• onze waardering

Recensie: Opgejaagd RECENSIE

Nummer één op de New York Times bestsellerlijst. Dit gegeven alleen al zorgt ervoor dat je met hoge verwachtingen begint met het boek. Deze verwachtingen worden zeker waargemaakt tijdens en na het lezen. Een ijzingwekkende thriller over het leven van een medewerkster die alles wat er in de wereld gebeurt in de gaten houdt.

Evelyn Gallagher werkt bij de NSA, de Amerikaanse geheime dienst, als IT-er. Ze is degene die een systeem heeft opgezet waardoor bijna de gehele wereld onder toezicht staat van de NSA door middel van camera’s met gezichtsherkenning, die elk moment van elke dag vastleggen en analyseren. Als ze op een dag een merkwaardige ontdekking doet over haar programma, meldt ze dit gelijk aan haar baas. Ze komt er echter achter dat andere betrokkenen bij dit probleem dood zijn gevonden en dat de directeur niet onschuldig is. Al snel wordt zij zelf ook een doelwit van twee moordenaars…

Barry Eisler is een ex-NSA-medewerker waardoor alles wat je leest een extra zware lading krijgt. Want hoe zit het eigenlijk met de hedendaagse wereld? Worden wij ook constant in de gaten gehouden zonder dat wij hier enig benul van hebben? Al deze vragen blijven dagenlang in je hoofd rondzweven, evenals het verhaal van Evelyn.

Opgejaagd is een immens spannende thriller die vlot doorleest en je laat nadenken over meerdere zaken, onder andere je privacy. Beter wachtwoorden kiezen, een sticker over de webcam van je laptop plakken, locatievoorzieningen uithebben op je telefoon, of überhaupt je telefoon thuis laten. Dan bedenk je echter weer dat het maar een boek is, wat hebben wij te vrezen? B

ij het uitlezen van het boek stuit je opeens op een ontdekking die je bloed laat bevriezen: een lijst van bronnen die dergelijke afluistertechnieken aantonen. Der Spiegel, BBC, geen onbetrouwbare bronnen… Ook Eisler zelf schrijft in het stukje ‘opmerkingen van de auteur’ dat het geen geheim meer is dat zoiets als beschreven staat in dit boek, ook daadwerkelijk gebeurt in de huidige wereld. Dit alles zorgt ervoor dat het verhaal wel wat dichterbij komt en je meer aangrijpt.

Waar ik wel wat moeite mee had was de hoeveelheid geweld in het boek, maar na een tijdje begon ik hier minder op te letten en was ik een geweldig spannende thriller aan het lezen!

Ik had verwacht dat de twee onverschrokken huurmoordenaars geen gevoelens zouden hebben voor iets of iemand. Dit bleek niet helemaal waar te zijn. Eisler heeft iets van menselijke karaktereigenschappen gegeven aan één van de twee moordenaars, het liefhebben van een ander. Door deze twist in het verhaal krijgt de moordenaar twijfels over zijn taak om Evelyn om het leven te brengen. Opgejaagd is niet zomaar een oppervlakkige thriller, maar heeft een goed verhaal met een goede verhouding tussen actie en diepgang.

Alles samengenomen is dit boek zeker aan te raden, als je zin hebt in een goede thriller of om je wat beter bewust te worden van de mogelijke gevolgen en gevaren van een volledig digitale wereld waarin alles wat je doet, bekend is. Wel is het goed om van tevoren alvast stickertjes te kopen voor op al je webcams, want die heb je zeker nodig na het lezen van dit huiveringwekkende boek!

Opgejaagd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kennis is macht. En zij weten alles...

  NSA-directeur Theodore Anders weet dat onbeperkte controle de enige manier is om de VS veilig te houden: elk telefoontje, elke e-mail en elk bericht op internet wordt door zijn programma God's Eye verzameld. Niets en niemand ter wereld kan meer aan de aandacht van 'het oog dat nooit knippert' ontsnappen.

  Als NSA-spion Evelyn Gallagher de schokkende ontdekking doet dat dit programma te maken heeft met de dubieuze dood van een stel journalisten en klokkenluiders, wordt ze algauw zelf het doelwit van twee huurmoordenaars.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Een lang bewaard geheim - Maria Nicolai

 • Meisje zonder hoop - Michael Robotham

 • Waar de wind de aarde raakt - Ilaria Tuti

 • Grimwoud: Het bont vliegt in het rond - Nadia Shireen

 • De ogen van Osiris - Oliver Potzsch

Gerelateerde artikelen

 • Opgejaagd

 • Recensie: Opgejaagd

 • Recensie: Opgejaagd

 • Opgejaagd - Gabriel Bergmoser

Zoek in artikelen