• onze waardering

Recensie: Weg zonder genade RECENSIE

Een veroordeelde ex-agent komt onverwacht vervroegd vrij uit de gevangenis, maar zijn verblijf in de gevangenis kan hij niet zomaar achter zich laten. Een meisje verdwijnt en eindigt vermoord op het altaar in een verlaten kerk. Een jongen sluipt het huis uit om de moordenaar van zijn moeder neer te kunnen schieten. Te midden van dat alles probeert rechercheur Elizabeth Black zich staande te houden en dat is niet gemakkelijk. Zeker niet in de nasleep van de ontvoering van Channing Shore, waarbij de twee daders het leven lieten en Elizabeth ervan verdacht wordt ze gemarteld te hebben.

Weg zonder genade van John Hart is een goed opgezette thriller die bestaat uit meer dan één verhaallijn. De verhaallijnen hebben verschillende raakpunten en raken gaandeweg meer met elkaar verweven. De volledige waarheid blijft echter tot de laatste hoofdstukken goed verborgen. Het is een complex verhaal over hoe het leven van rechercheur Black in een stroomversnelling terechtkomt en over hoe iemand op korte tijd door het verleden kan worden ingehaald. 

Hoofdpersonage Elizabeth Black heeft in haar jeugd het één en ander meegemaakt en de relatie met haar vader is niet erg hartelijk. Ze voelt zich verbonden met de jonge Gideon, die ze kent sinds de moord op zijn moeder, en al snel ontwikkeld zich ook een vertrouwensrelatie tussen haar en een ander slachtoffer, de 18-jarige Channing Shore. De gevoelens die Elizabeth heeft voor ex-agent Adrian Wall maken de zaak niet eenvoudiger. Ze is een trouwe partner en een goede agente die heel erg op de proef wordt gesteld. Adrian Wall voegt een extra dimensie toe aan het boek. Zijn veroordeling en zijn verblijf in de gevangenis hebben letterlijk en figuurlijk de nodige littekens nagelaten. Hij is een onvoorspelbare factor, maar betekent meer voor Elizabeth dan ze wil toegeven.

Auteur John Hart won reeds twee keer de Edgar Allan Poe Award en een keer de Ian Fleming Steel Dagger. Weg zonder genade is zijn vijfde thriller. De andere vier boeken verschenen eerder ook al in het Nederlands. Hij groeide op in de Amerikaanse staat North Carolina en gebruikt de plaats graag als setting voor zijn verhalen.

Hart heeft geen typische politiethriller geschreven. Hij zet weliswaar een detective centraal en de politie heeft een groot aandeel in het verhaal, maar Weg zonder genadedraait om meer. Het is een hard verhaal waarin door alle personages wordt afgerekend met een onprettig verleden. De schuldvraag van verschillende personen staat centraal en die vraag beantwoorden is niet eenvoudig. Het ene personage sleurt meer bagage met zich mee dan het andere. Wie aan het boek begint, moet even doorbijten. Ergens halverwege stort de spanningsboog immers een beetje in en heeft het verhaal wat last van zijn eigen complexiteit. Toch loont dit boek de moeite en zit het geheel behoorlijk knap in elkaar. Weg zonder genade toont inderdaad geen genade, ook niet voor de lezer.

 

Weg zonder genade

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Rechercheur Elizabeth Black wordt geconfronteerd met haar verleden in de nasleep van een bruut schietincident. Een jongen met een pistool staat te wachten op de man die zijn moeder vermoordde. Na dertien jaar in de gevangenis komt een goede politieman vrij. Maar voor hoelang? En op het altaar van een verlaten kerk, ver weg op een heuvel, is het onvoorstelbare net gebeurd. Dit is een stad aan de rand van de afgrond. Dit is een weg zonder genade. Weg zonder genade is een prachtig geschreven thriller vol spanning, geheimen, verraad en onverwachte wendingen, die de lezer vanaf de eerste bladzijde dwingt door te lezen. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De beste volwassen tekenfilms

 • De 12 populairste reality series van het moment.

 • Als Disney prinsessen in therapie zouden gaan

 • Recensie: Venom: Let there be Carnage

 • Recensie: Pretty Smart - seizoen 1

Gerelateerde artikelen

 • Eerlijk duurt het langst - Karen M. McManus

 • De roadtrip van je leven - Lizzie van den Ham en Lily Frank

 • Eclips

Zoek in artikelen