• onze waardering

Recensie: De Graces RECENSIE

Het boek begint bij een meisje zonder naam. Een meisje dat net verhuisd is naar een klein stadje, op een nieuwe school is begonnen en geen vrienden heeft. Want ze is niet geïnteresseerd in wat andere meisjes leuk vinden (wat volgens de schrijfster alleen maar drank en seks is?). Ze heeft een obsessie voor de Graces die door iedereen in het dorpje worden gezien als heksen. Dan komt ze in hun groepje terecht en begint de vraag: zijn het nu echt heksen?

Het boek wordt beschreven als een mix tussen de film The Craft en Buffy the Vampire Slayer. De vergelijking met Buffy snap ik helemaal niet en komt nergens in terug.  En The Craft is een film uit 1996 over een heksengroep van drie vrouwen die een vierde lid bij de groep laten. Hierdoor kunnen ze krachtiger worden tot dat hun magie de duistere kant op gaat. Maar de film kan ik eerder aanraden dan het boek. Internationaal doet dit boek het niet bepaald goed bij critici, maar ik wilde hier natuurlijk mijn eigen mening over vormen. En helaas moet ik me toch aansluiten bij de populaire mening dat dit boek inderdaad niet zo goed is.

Ik had best veel moeite om door de eerste pagina's van het boek te komen. Het is niet een boek dat je aandacht grijpt en niet meer los laat. Het hoofdpersonage "RIver" is namelijk een lastig personage om verbintenis mee te voelen. Ze heeft namelijk verontrustende stalker trekjes. Iemand die de Graces constant in de gaten houdt, alles over ze te weten probeert te komen, en nadenkt over alles wat ze zegt zodat ze haar aardig vinden is in mijn ogen misschien niet vreselijk stabiel.

De karakters zijn vreselijke stereotypen alsof de schrijfster echt niks beters kon verzinnen. Je hebt de hippie, de goth, de mean-girl en natuurlijk de perfecte jongen. Helaas zit er geen diepgang in de karakters en blijven ze allemaal oppervlakkig. 

De verhaallijn is traag en voor een groot gedeelte van het boek moet je er maar doorheen komen omdat er niks interessant gebeurt. En als je het boek uit hebt ondanks de "twist" en het open einde besef je dat je eigenlijk zo goed als geen verhaal hebt gelezen.

Het boek belooft magie en heksen en hierdoor was ik gelijk getriggerd. Helaas geeft het boek een niet boeiend verhaal met een stereo verhaallijn en karakters. Helaas komt al die magie niet echt aan bod. Het had veel potentie maar helaas is het niet gelukt er een succes van te maken.

 

De Graces 1 - De graces

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wanneer River Page met haar moeder naar een klein dorpje verhuist, valt ze als een blok voor de knappe en ongrijpbare zeventienjarige Fenrin Grace. Het gerucht gaat dat de Graces – Fenrin, zijn tweelingzus Thalia en hun jongere zusje Summer – heksen zijn, en River gelooft dat maar al te graag. Ze wil niets liever dan in hun nabijheid zijn en hun geheimen ontdekken. Zorgvuldig plant ze elke stap die nodig is om haar doel te bereiken. De Graces zijn erg op zichzelf, maar River raakt bevriend met Summer en zo wordt ze kind aan huis. Ze komt steeds dichter bij de waarheid over de familie en vooral dichter bij Fenrin. Maar River heeft ook haar eigen geheimen. Wanneer Fenrin eindelijk binnen handbereik lijkt te zijn, gebeurt er iets waardoor alles voorgoed verandert.

  Beklemmend en mysterieus: De Graces laat je niet meer los!

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Geweldige realistische boekentaarten

 • 12 goede lange thriller boekenseries

 • 7x "Nep relatie wordt meer" tienerfilms

 • De beste Scifi op Disney+

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De Graces 2 - Vervloekingen

Zoek in artikelen