• onze waardering

Recensie: Slimme mensen diëten niet RECENSIE

Diëten werkt niet, maar op een gezonde manier gewicht verliezen kan wel. Dat is het idee achter het boek Slimme mensen diëten niet. Professor Charlotte Markey wil zoveel mogelijk mensen aanzetten om haar aanpak te proberen. In wezen heeft ze daar gelijk in, de methode die ze voorstelt is zinnig en met wat doorzettingsvermogen goed vol te houden.

Wat Charlotte Markey vertelt is niet nieuw en baanbrekend is het boek niet. Dat de bekende crashdiëten geen blijvend resultaat opleveren en je gezondheid kunnen ondermijnen, is ondertussen wel bekend. De ideeën die ze in haar boek beschrijft worden door elke verstandige dieetdeskundige onderschreven. Gewicht verliezen doe je door op een geleidelijke en evenwichtige manier je eet- en bewegingspatroon aan te passen. De adviezen die ze geeft zijn waardevol, haalbaar en nuttig.

Toch is dit boek niet vrij van problemen. De Amerikaanse eetcultuur schemert in het boek door. De adviezen die ze geeft zijn universeel, maar de voorbeelden rond de consumptie van bijvoorbeeld fast food gaan voor de gemiddelde Europeaan waarschijnlijk niet of in mindere mate op. Ook besteedt Markey geen aandacht aan de mogelijke oorzaken van overgewicht buiten het overschrijden van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën. Oorzaken die vanzelfsprekend aangepakt moeten worden voor er aan blijvend gewichtsverlies gedacht kan worden. Positief is dan weer de aandacht voor lichaamsbeeld en voldoende beweging.

In Slimme mensen diëten niet doet de auteur heel erg haar best om de lezers op het hart te drukken dat gewichtsverlies een proces is en dat het niet betekent dat je al je favoriete voedsel moet opgeven. In de eerste hoofdstukken slaagt ze daar wonderwel in, daarna wordt het een beetje te veel van het goede. De passages waarin ze haar eigen ervaringen en die van studenten deelt, zijn best herkenbaar en leuk om te lezen. De uitleg in de hoofdstukken is helder.

Toch leest het boek niet altijd even vlot. De schrijfstijl laat wat te wensen over. In de ene alinea druipt het enthousiasme ervan af en in de volgende alinea wordt belerend met het vingertje gewezen. Het had allemaal wat compacter gekund en meer to the point. Het is jammer dat Markey hier wat de mist in gaat.

Charlotte Markey is een Amerikaanse gezondheidspsychologe en docente aan Rutgers University. Al meer dan 15 jaar doet ze onderzoek naar eetgedrag, body image en zwaarlijvigheid en ze schreef veel wetenschappelijke artikels over deze onderwerpen. Ze heeft zeker de nodige kennis, dat vertaalt zich in de talrijke voetnoten in het boek. Ze heeft haar best gedaan haar adviezen en eigen expertise zo goed mogelijk te onderbouwen.

Slimme mensen diëten niet is een goed boek voor de chronisch dieetverslaafde, het kan helpen om komaf te maken met een hele reeks regimes die op lange termijn niets hebben opgeleverd. Wie eraan begint moet wel bereid zijn er de vele herhalingen en de soms wat belerende toon erbij te nemen. 

Slimme mensen diëten niet

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Professor Charlotte Markey maakt voor eens en voor altijd een einde aan calorieën tellen, crashdiëten en het jojo-effect Diëten werkt niet. Integendeel, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat diëten de kans op gewichtstoename alleen maar vergroot. Psychologe Charlotte Markey toont in haar baanbrekende boek Slimme mensen diëten niet aan dat het nochtans anders kan. Haar aanpak, gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek van artsen, voedingsdeskundigen en psychologen, verandert voorgoed je eetgewoontes en leert je hoe je je brein kunt 'trainen' om gezondere keuzes te maken. Het gevolg? Blijvend en gezond gewichtsverlies, zonder te diëten!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 15 verwijderde scènes uit Harry Potter die we hadden willen zien

 • De Hillel Codex - Emile Schrijver

 • Recensie: Encanto

 • Recensie: Olaf presenteert 

 • Een verrukkelijk fiasco - Lotte Petersen

Gerelateerde artikelen

 • Fantastic Beasts: is dit waar Nagini vandaan komt?

 • De eerste 'Dora and the Lost City of Gold' trailer

 • Zwarte ziel - Angelique Haak

Zoek in artikelen