• onze waardering

Recensie: Atlantis 1 - De oorsprong RECENSIE

Jakarta, Indonesië. De veelbelovende erfelijkheidswetenschapper Dr. Kate Warner heeft eindelijk een doorbraak in haar onderzoek naar autisme bereikt. Maar nog voor ze alles heeft kunnen dubbelchecken wordt het project ruw verstoord. Twee van de kinderen worden ontvoerd door een onbekende groep mensen. Kate is bereid tot het uiterste te gaan om haar kinderen terug te krijgen, maar ze heeft geen idee waar ze moet beginnen met zoeken.

Ondertussen barst de hel los binnen Clocktower: een onafhankelijke, apolitieke, antidogmatische en - het allerbelangrijkst - buitengewoon effectieve antiterroristische organisatie. Op deze wereld de machtigste en meest geheime in zijn soort. Naar aanleiding van een vermoeden wordt Firewall Protocol ingeschakeld en de uitslag blijkt positief. Clocktower is geïnfiltreerd. Al snel vallen er verschillende posten, maar David Vale geeft niet zomaar op. Ondanks alle tegenslagen gaat hij door met zijn onderzoek naar de waarheid over een grijze dag in de geschiedenis: 9/11. Tijdens de zoektocht komt Kate Warner op zijn pad. Samen zetten ze alles op alles om deze wereldwijde samenzwering te ontrafelen, maar of ze dat zullen overleven blijft de vraag...

Het boek begint met een proloog dat je absoluut niet zou verwachten nadat je de flaptekst hebt gelezen. Er wordt een mysterieuze ontdekking gedaan, waarvan je voorlopig noch de betekenis noch de waarde komt te weten. Alleen dat al maakt een lezer nieuwsgierig naar meer en geloof me, je wordt niet teleurgesteld. Na de proloog is het verhaal opgedeeld in drie stukken: “Jakarta brandt”, “een Tibetaans klooster” en “de tomben van Atlantis”. Elk deel is eigenlijk geschreven in raadsels.

Gebeurtenissen maak je alleen mee vanuit het gezichtspunt van bepaalde personen die erbij aanwezig zijn, waardoor je niet echt een goed overzicht kunt krijgen van het gehele verhaal. Dat kan als verwarrend worden ervaren, maar het maakt het boek wel tot een echte pageturner. Ook beland je van de ene verrassing in de andere en is het geen moment saai.

Een ander erg leuk en raadselachtig aspect van het verhaal is het dagboek, dat het meest aan bod komt in deel twee. Kate Warner leest steeds een stuk voor uit wat blijkt het leven van een eerst onbekende man, die er met zijn verhaal voor zorgt dat bij Kate en David (bijna) alle puzzelstukjes op hun plaats vallen.
Dit is een hele slimme manier van A.G. Riddle om ons als lezers de informatie te geven die we nodig zijn voor het begrijpen van de rest van het verhaal, zonder dat het al te opvallend of vervelend is.

Door het nieuwe perspectief dat erbij komt brengt de schrijver je ook aan het twijfelen en wordt je aan het denken gezet. Wie zijn nu de échte slechteriken? En zijn er eigenlijk wel slechten in dit verhaal? Ze strijden toch allemaal voor het redden van de mensheid?

Het tweede deel, dat eigenlijk alleen maar bestaat uit het ontvangen van nieuwe details over de samenzwering, blijft op deze manier toch spannend en interessant om te lezen. Het vormt de schakel tussen deel een en drie en zorgt voor een goede balans tussen science fiction en thriller in dit verhaal. 


Ook voor fans van geschiedenisfeiten als het ontstaan van de wereld en de evolutietheorie biedt dit boek een boeiende, nieuwe kijk op dingen. Het hele complot is gebaseerd op fantasieën van de auteur en feiten, maar gelukkig kun je op de website van Riddle een lijst vinden waarin het allemaal wordt toegelicht en duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen echte en verzonnen gebeurtenissen.

Het idee dat sommige dingen echt hebben plaatsgevonden, geeft het verhaal net dat beetje extra. Nadat je het boek hebt weggelegd krijg je het niet meer uit je hoofd en tegen de verwachtingen in is “De Oorsprong” toch een fantastisch boek gebleken, dat echt niet mag missen op je leeslijst. Zeker een aanrader!

De oorsprong

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  70.000 jaar geleden stierf de mensheid bijna uit. De mens overleefde, maar niemand weet hoe. Tot nu toe...
  Vlak bij de kust van Antarctica wordt een mysterieus bouwwerk ontdekt in een ijsberg. Erfelijkheidswetenschapper Kate Warner denkt een ongelofelijke doorbraak in haar onderzoek te hebben bereikt. Maar haar ontdekking is veel gevaarlijker, voor haar en voor het hele menselijke ras. Haar werk zou de sleutel kunnen zijn tot de volgende fase in de menselijke evolutie - in verkeerde handen zou het het einde van de mensheid kunnen betekenen. Als geheim agent David Vale een levensgevaarlijke gecodeerde boodschap weet te ontcijferen, riskeert hij alles om in contact te komen met de enige persoon die hem kan helpen: Kate Warner. Samen moeten ze een wereldwijde samenzwering ontrafelen, en zo de waarheid achterhalen over de oorsprong van Atlantis - en de mensheid. Het doel van hun tegenstanders is de mens uit te roeien. Het doel van Kate en David is dat te voorkomen. Als ze elkaar kunnen vertrouwen. Als ze in leven blijven... De oorsprong is een spannende, meeslepende thriller over eeuwenoude samenzweringen en de mysteries van de menselijke evolutie.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

 • Het Zijden Huis - Kayte Nunn

 • De vier windstreken - Kristin Hannah

 • Tokio voor altijd - Emiko Jean

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Het Virus

Zoek in artikelen