• onze waardering

Recensie: De beproevingen van Apollo 1 - Het verborgen orakel RECENSIE

Rick Riordan is vooral bekend van de fantasie/avonturenseries Percy Jackson en de Olympiërs en Helden van de Olympus, met natuurlijk ook de films over Percy Jackson: The lightning thief en The sea of monsters. Daarnaast heeft hij ook een trilogie geschreven over de Egyptische mythologie met de naam De avonturen van de familie Kane en ook nog een aantal andere verhalen. 
Vanaf dit jaar komt Riordan met een nieuwe Griekse mythologie serie namelijk De beproevingen van Apollo waarvan Het verborgen orakel het eerste boek is. De beproevingen van Apollo is de derde reeks van de Kamp Halfbloed-serie.

In De beproevingen van Apollo staat zonnegod Apollo centraal die zijn vader Zeus kwaad heeft gemaakt. Zeus heeft hem gestraft door hem menselijk te maken en neer te laten komen op aarde. Pas wanneer Apollo verschillende beproevingen heeft doorstaan, bestaat de kans dat hij hiermee weer in de gunst komt bij Zeus en hij weer goddelijk wordt.

Het verborgen orakel begint met het moment waarop Apollo neerstort op aarde en hij erachter komt dat hij sterfelijk is geworden. Hij wordt aangevallen door twee duistere figuren maar gelukkig is daar Meg McCaffrey die hem te hulp schiet. Apollo merkt direct dat Meg halfgod is en denkt dat hij haar moet dienen om zo weer in de gunst te komen bij Zeus, maar ze zijn niet veilig. Samen gaan ze op bezoek bij Percy Jackson in de hoop dat hij hen de weg naar Kamp Halfbloed kan leiden.

Eenmaal in Kamp Halfbloed blijken er vreemde dingen aan de hand te zijn en moet Apollo samen met Meg op pad om hier meer over te weten te komen en dingen op te lossen. Maar Meg blijkt niet te zijn wie ze zegt dat ze is en oude bekenden blijken weer tot leven te zijn gekomen en zorgen voor problemen. Is Apollo in staat om het tij te keren ondanks zijn sterfelijkheid?

Voor wie fan is van Percy Jackson zal De beproevingen van Apollo als een geschenk van de Olympus komen. Ondanks dat er bekende elementen en personen in zitten, heeft Riordan weer een nieuwe weg in weten te slaan met dit keer Apollo in de hoofdrol. Het verhaal zal dus zowel nieuw als vertrouwd aanvoelen.

Tijdens het lezen had ik vaak het gevoel dat ik vrijwel continu mijn volledige aandacht bij het verhaal moest houden omdat ik anders iets gemist had en een stukje opnieuw moest lezen. Het verhaal vond ik dus wel ontspannend, maar het lukte me niet echt om ontspannen te lezen. Misschien dat dit kwam omdat ik niet alle Percy Jackson boeken heb gelezen en ik dus niet alle hoofdpersonen en relaties ken en er regelmatig behoorlijk snel van alles achter elkaar gebeurt. Daarnaast staan er behoorlijk veel begrippen en 'vreemde' woorden in het verhaal, waarvoor een hele handige begrippenlijst te vinden is aan het einde van het boek, maar wat toch ook wel een beetje afleidend is.

Wat wel echt een pré is aan de schrijfstijl Riordan is dat hij erg beeldend schrijft waardoor je direct voor je ziet hoe het er in een film uit zal zien.

Daarnaast vind ik het, met mijn klassieke achtergrond, ook echt super dat Riordan op een leuke en spannende manier de Griekse mythologie wat nieuw leven in blaast en het voor een groot publiek een stuk interessanter maakt. Dit doet hij ook nog eens met een knipoog naar 'onze' modernere tijd die menigeen zal doen laten glimlachen. 
Ondanks dat ik dus niet soepel door het verhaal heen gleed, ben ik toch benieuwd naar de andere delen van De beproevingen van Apollo en ga ik denk ik binnenkort nog eens naar Percy Jackson kijken, want wat zijn het toch spectaculaire en meeslepende verhalen!

De beproevingen van Apollo 1 - Het verborgen orakel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het langverwachte vervolg op Percy Jackson en Helden van Olympus!

  Hoe straf je een onsterfelijke? Door hem menselijk te maken.
  Nadat hij zijn vader Zeus boos heeft gemaakt, wordt de god Apollo uit Olympus verbannen. Hij belandt als tiener in New York, zonder zijn goddelijke krachten. Daar moet de 4000 jaar oude godheid zien te overleven in de moderne wereld totdat hij een manier weet te vinden om weer in de gunst te komen bij Zeus. Maar Apollo heeft vele vijanden — goden, monsters en stervelingen die niets liever willen dan dat hij permanent wordt vernietigd. Apollo heeft vrienden nodig om te overleven in de sterfelijke wereld en, hopelijk, op een dag zijn goddelijke krachten terug te krijgen. Wie anders dan de halfgoden van Kamp Halfbloed zouden hem kunnen helpen bij die missie?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De monsterdokter 2: De beestachtige bedreiging - John Kelly

 • De grote race - Ruby Coene 

 • Het Zwarte Koninkrijk - Szczepan Twardoch 

 • Deze Young Adult boeken worden regelmatig verbannen 

 • Luna, Schaduw van de Maan - Lies Vervloet

Gerelateerde artikelen

 • Winnen: De beproevingen van Apollo-serie van Rick Riordan

 • Grappige boeken die je hardop laten lachen

 • Recensie: Percy Jackson en de andere helden

 • De vijf leukste boeken voor middelbare scholieren volgens Rick Riordan

 • Recensie: Magnus Chase en de goden van Asgard - Het verdoemde zwaard

Zoek in artikelen