• onze waardering

Recensie: De suikerdetox RECENSIE

Hoe we eten, en vooral ook hoe we diëten, is aan trends onderhevig. Moesten we eerder vet vermijden (denk: margarine in plaats van roomboter), tegenwoordig geldt suiker als slecht. We zouden er zelfs verslaafd aan zijn, en hebben soms geen idee van de hoeveelheid suiker die in ons eten verborgen zit. En dat terwijl suiker onze gezondheid ondermijnt en ons dik, lui en lelijk maakt. Aldus voedingsconsulent Brooke Alpert en dermatoloog Patricia Farris. “Doorbreek de verslavende en verwoestende werking van suiker” is dan ook het motto van hun boek De suikerdetox. Alpert en Farris ervaren in de praktijk wat een suikervrij dieet doet voor mensen die worstelen met gewichtstoename, huidveroudering en een gebrek aan energie. Dankzij De suikerdetox kan nu iedereen profiteren van hun advies.

Persoonlijk heb ik niet zoveel met radicaal je leven omgooien bij een nieuwe voedseltrend. Maar je bewust zijn van wat je eet, kan natuurlijk geen kwaad. Zeker als je zoals ik altijd een opgezette buik hebt na het eten van koekjes of chocola. Daarbij is een maand op je eten letten zoals De suikerdetox voorschrijft, prima te overzien. Alpert en Farris bieden je een gedetailleerd uitgewerkt dieetplan om in iets meer dan vier weken van je suikerverslaving af te komen. De eerste drie dagen zijn het meest drastisch: geen zuivel, geen fruit, geen tarwe en zetmeel en geen toegevoegde suikers. In de vier weken daarna mag je steeds weer iets meer wél eten. Maar bijvoorbeeld frisdrank moet je voor altijd gedag zeggen.

Ja, je moet er wel wat voor over hebben. Traktaties afslaan is een vermoeiende bezigheid en het detoxen gaat gepaard met afkickverschijnselen zoals lusteloosheid. Maar Alpert en Farris laten er geen misverstand over bestaan dat je het ergens voor doet. De schadelijke effecten van suiker worden uitgebreid wetenschappelijk onderbouwd en natuurlijk zijn er de juichende succesverhalen. Gelukkig maken ze het je in De suikerdetox zo makkelijk mogelijk. De dames hebben duidelijk ervaring met het geven van dieetadvies. Ze leggen duidelijk uit wat wel en niet mag, en waarom, en hebben alvast een boodschappenlijstje samengesteld voor je driedaagse suikerdetox. Goede voorbereiding is het halve werk! Ook bevat De suikerdetox aantrekkelijke recepten voor tijdens de detoxweken en advies voor als je uit eten gaat.

Hoe goed uitgewerkt ook, bij een boek als De suikerdetox blijf je toch ergens het gevoel houden dat je weer met een voorbijgaande trend te maken hebt. Bijvoorbeeld als de dames je aanraden dagelijks te ontbijten met drie eieren (hoe zat het ook alweer met cholesterol?). Maar, eerlijk is eerlijk, na een tijdje suikervrij eten snap je werkelijk niet meer wat er ooit zo lekker was aan een hele bak ijs leegeten. Voor mij betekende het ook veel minder vaak een opgeblazen gevoel – en iedere keer dat ik dat wel had, was een bevestiging van het nut van het suikervrije dieet. Toch weer wat geleerd!

De suikerdetox

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Doorbreek de verslavende en verwoestende werking van suiker De suikerdetox is een zeer praktisch boek dat de gevaren van het eten van suiker - zowel geraffineerd als ongeraffineerd, kunstmatig en natuurlijk - inzichtelijk maakt. Het is geschreven oor een voedingsdeskundige en een dermatoloog. Juist deze combinatie maakt het boek uniek: suiker heeft een verwoestende werking op je lijf, je huid, je gezicht en je uitstraling. Door middel van een stapsgewijze detox, en handvaten die je helpen suiker op een verantwoorde manier weer aan je dieet toe te voegen, helpt De suikerdetox je voor eens en voor altijd af te rekenen met de sluipmoordenaar die suiker kan zijn.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

 • Het Zijden Huis - Kayte Nunn

 • De vier windstreken - Kristin Hannah

 • Tokio voor altijd - Emiko Jean

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Tot stof

 • De leukste quotes uit Gilmore Girls

 • Stille Wateren - Eva Nagelkerke

Zoek in artikelen