• onze waardering

Recensie: George - De geheime sleutel naar het heelal RECENSIE

Op een dag ontsnapt Freddie, het varken van de familie Groeneweg, uit de schuur en belandt bij de buren. George gaat achter het varken aan en zo ontmoet hij Annie en haar vader Erik. Erik is een wetenschapper die een heel bijzondere computer, Kosmos, bezit die hem toegang tot het heelal verleent. George heeft meteen interesse in alles wat te maken heeft met kometen, planeten en sterrenstelsels. Op school vertelt hij meneer Kuiper per ongeluk over de computer en dan wordt er een speciale brief bezorgd bij Erik die ertoe leidt dat George alles op alles moet zetten om Kosmos en Erik te redden.

In George – De geheime sleutel naar het heelal krijgen de lezers (10+) een hoop informatie over het heelal. Lucy Hawking en haar vader Stephen (ja, de beroemde natuurkundige en kosmoloog) Hawking introduceren door het boek heen een hoop begrippen en feiten over de ruimte. De wetenschappelijke kennis wordt opgehangen aan het verhaal over George, een jongen met erg milieubewuste ouders die een nieuw buurmeisje krijgt. Annie, het buurmeisje, heeft dan weer een vader die letterlijk door het heelal kan reizen en bijzondere ontdekkingen doet. George heeft een goed hart en is gedreven om zoveel mogelijk te weten te komen over astronomie en natuurwetenschappen. Hij is inventief, maar wel een beetje lichtgeraakt. Zijn gekibbel met Annie is best amusant om te lezen.  

Het boek verscheen in 2008 voor het eerst in het Engels. Het is erg jammer dat de wetenschappelijke informatie in het boek geen update heeft gekregen. De informatie is uiteraard helemaal correct, maar hier en daar wel achterhaald. Zo wordt er bijvoorbeeld nog gesproken van meer dan 240 ontdekte exoplaneten in 2006. Dat is ondertussen 10 jaar geleden en op dit moment zijn er al meer dan 3500 waargenomen.

De wetenschappelijke gegevens worden op een heldere en vrij eenvoudige manier weergegeven. Het is boeiend om te lezen en erg informatief. De kleurenfoto's in het boek zijn een mooi extraatje voor de lezers. Ze helpen om een concrete voorstelling te maken van een aantal dingen, zoals de nevels waaruit sterren ontstaan.

Het verhaal over George kent echter een aantal zwakke punten. Het is niet geloofwaardig. Natuurlijk is het fictie en veel fantasie moet kunnen, maar de combinatie van al de verschillende elementen is te veel: de achtergrond van de ouders van George, een pestproblematiek, wetenschap, avontuurlijke reizen door het heelal, een leerkracht met slechte bedoelingen, een supercomputer, een loslopend varken, ... . Hierdoor verliest het verhaal aan kracht.

De plot van George – De geheime sleutel naar het heelal is een leuke kapstok, maar niet meer dan dat. Lucy en Stephen Hawking hadden het waarschijnlijk ook bij een informatief boek op kindermaat kunnen houden, dat concept was misschien zelfs wel aantrekkelijker geweest dan het huidige boek. Toch is het boek een aanrader voor kinderen die van wetenschap houden en op zoek zijn naar een boek dat complexe materie zo eenvoudig mogelijk uitlegt en is het fijn om in te kijken en de foto's te bestuderen.

George 1 - De geheime sleutel naar het heelal

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Jeugdboekenserie van wereldberoemde Stephen Hawking en zijn dochter Lucy. De adembenemende serie 'George' is geschreven door de wereld¬beroemde wetenschapper Stephen Hawking en zijn dochter Lucy. De verhalen gaan over George, een heel normale jongen, met een groot geheim. Hij kan namelijk door het heelal reizen en inter¬galactische avonturen beleven! Het supergeheime computerprogramma Cosmos stuurt George op 0 reizen door de ruimte. Het is zijn taak om Cosmos te beschermen zodat het niet in verkeerde handen valt. Hierbij krijgt hij hulp van zijn buurmeisje Annie. En dat is hard nodig, want er gebeuren gevaarlijke dingen in de ruimte. Zo is er een gekke wetenschapper 0 die een verschrikkelijk experiment wil uitvoeren en krijgen George en Annie een vreemd bericht... Naast de superspannende verhalen bevatten de boeken ook mooie foto's (full colour) en veel informatie over het heelal.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • You seizoen 3 trailer: Joe heeft een nieuwe obsessie

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Bloemen van steen van Ilaria Tuti

 • Recensie: Dune

 • Winnaars Emmy Awards 2021

 • Recensie: Lucifer - seizoen 6

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De antwoorden op de grote vragen

Zoek in artikelen