• onze waardering

Recensie: Het derde zusje RECENSIE

De zusjes Kim en Mia Timmers zitten sinds hun tiende opgesloten in een gesloten inrichting in Marken nadat ze veroordeeld werden voor de moord op Rogier Glas, zanger bij de Cupids. Op diezelfde dag werden ook hun ouders en zusje Jo vermoord, de dader van deze gruwelijke moord werd tot op heden nog niet gevat.

Wanneer Kim en Mia hun straf uitgezeten hebben en onderweg zijn naar hun tijdelijke woning, verdwijnen ze plots. Pieter Vos wordt op de zaak gezet, maar die blijkt ingewikkelder te zijn dan hij dacht. Lukt het hem om het heden en verleden op te lossen en de zaak voor eens en voor altijd volledig op te lossen en af te sluiten?

In Het derde zusje staan de personages Kim en Mia centraal. Hun heden en verleden zijn doorspekt met geheimen en mysteries die de lezer samen met inspecteur Pieter Vos zo snel mogelijk aan het licht wil brengen.

Op het eerste zicht lijken het twee gewone meisjes die in hun jonge jaren een fout begingen, maar David Hewson maakt al snel duidelijk dat er veel meer achter schuilt dan dat. Doorheen het verhaal leer je de zusjes en hun verleden steeds beter kennen om op het einde, samen met Inspecteur Pieter Vos en zijn team, het verleden te ontrafelen.

In zijn verhaal maakt David Hewson gebruik van een heel aantal personages. Het was voor mij als lezer niet altijd duidelijk wie nu weer wie was en in het begin haalde ik daardoor iedereen door elkaar, wat soms zorgde voor verwarrende momenten.

Ik vermoed dat deze verwarrende situaties minder voorkomen als je de twee voorgaande boeken over inspecteur Pieter Vos eerst gelezen hebt. In Het derde zusje wordt ook een enkele keer verwezen naar een gebeurtenis uit een vorig boek maar dit is enkel ter aanvulling van het verhaal.

David Hewson koos er voor om de verschillende hoofdstukken afwisselend door de ogen van een ander personage te schrijven. Hij houdt hiervoor geen specifieke volgorde aan en dat is in dit verhaal een grote meerwaarde. Wanneer er zich meer afspeelt aan de kant van de inspecteurs ligt daar de focus wat langer op en wanneer de zusjes of hun verleden aan de beurt zijn, dan ligt daar dan weer de focus op zolang dit nodig is.

Deze schrijfstijl zorgt er voor dat de spanning stilaan wordt opgebouwd en je als lezer helemaal in het verhaal op gaat. Sommige delen van de zaak worden doorheen het verhaal al opgelost en andere dingen komen op het einde pas aan het licht. Dit zorgt ervoor dat de laatste hoofdstukken extra spannend zijn en je het boek gewoonweg niet weg wil leggen.

Het derde zusje was het eerste boek van David Hewson dat ik las en het viel mij meteen op dat hij houdt van een goed uitgewerkt verhaal. Alles wat er gebeurt in het boek heeft een reden, er zijn geen losse flodders. Het verhaal is tot in de puntjes uitgewerkt en het totaal vormt een mooie en krachtige thriller.

Tijdens het lezen werd mij ook meteen duidelijk dat de schrijver enorm veel tijd in research steekt. Nederland werd mooi beschreven in het boek en alles kwam overeen met de werkelijkheid, buiten de bewust verzonnen details uiteraard. Dit zorgde ervoor dat het boek een realistisch randje kreeg en ik een bijzonder gevoel had tijdens het lezen.

Het derde zusje is een sterk geschreven thriller waarin verschillende politieke en maatschappelijke onderwerpen een duidelijke rol spelen. Ik ben er zeker van dat dit boek een groot publiek van thrillerliefhebbers zal kunnen bekoren.

Het boek heeft een sterk verhaal en je voelt als lezer dat de schrijver zich echt heeft geïnformeerd voor hij met deze onderwerpen en locaties aan de slag ging. David Hewson blijkt enorm goed te zijn in het schrijven van krachtige thrillers en dit boek was voor mij dan ook een erg aangename kennismaking met deze schrijver.

 

Amsterdam 3 - Het derde zusje

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het derde Amsterdam-boek van de schrijver van Poppenhuis en Het verkeerde meisje

  Kim en Mia Timmers waren tien jaar toen ze veroordeeld werden voor moord op hun familie. De zussen zaten de afgelopen tien jaar in een gesloten inrichting in Marken hun straf uit en worden nu vrijgelaten. Als ze op weg naar een tijdelijke woning verdwijnen, wordt rechercheur Pieter Vos op de zaak gezet.
  Naarmate het onderzoek vordert, wordt duidelijk dat er in de inrichting meer aan de hand is en dat de directie grote geheimen verbergt. Zelfs commissaris De Groot, de meerdere van Vos, lijkt bewijs te verdoezelen. Dan spoelt het lichaam van een medewerker aan op het strand van Marken en neemt de zaak een verrassende wending. Iemand doet zich voor als het derde zusje, dat tien jaar geleden overleed. Wie is dat?

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 7x "Nep relatie wordt meer" tienerfilms

 • De beste Scifi op Disney+

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Het Verkeerde Meisje

 • Recensie: De stenen engel

 • Recensie: De binnenste cirkel

Zoek in artikelen