• onze waardering

Recensie: Wat de jongen zag RECENSIE

Welke gevolgen heeft het ontdekken van een dode, naakte buurman op een elfjarig kind? Alex Mercer verwachtte nooit dat hij met die vraag zou moeten worstelen, tot hij en zijn zoon Max hun buurman levenloos vinden in diens bad. Zelfmoord lijkt een logische conclusie, maar de politie schijnt er andere ideeën op na te houden. Het begin van een rollercoaster aan ontdekkingen, twijfels en vragen waar ook Alex’ vrouw Millicent een grote rol bij speelt. Een enorme druk op hem en zijn gezin zonder zicht op een positief einde. Hoe kan hij zijn gezin beschermen?

Als groot liefhebber van thrillers laat ik geen kans voorbij gaan om een nieuwe aanwinst aan de lijst toe te voegen en met het boek ‘Wat de jongen zag’ kreeg ik absoluut waar ik om vroeg. Het verhaal kan namelijk geen betere omschrijving genieten dan psychologische thriller. Dat is al duidelijk te merken vanaf de eerste pagina’s.

McPherson zet met Alex Mercer onmiddellijk een zeer herkenbaar en authentiek personage neer. Een kracht waar hij steeds opnieuw op steunt in het verdere verhaal. De situaties zijn levensecht, de personages geloofwaardig. Alleen al met deze schrijfkunst creëert hij een sterk verhaal met de nadruk op families en hun onderlinge verhoudingen. Het thrillerelement is daarbij een mooi extraatje.

De continue spanning die door het drama van de familiebanden heen wordt doorgewoven, geeft extra elan aan het verhaal. Al kan een geoefend lezer perfect voorspellen hoe het vork uiteindelijk in de steel zal zitten. Dit doet echter geen afbreuk aan de kwaliteit van het boek.

‘Wat de jongen zag’ van Ben McPherson is een absolute aanrader. Het boek omvat een heerlijke mix van spanning, de verontrustende doch boeiende werking van de menselijke geest en de simpele banaliteit van het leven. Met rauwe authentieke personages schetst McPherson een zeer herkenbare omgeving waarin de rest van het verhaal zich mag afspelen.

Alleen Alex’ realistische bedenkingen vormen daarbij al genoeg stof tot nadenken, al geeft het thrilleraspect dit verhaal ongetwijfeld een flinke meerwaarde. Hoewel het einde kan voorspeld worden, zullen veel lezers zich toch laten verrassen. Een zeer sterke toevoeging aan het genre. 

Wat de jongen zag

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wat de jongen zag van Ben McPherson is een psychologische thriller over de kwetsbaarheid van familiebanden, voor de lezers van Paula Hawkins, SJ Watson en Herman Koch.

  Alex Mercer en zijn zoon Max vinden hun buurman dood in het bad.
  Het ziet eruit als zelfmoord, totdat de politie Millicent ondervraagt over een armband die in het huis van de buurman is gevonden. Ze bekent een kortstondige flirt - niets meer. Maar Max weet dingen over zijn moeder die geen zoon zou moeten weten, en hij wil die last met zijn vader delen.
  Alex begint zich af te vragen hoe dicht hij bij het verliezen van zijn vrouw kwam. Deel van hem is bijna blij dat de buurman dood is.
  En dan begint het moordonderzoek...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Grey's Anatomy stopt binnenkort volgens Ellen Pompeo

 • Recensie: Lake | 4 hartjes

 • Komt er toch nog een Lucifer seizoen 7?

 • Eerste beelden Hocus Pocus 2 set onthuld

 • Virgin River seizoen 4 en 5 bevestigd

Gerelateerde artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl Leesclub met Mag ik je nummer even?

 • De puzzelman - Nadine Metheson

 • De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

Zoek in artikelen