• onze waardering

Recensie: Doorbreek de stilte RECENSIE

In Doorbreek de Stilte, de nieuwste Tony Hill Thriller van Val McDermid, plegen een aantal vrouwen zelfmoord na aanleiding van online pesterijen en stalkingen die de vrouwen te verduren hebben gekregen. Tony Hill ziet echter een verband in deze verdachte zelfdodingen en vraagt zich af of het wel om zelfdodingen gaat, of dat er een seriemoordenaar in het spel is. Samen met Carol Jordan en een nieuw samengesteld team, onderzoeken ze de verdachte zelfdodingen, in de hoop deze te kunnen stoppen.

Val McDermid schrijft dit boek niet alleen vanuit het perspectief van Carol Jordan en Tony Hill, maar we lezen ook mee met verschillende andere personages, evenals met de moordenaar. In het begin is het wennen aan de verschillende perspectieven. Voor de lezer die de andere boeken van de Tony Hill reeks niet heeft gelezen is het af en toe verwarrend met welk personage we meelezen en moet je soms even terugzoeken wie diegene ook alweer was. Zodra je daar als lezer eenmaal aan gewent bent, zorgen die verschillende perspectieven ervoor dat alle personages een eigen karakter krijgen en driedimensionaal worden. Dit geeft de mogelijkheid voor de lezer om over elk personage een mening te vormen en niet alleen over de hoofdpersonen van het boek. Elk karakter voelt hierdoor aan als een echt persoon. Dit zorgt voor een verfrissende leeservaring.

Doordat je ook met de moordenaar meeleest is de moordenaar niet een abstract persoon, maar een personage die je begrijpt. Je rechtvaardigt zijn acties niet, maar je begrijpt zijn motieven. Dit is zowel een groot pluspunt van het boek als ook wel een nadeel. Doordat je als lezer al vrij snel achter zijn motieven bent, duurt het voor je gevoel vrij lang voordat de hoofdpersonen erachter komen dat de zelfmoorden misschien toch meer zijn dan zelfdodingen en dat er misschien wel sprake is van moord.

Doorbreek de Stilte weet heel goed de verschillende karakters uit te diepen, zo leren we onder andere over het drankprobleem van de hoofdpersoon Carol Jordan en hoe Tony Hill haar hier probeert vanaf te helpen. Of over Stacey Chen, een computergenie die alles en iedereen kan hacken, maar toch nog moeite heeft met wat wij zien als ‘normale’ sociale vaardigheden. Doordat de schrijver hier veel aandacht aan geeft, wordt het ontrafelen van de verdachte zelfdodingen op een wat lager pitje gezet. Voor degene die houden van veel diepgang in de karakters en het lezen vanuit verschillende perspectieven zal dit boek zeker heerlijk weglezen. Voor de mensen die meer houden van een zenuwslopende klopjacht op een seriemoordenaar met elke keer nieuwe bewijzen en plaatsen delicten om te onderzoeken, zal hier minder aan zijn trekken komen.

Dat neemt niet weg dat dit boek zeker de moeite waard is om te lezen, en voor de fans van de Tony Hill boeken is dit zeker een must read.

Doorbreek de stilte

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Doorbreek de stilte - Val McDermid
  Tony Hill thriller 9

  In deel 9 van Val McDermids Tony Hill-serie stuit rechercheur Carol Jordan op een verdachte zelfmoord. Een succesvolle, optimistische vrouw lijkt vergast te zijn in haar eigen auto. Profiler Tony Hill, die getraind is patronen te zien en duister menselijk gedrag te ontcijferen, herinnert zich nog een recente onbegrijpelijke suïcide. Die volgde ook op een geval van online stalking. Is er verband?
  Algauw is Carols nieuwe rechercheploeg een seriemoordenaar op het spoor. Motief en aanwijzingen over de dader ontbreken, maar de verdachte zelfdodingen gaan door. Tony en Carol zetten de jacht in op een meedogenloze killer, iemand die niets te vrezen heeft en niets te verliezen...
  Ondertussen wordt Carol gedwarsboomd binnen de politie.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De vrouw die niet opgaf

 • Geschonden graf - Val Mcdermid

Zoek in artikelen