• onze waardering

Recensie: Vuur en ijs RECENSIE

De Scandinavische keuken is bij het grotere publiek niet echt bekend. De Zweedse gehaktballetjes, de Noorse zalm en de vossenbessenjam zijn in Nederland goed ingeburgerd, maar de Scandinavische keuken heeft veel meer te bieden. Dat bewijst de Amerikaanse Darra Goldstein met haar kookboek Vuur en IJs. Ze neemt de lezer mee in de klassieke Scandinavische keuken en weet deze al snel te verleiden met allerlei lekkers.

Onbekend maakt onbemind, maar dat is nergens voor nodig. Alleen al de lay-out van Vuur en IJs maakt dat je dit boek in je kast wilt hebben staan. Een lichtblauwe, stoffen, hardcover boek met weinig poespas, Scandinavische stijl welteverstaan, gevuld met oogverblindende landschapsfoto’s en watertandende voedselfoto’s. Je zou meteen een vliegticket naar één van de landen willen boeken, zo mooi zijn de foto’s. Maar ook de gerechten doen niet onder. Eigenlijk verschilt de Scandinavische keuken op het eerste gezicht niet zo heel veel met de Nederlandse keuken. Veel aardse ingrediënten als kolen en bieten, aardappelen, haring en rundvlees, maar dan allemaal net even anders. Net even lekkerder.

Ieder recept wordt ingeleid met een kort verhaaltje door Darra Goldstein, een persoonlijke memoires of een korte geschiedenis van het gerecht. Het laat de lezer meer begrijpen van de Scandinavische keuken. Ook tussen de recepten door voorziet de auteur de lezer van de nodige achtergrond informatie over de verschillende landen en de typische ingrediënten. Zo is Vuur en IJs meer dan een kookboek alleen, het kan ook gebruikt worden als naslagwerk.

Alle gangen komen aan bod en zelfs de voorraadkast wordt besproken. De recepten zijn overzichtelijk opgebouwd en behoeven weinig ‘exotische’ ingrediënten. Darra Goldstein laat zien dat iedereen zich thuis kan voelen in deze keuken. Ik maakte de saffraan broodjes en de appelsoep en was zeer blij dat ik deze kon delen met vrienden. Deze smaken wilde ik niemand onthouden! Vooral de appelsoep was verrassend te noemen en zeker een blijvertje.

Vuur en IJs van Darra Goldstein krijgt van mij 5 hartjes omdat zij mijn hart heeft weten te stelen voor de Scandinavische keuken. Het is een prachtig boek om in de kast te hebben staan en je gasten mee te verrassen. Spis Godt! (Eet smakelijk!)

Vuur en ijs

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het leven onder extreme omstandigheden tekende de traditionele Noordse keuken. Maar naast ingelegde vis, rendiervlees en paddenstoelen heeft de Noordse keuken ook een zonnige kant. Ingrediënten als dille, kardemom, vlierbloesem en vers geplukte bessen verlevendigen op de lange zomeravonden elk gerecht. In de koudere maanden staan goud gebakken gemberkoekjes en kleurige saffraanbroodjes op tafel en zijn de kaarsen aan. De moderne Noorderling omarmt het gure klimaat en viert het noorderlicht. In 'Warm + Koud' komen de keukens van Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken samen; de ei-rijke taarten uit Fins Karelië, de rendierstoof uit het Zweedse Lapland, rogge-biercrackers van het Noorse Ålesund en zoetzure rodekool met karwijzaad uit Denemarken. Een boek vol frisse zomerse en kruidige winterse smaken. Darra Goldstein is oprichter van het bekroonde culinaire tijdschrift Gastronomica en schreef en redigeerde al meer dan tien boeken. Ze is gespecialiseerd in de keukens van het verre noorden en was adviseur voor het Noorse ministerie voor Cultuur en de Europese Raad. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

 • Het Zijden Huis - Kayte Nunn

 • De vier windstreken - Kristin Hannah

 • Tokio voor altijd - Emiko Jean

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Het zusje

 • Door dik en dun

 • Recensie: De laatste roos van de zomer

Zoek in artikelen