• onze waardering

Recensie: Lust en liefde in Versailles RECENSIE

'Ik vind het niet erg dat het zonder moet, zonder magnifiek feest, zonder mooie trouwjurk, zonder kerk vol bloemen. God ontvangt ons, naakt en arm; de liefde verwacht ons, zuiver en eenvoudig. Ik heb u, mijn koning, al mijn hart gegeven; wat is het lichaam waard, vergeleken met de ziel? Ik zal u ontvangen, mijn heer, vanavond...'

De jonge Lodewijk XIV bouwt het jachtslot van zijn vader, Lodewijk XIII, in Versailles om tot een kasteel waar hij al zijn pleziertjes met zijn eerste echte liefde, Louise de La Vallière, kan beleven. Daarna ontvangt hij hier Madame de Montespan en laat hij een heuse spiegelkamer bouwen zodat zij haar schoonheid kan bewonderen. Ook Madame de Montespan is niet voor lange tijd de maîtresse van Lodewijk XIV, maar Madame de Maintenon is dat wel. Zij zal bij hem blijven, voor meer dan veertig jaar, tot hij dood gaat. Lodewijk XV is een echt flirt en is onverzadigbaar. In tegenstelling tot Lodewijk XVI waarvan het gerucht gaat dat hij impotent is, omdat hij totaal geen interesse in seks heeft.

Na de inhoudsopgave en de inleiding volgt een stamboom van het Franse Koningshuis. Het is goed om dit aan het begin van het boek meteen weer te geven, zo krijgt de lezer namelijk een beeld  van het Franse koningshuis. Hierna begint het verhaal van Lodewijk XIV (de Zonnekoning). Dit wordt uitgewerkt in de eerste twee delen van het boek (Deel 1: Van liefde naar lust en Deel 2: Van lust naar liederlijkheid). In het laatste deel (Deel 3: Van liederlijkheid naar impotentie) komen de verhalen van Lodewijk de XV en XVI aan bod.

Naar aanleiding van de titel Lust en liefde in VersaillesHoe maîtresses het aanzien van Frankrijk bepaalden zou je denken dat het vooral gaat om het verhaal van de koning en zijn maîtresses. Niets is minder waar, grote stukken in het boek gaan hier niet over. Er wordt namelijk ook uitgebreid aandacht besteed aan de prostitutie, homoseksualiteit en hekserij. Daarnaast wordt er veel gesproken over het kasteel van Versailles en hoe deze van een jachtslot is omgebouwd tot een waar paleis. Dit had ook minder uitgebreid gekund.

In het verhaal passeren erg veel vrouwen de revue. Alle maîtresses en vrouwen van plezier worden genoemd in dit boek. Soms weet je niet precies meer om welke vrouw het gaat. Dit is dan ook zeker wel een minpunt in het boek. Ook gebruiken Michel Vergé-Franceschi & Anna Moretti de echte namen en de bijnamen van de vrouwen door elkaar. Dit werkt helaas erg verwarrend voor de lezer die niet helemaal thuis is in dit onderwerp. Een ander minpunt is dat meerdere gebeurtenissen herhaald worden in het boek. Niet één keer, maar een paar keer. Dit is misschien fijn als je het boek niet achter elkaar doorleest, maar het is niet prettig als je het boek snel uit wil lezen.

De verschillende maîtresses van de koningen worden uitgebreid beschreven. Je leert ze stuk voor stuk kennen. De koning houdt van iedere maîtresse op een andere manier. Hij voelt voor elke maîtresse een ander soort liefde. Van de één houdt hij omdat zij een ware schoonheid is en van de ander vanwege de moederliefde die zij koestert voor zijn kinderen.

Het is erg interessant en leuk om de letterlijke liederen en gedichten uit die tijd te lezen. Zo af en toe worden deze tussen het verhaal door weergegeven. Hierdoor word je als lezer even mee de tijd ingetrokken naar de 17de eeuw! Voor de rest is het gewoon echt een geschiedenisboek. Er worden erg veel feiten en details verteld en zo kom je dus veel te weten over de tijd waarin Lodewijk de XIV, XV en XVI regeerden over Frankrijk. Veel meer dan wat wij geleerd hebben bij de geschiedenislessen die wij op school hebben gehad. Van sommige details zal je ook zeker versteld staan!

Kortom, ik raad het lezen van Lust en liefde in Versailles – Hoe maîtresses het aanzien van Frankrijk bepaalden alleen aan als je echt iets wil weten over de geschiedenis en de cultuur van Frankrijk in de 17de eeuw. Het is namelijk geen roman die even lekker wegleest! Desalniettemin zitten er leuke elementen in en is het erg informatief. Michel Vergé-Franceschi & Anna Moretti hebben met  Lust en liefde in Versailles – Hoe maîtresses het aanzien van Frankrijk bepaalden een mooi gestructureerd en chronologisch geschiedenisboek neergezet.

Lust en liefde in Versailles

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Versailles een centrum van de macht? Jawel, maar ook een plaats voor pleziertjes, feesten en uitspattingen. De jonge Lodewijk XIV maakt het bescheiden jachtslot tot een lusthof waar hij zich ongestoord kan wijden aan zijn eerste liefde Louise de La Vallière, waarna hij het laat uitgroeien tot een waar bordeel. Van de weelderige Madame de Montespan tot de vurige Madame de Maintenon is het een dartele aaneenschakeling van maîtresses, favorieten en meisjes van plezier.
  Na de liefjes van Monsieur en de orgiën van de Regent wedijveren door la Pompadour geselecteerde jongedames in het Hertenpark om de vererende gunsten van de onverzadigbare Lodewijk XV. Marie Antoinette heeft niet genoeg aan de uitgeputte Lodewijk XVIi en aan de vooravond van de Revolutie schittert dit ‘klein Sodom’ met zijn ongebreidelde zeden voor het laatst.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Reminiscence

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Netflix

 • Emily in Paris seizoen 2 onthult eerste beelden

Gerelateerde artikelen

 • Bam Boem! - Guido van Genechten

 • Film top 6: oktober 2016

 • Recensie: De zang van de hoornschelp

Zoek in artikelen