de handelingen van deze SAS-mariniers zo goed heeft beargumenteerd en beschreven, kun je je heel goed inleven en lijken de keuzes die ze maken tijdens deze gevaarlijke missie veel logischer.

Het leuke is dat naast de spannende race tegen de klok ook andere mysteries op te lossen zijn. Dan heb je het bijvoorbeeld over de geheime identiteit van De Kalief, die je gaandeweg steeds beter leert kennen. Ook is er het onderzoek van Spud en de jonge Eleanor van de inlichtingendienst MI6, wat uiteindelijk weer perfect getimed samenvalt met de ontknoping waar al die tijd naar toe wordt gewerkt.

De elementen voor een goede thriller zijn allemaal aanwezig. Zo heb je de groep ’slechte’ mensen die een terreurdaad willen plegen, een viertal dat flink in de minderheid de strijd aangaat met deze zogeheten bad guys, een regering die het allemaal in de doofpot wil stoppen en dan moet het ook nog voor de start van de marathon in Londen zijn opgelost.

Het feit dat de schrijver ooit zelf een Britse soldaat was, heeft bij het maken van dit boek veel in zijn voordeel gewerkt. Waar andere auteurs het met research en ervaringen uit de tweede hand moeten doen, kan hij het met zijn eigen ondervindingen aan het front doen. De gedetailleerde uitleg zorgt er in dit verhaal echt voor dat je het beter begrijpt, want dit onderwerp is niet bepaald het makkelijkst om over te lezen.

Wel is het een heel erg actueel onderwerp. Het geeft een goed beeld van wat er nu speelt in de wereld rondom organisaties als IS en Boko Haram. De genadeloze daden die door beide groeperingen gepleegd worden, zijn in dit boek soms zo realistisch dat de rillingen over je rug lopen. Het maakt je er wel van bewust hoe alle militairen hun levens dagelijks op het spel zetten voor ons.

Spervuur leest mede door het spannende en actuele thema heel makkelijk weg. Ook heeft Chris’ schrijfstijl daar veel invloed op gehad. Het is even wennen met al die politieke en militaire termen, maar dat stoort op een gegeven moment helemaal niet meer. Er wordt vaak gewisseld tussen dialoog en monoloog, korte en lange zinnen en point of views, waardoor het interessant blijft. Wat ook absoluut onmisbaar is, is de woordenlijst met allerlei lastige termen aan het begin van het boek!

Een aanrader voor eenieder die van een onvoorspelbaar en aangrijpend verhaal houdt, maar tegen de bloederige details en nauwkeurige uiteenzettingen van de gewelddaden moet je wel bestand zijn. 

Spervuur

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Bij de Syrisch-­Iraakse grens wordt een Britse gijzelaar onthoofd door IS-­terroristen. De terrorist die het zwaard heeft gehanteerd wordt direct na de executie bij een gemaskerd figuur gebracht. Deze mysterieuze man, die De Kalief wordt genoemd, wordt behandeld met een mix van angst en respect. In Nigeria worden de Britse ambassadeur en zijn jonge assistent ontvoerd. Een SAS-­team met Danny Black wordt ingezet om ze te vinden. Als ze gevangenen ontdekken die zijn geïnfecteerd met een dodelijk virus, realiseren ze zich dat Boko Haram en IS samenwerken aan een wereldwijde bio-terroristische aanval. Het team moet de aanval zien te voorkomen en De Kalief ontmaskeren voordat de dodelijke ziekte te dicht bij huis komt.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Reminiscence

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Netflix

 • Emily in Paris seizoen 2 onthult eerste beelden

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Dodenlijst

 • Recensie: Vijandig gebied

 • Recensie: Geen genade

 • Global Strike - Chris Ryan

Zoek in artikelen