• onze waardering

Recensie: Methode 15/33 RECENSIE

‘Omdat ik geen geschikte afleiding kon vinden in het bos buiten de vw, bleven mijn ogen heen en weer bewegen. Intussen werkte ik opties af, maakte ik berekeningen, verbond ik puntjes met elkaar, zette ik lijnen uit en bedacht een nieuw plan. De auto was bezaaid met voordelen. En terwijl ik ze in kaart bracht, met rollende ogen, tergde hij mij met lelijke woorden. ‘Jij gestoord klein kreng, jij gek. Moet je je nou zien,’ zei hij, zijn gezicht vertrokken van afkeer.’

Shannon Kirk heeft met Methode 15/33 een onvergetelijke psychologische thriller neergezet. Het boek is bloedstollend spannend, meeslepend en intrigerend. Het is daarom ook zeker niet gek dat de filmrechten van Methode 15/33 inmiddels al aan negentien landen zijn verkocht.

Zestien jaar en zwanger, dit brengt al genoeg stress met zich mee voor een tiener. Maar dan wordt zij ook nog is ontvoerd. Het meisje dat is ontvoerd, is echter geen normaal meisje. Zij is onwijs intelligent, koelbloedig, bedachtzaam en analytisch. Zij weet precies hoe ze wetenschappelijke theorieën in haar voordeel kan gebruiken.

Zij maakt tijdens haar ontvoering verschillende berekeningen en een tijdlijn van haar verblijf bij de ontvoerder. Alles wat zij onderweg ziet en wat zij in haar kamer heeft staan ziet zij als een voordeel. Met al deze voordelen ontwikkelt zij methode 15/33 die haar zal helpen om te ontsnappen uit de hel waarin zij is beland. Zij zint op wraak. Maar zal zij ook wraak kunnen nemen op de manier die zij heeft bedacht? Of loopt het allemaal net even anders?

Het verhaal in Methode 15/33 wordt 17 jaar na de ontvoering verteld. Shannon Kirk beschrijft het verhaal vanuit het perspectief van het ontvoerde meisje en vanuit het perspectief van de FBI-agent, Roger Liu, die haar zal redden. Hierdoor beleef je het verhaal vanuit twee verschillende kanten en dit maakt het interessant om te lezen.

Bij beide personages lijkt het erop alsof ze het verhaal persoonlijk aan jou vertellen. Hierdoor wordt je als lezer het verhaal ingetrokken en komt het extra hard binnen. Allebei de personages stellen jou als lezer verschillende vragen. Dit zorgt ervoor dat je zelf mee gaat denken over de zaak en hierdoor conclusies kan trekken. Toch weet Shannon Kirk je de verkeerde kant op te sturen, waardoor je elke keer weer verrast wordt.

Shannon Kirk weet de aandacht van de lezer goed vast te houden. Het verhaal is namelijk vanaf het begin tot het einde bloedstollend spannend. Er worden verschillende dagen van de ontvoering beschreven. Niet allemaal, omdat er op sommige dagen geen relevante dingen gebeuren. Hierdoor worden er geen onnodige details verteld in het verhaal en blijft het tempo en de spanning er lekker in zitten. Daarnaast wordt de lezer nieuwsgierig gemaakt naar methode 15/33 door alle voordelen die het ontvoerde meisje beschrijft. Als lezer ben je benieuwd hoe zij deze voordelen gaat gebruiken bij haar ontsnapping. Dit blijft geheim totdat zij haar plan uitvoert. Uiteindelijk wordt de methode goed en uitgebreid beschreven! 

Elk personage dat in het verhaal voorkomt, wordt even kort beschreven. Zo leer je iedereen goed genoeg kennen om een beeld van hem of haar te vormen. De karakters van de hoofdpersonages worden zeer uitgebreid beschreven. Het ontvoerde meisje heeft de bijzondere gave dat zij haar emoties uit kan zetten. Dit zorgt ervoor dat zij haar ontvoering objectief kan bekijken en hierdoor een plan kan bedenken om te ontsnappen. In het verhaal legt zij haar karaktertrekjes uit en beschrijft zij haar relatie tot haar familie en vriendje.

Roger Liu heeft net als het ontvoerde meisje een bijzondere gave, hij heeft namelijk een super goed geheugen en kan alles haarscherp zien in de verte. De bijzondere kwaliteiten van de hoofpersonages maakt hen uniek en intrigerend. Er worden daarnaast verschillende gebeurtenissen uit het verleden beschreven die de hoofdpersonages gevormd hebben tot wie ze nu zijn. Als lezer leer je de personages in het boek zo erg goed kennen!

Het verhaal stopt gelukkig niet na de redding van het ontvoerde meisje. Shannon Kirk beschrijft ook uitgebreid het proces van de personen die betrokken waren bij de ontvoering. Zelfs hier weet het ontvoerde meisje nog meedogenloos te zijn. Ook wordt op het einde nog kort beschreven hoe het nu met haar gaat. Dit maakt het verhaal helemaal af.

Methode 15/33 is anders dan andere thrillers en mag dan ook zeker niet ontbreken in de kast van iedere thrillerliefhebber. Het slachtoffer is nog meedogenlozer dan haar ontvoerder, wat het verhaal uniek maakt. Het boek zit daarnaast vol verrassingen en lugubere details. Methode 15/33 wil je dan ook blijven lezen totdat het uit is.

Methode 15/33

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Stel je voor: een hulpeloos, zwanger meisje van 16 dat net uit de veiligheid van haar eigen omgeving is gerukt en in een smerige bestelwagen is geduwd. Ontvoerd... Alleen...Doodsbang.

  Vergeet haar nu...

  Stel je in plaats daarvan een zwanger, manipulatief wonderkind voor. Ze wordt in een smerige bestelwagen geduwd en voelt vanaf het eerste moment van haar ontvoering een koelbloedig verlangen naar twee dingen: haar ongeboren kind redden en genadeloos wraak nemen.

  Ze gaat methodisch, berekenend en wetenschappelijk te werk bij het maken van haar plan. Is ze een klinische psychopaat? Niets laat ze aan het toeval over, onverstoorbaar maakt ze haar berekeningen en oefent ze, terwijl ze wacht... op het perfecte moment om toe te slaan. Methode 15/33 is wat er gebeurt als het slachtoffer net zo koudbloedig is als haar ontvoerders.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series worden eind oktober van Netflix verwijderd

 • Disney karakters in de stijl van Tim Burton

 • Top 10 Assepoester verfilmingen

 • Deze films en series verschijnen in november op Netflix

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

Gerelateerde artikelen

 • Jackie

 • Little Liars Club: een nacht in Bazaar Bizaar - Jonas Boets

 • Recensie: Koning Eddie en de kwade keizer

Zoek in artikelen