• onze waardering

Recensie: Adele: haar leven en succes RECENSIE

Ze droomde ervan om modejournalist of hartchirurg te worden, maar het was niet voor haar weggelegd. Gelukkig maar, anders zouden we nu niet genieten van de soulstem en emotionele lyrics van Adele. In 'Adele: haar leven en succes' schrijft celebrityfotograaf Chas Newkey-Burden haar biografie. 

We leren de Grammy-winnende zangeres kennen als klein meisje. Het bleek al dat ze van jongs af aan van muziek hield. Hoewel ze het aanvankelijk niet liet merken, leidde de muzieksmaak van haar moeder tot haar favoriete artiesten. Moeder Penny steunde haar in haar creatieve aspiraties, maar niet alles was positief voor Adele. Zo was het op haar eerste school moeilijk. Dit boek beschrijft die gebeurtenissen en bijbehorende emoties.

Door bij het begin van haar leven te beginnen, groeien we als het ware op met Adele. We lezen veel over de BRIT school in Croyden, een "Performing Arts and Technology School". De schrijver maakt vergelijkingen met voor de lezer herkenbare fenomenen zoals Fame, al was de school misschien iets minder fancy dan de muziekfilm.

Er komen veel van die vergelijkingen en achtergrondinformatie voorbij. Zo gaat Chas Newkey-Burden uitgebreid in op Adeles sterrenbeeld, de stier, of sterren die op dezelfde school hebben gezeten zoals Amy Winehouse. Dat maakt het verhaal heel volledig, maar houdt het helaas ook wat op. De information overload zorgt dat het verhaal soms wat saai wordt. Zo is de route van Adele naar school leuk om iets over te lezen, maar wordt door de vele details te langdradig.

In verschillende hoofdstukken met bijpassende titels zien we Adele een ontwikkeling doormaken. Daarbij wordt logisch door de schrijver gekeken naar oorzaak en gevolg. Zo heeft ze een deel van haar muzieksmaak te danken aan dezelfde BRIT school, waar atmosferische dubstep en heftige hiphop een openbaring voor haar waren als tiener.

Aan de hand van kenmerkende uitspraken van Adele wordt het verhaal verteld en als je het boek leest, lijkt niemand leuker dan Adele. "Het lijkt wel alsof alle persoonlijkheid en meningen waaraan het ontbreekt bij die saaie popsterren bij Adele terechtgekomen zijn," schrijft Newkey-Burden en daarmee weet hij Adele precies samen te vatten.

De uitspraken van Adele maken het boek eigenlijk wel het leukst, maar het is jammer dat die uitspraken vooral uit andere interviews komen. Het is ook niet altijd duidelijk waar een uitspraak vandaan komt, maar het lijkt erop dat Chas Newkey-Burden niet zelf met Adele in gesprek is gegaan voor het boek. Het is daarmee vooral een lofzang over een geweldige zangeres, maar een echte toevoeging zou het zijn geweest als de schrijver had kunnen vertellen hoe hij haar in het echt vond.

Wel is het boek verrijkt met enkele foto's van optredens in Nederland. Wat enorm leuk om haar eerste optreden te zien in Paradiso in 2008. "Adele: haar leven en succes" is al eens eerder uitgebracht als biografie rond de tijd van album 21, maar is nu aangevuld met alle verhalen rondom haar sabbatical en haar nieuwe album 25.

Hoewel er in de toekomst waarschijnlijk nog talloze biografieën kunnen verschijnen over wat Adele allemaal tegen die tijd heeft bereikt, biedt deze biografie van Chas Newkey-Burden voor nu een heel volledig overzicht van Adeles leven. De grote hoeveelheid informatie zorgt dat het verhaal soms wat saai wordt en je niet precies meer weet waar je nou over aan het lezen was.

Maar gelukkig zorgen de uitspraken van Adele ervoor dat je weer in het verhaal terugkomt en meeleeft met of moet lachen om de geweldige grootse zangeres van deze tijd. Voor fans staat er misschien al bekende informatie in, maar voor de mensen die vooral de grote hits kennen is dit boek juist een aanrader. Een ding is namelijk zeker: na dit ontroerende portret kan je niet anders dan fan zijn van het popfenomeen Adele.

Adele

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ze heeft alle records verbroken, prijzen gewonnen en miljoenen bewonderaars, maar wie is Adele?
  In deze unieke biografie wordt haar privéleven, dat Adele altijd buiten de spotlights probeert te houden,
  ontrafelt. Van haar dieptepunten en onzekerheden, tot haar gezinsleven en megasuccessen. Het levert een
  ontroerend portret op van een van de grootste fenomenen van onze tijd.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • You seizoen 3 trailer: Joe heeft een nieuwe obsessie

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Bloemen van steen van Ilaria Tuti

 • Recensie: Dune

 • Winnaars Emmy Awards 2021

 • Recensie: Lucifer - seizoen 6

Gerelateerde artikelen

 • De 10 grappigste Disney personages!

 • Dit weten we tot nu toe over de Suits spin-off 'Pearson'

 • Eerste foto van de nieuwe koningin Elizabeth in The Crown seizoen 3

Zoek in artikelen