• onze waardering

Recensie: Opgejaagd RECENSIE

Evie Gallagher heeft plezier in haar werk bij de NSA tot ze op een dag tot de ontdekking komt dat het programma waar aan ze werkt heeft geleid tot de dood van een aantal journalisten. Ze besluit zelf op onderzoek te gaan en vanaf dit moment is ze haar leven niet meer zeker en moet ze er alles aan doen om zowel zichzelf als haar zoontje veilig te houden. Tijdens haar zoektocht naar antwoorden komt ze in contact met Manus, maar hoe betrouwbaar is hij en lukt het haar uit het zicht te blijven van God's Eye.

Barry Eisler is zelf werkzaam bij de NSA en het boek is geschreven met eigen ervaringen uit de praktijk. Bovendien geeft hij zelf aan dat door de onthullingen van Snowden het verhaal een stuk geloofwaardiger is geworden dan wanneer deze informatie niet naar buiten was gebracht. Opgejaagd is dan ook een ijzersterk verhaal waarbij het soms lastig is om onderscheid te maken tussen feiten en fictie, waardoor je af en toe het gevoel krijgt dat je in de gaten wordt gehouden bij iedere pagina die je omslaat.

Het boek verliest echter kwaliteit door de enorme hoeveelheid details die erin voorkomen. In de eerste paar hoofdstukken worden er zo ontzettend veel namen genoemd, waardoor het lastig is om goed in het verhaal te komen.  Verderop in het boek wordt dit wel minder, maar toch blijft het af en toe lastig om goed in het verhaal te blijven. Zo is er op een gegeven moment een paragraaf waarvan drie regels lang uit een opsomming van namen bestaat, terwijl dit ook wel duidelijk zou zijn wanneer er twee of drie namen genoemd werden.

Het boek is gepromoot als een echt mannen boek en dit komt ook wel duidelijk naar voren. Zo is er weinig romantiek terug te vinden en wanneer er toch iets begint op te bloeien tussen de personages blijft dit eigenlijk net op het oppervlak steken. Bovendien staat opgejaagd bomvol actie en wordt er niet gekeken naar een moord meer of minder. Dit zijn redenen dat het voor mannen zeker een aanrader is om te lezen, maar ook vrouwen die wat meer van actie houden zullen dit boek zeker kunnen waarderen.

Eisler geeft met opgejaagd een boodschap af dat je altijd op je hoede moet zijn en vreemd gedrag toch wel gezien wordt. Niet alles in het boek zal helemaal kloppen, maar de kans is aanwezig dat de NSA meer van ons weet dan we denken. Zolang je je aan de regels houdt ben je niet interessant voor het oog, maar zodra je deze aan je laars lapt is de kans groot dat alle ogen op jou gericht worden.

Opgejaagd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kennis is macht. En zij weten alles...

  NSA-directeur Theodore Anders weet dat onbeperkte controle de enige manier is om de VS veilig te houden: elk telefoontje, elke e-mail en elk bericht op internet wordt door zijn programma God's Eye verzameld. Niets en niemand ter wereld kan meer aan de aandacht van 'het oog dat nooit knippert' ontsnappen.

  Als NSA-spion Evelyn Gallagher de schokkende ontdekking doet dat dit programma te maken heeft met de dubieuze dood van een stel journalisten en klokkenluiders, wordt ze algauw zelf het doelwit van twee huurmoordenaars.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Fictie top 6: april 2023

 • Broeinest - van Sambeek

 • Hine - Lotte Kok

 • Recensie: Soof 3

 • Dode hoek - M.W. Craven

Gerelateerde artikelen

 • Opgejaagd

 • Recensie: Opgejaagd

 • Recensie: Opgejaagd

 • Opgejaagd - Gabriel Bergmoser

Zoek in artikelen