• onze waardering

Recensie: Het verraad van Julia RECENSIE

De jonge Griekse Aigle, een slavenkind, groeit op in de huishouding van een bankier, als ze uiteindelijk op zeventienjarige leeftijd in de huishouding van princeps Augustus wordt opgenomen. Ze is intelligent, goed opgeleid en ontwikkeld en wordt ingezet als docente van Augustus’ dochter Julia.

Tussen de twee meisjes groeit een zekere mate van vriendschap, al is deze niet van gelijk niveau. Aigle is altijd de ondergeschikte, maar ze wijkt niet van Julia’s zijde en maakt het leven aan het keizerlijke hof van dichtbij mee. De verleidingen, de intriges en machtspelletjes van de hoge klasse en de onvermijdelijke vernederingen die slaven zich moeten laten welgevallen.

Vrouwen worden ingezet als schaakstukken op het politieke veld en Aigle ziet wat het met Julia doet en hoe Julia uiteindelijk de foute beslissingen neemt die tot haar ondergang leiden. Ondertussen moet Aigle zelf overeind proberen te blijven. Als persoonlijke slavin en vertrouweling van Julia heeft ze te maken met de jaloezie van andere slaven. Er wordt eigenlijk niet gekeken naar Aigles persoonlijke wensen en Aigle moet veel accepteren. Als Julia in Aigles ogen uiteindelijk ook te ver gaat en Aigle persoonlijk ook in gevaar komt, zal ook zij drastische besluiten moeten nemen. Staat ze onvoorwaardelijk achter Julia of kiest ze voor zichzelf?

Brenda Meulemans “Het Verraad van Julia” is een prachtige soepel geschreven historische roman, die heel toegankelijk is. Het gaat over één van de interessantste periodes van het oude Romeinse Rijk: de regeringsperiode van keizer Augustus en wordt verteld aan de hand van een beschrijving van het leven van zijn enige kind, zijn dochter Julia.

Julia was als alle vrouwen van hogere klasse in Rome, gewoon een werktuig in het politieke spel van de machtige mannen. Ze werd diverse malen uitgehuwelijkt en dan werd niet gevraagd of zij haar echtgenoot wel mocht. Haar laatste huwelijk was met Augustus’ opvolger Tiberius, die op zijn zachtst gezegd een erg vreemde man was. Julia nam het dus niet zo nauw met de echtelijke trouw. Zogenaamd vanwege ‘overspel’ werd Julia uiteindelijk vijf jaren verbannen naar een klein eilandje. De werkelijke reden zal ongetwijfeld politiek zijn, maar deze is eigenlijk nog steeds een mysterie.

Het verhaal is geen taaie opsomming van historische feiten geworden. Zoals Brenda Meuleman in “Het Verraad van Julia” zelf uitlegt in een nawoord, had ze voor het vertellen van het verhaal een ‘getuige’ nodig en zo heeft zij de slavin Aigle gecreëerd. Hierdoor wordt de geschiedenis van Julia een helder en pakkend verhaal, dat je met liefde in één keer uit wilt lezen. De personages worden mensen van vlees en bloed en de sfeer van de oude Romeinse tijd komt direct op een indringende manier tot leven.

Brenda Meuleman heeft een prettige eenvoudige schrijfwijze, die soepel wegleest. Ze heeft het verhaal in de “ik-vorm” geschreven, vanuit het oogpunt van Aigle. Het zinsgebruik is kort en krachtig. Niet bloemrijk, bijna simpel, maar daardoor heel prettig. Historische romans verzanden gauw in teveel uitleg in lange samengestelde zinnen en dat doet Brenda Meuleman juist niet. Ze vertelt dat dit haar eerste historische roman is. Dit is in mijn ogen echter bijzonder goed gelukt dan en ik hoop dat ze meer van dit soort romans zal schrijven. Ik ben in ieder geval een fan.

Het verraad van Julia

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Brenda Meuleman beschrijft in 'Het verraad van Julia' hoe een slavin in de Romeinse tijd zich ontworstelt aan haar lot. De intelligente Griekse slavin Aigle is de lerares van Julia, dochter van keizer Augustus. Tussen Aigle en Julia groeit een vriendschap, al is deze niet gelijkwaardig. Langzaam maar zeker ontstaan barsten in hun verstandhouding. Dan gebeurt het ondenkbare: Julia wordt door haar vader verbannen naar een eiland. Aigle wordt verteerd door schuldgevoel. Had zij dit kunnen voorkomen? Ze besluit te vechten voor datgene waarin ze gelooft. 'Het verraad van Julia' is een levendige historische roman over herkenbare thema's in oude tijden: liefde, vriendschap en verraad. Brenda Meuleman verdeelt haar tijd tussen het schrijven en haar werk in de kunst- en antiekhandel.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Felle streken

Zoek in artikelen