• onze waardering

Recensie: Sirocco RECENSIE

De kaft van Sirocco straalt je tegemoet, een swirl van kleuren die ook nog eens oplichten als je het boek openslaat. “Spannende smaken uit het Midden-Oosten” leest de ondertitel, wie wordt hier niet nieuwsgierig (en hongerig) van? Sabrina Ghayour heeft haarzelf al bewezen met haar eerste kookboek Persiana, dat een regelrechte hit werd. Zou Sirocco hier aan kunnen tippen?

Sabrina Ghayour is van Perzische afkomst maar opgegroeid in Groot-Brittannië, deze mix van culturen zie je terug in de verscheidenheid aan recepten. Allemaal doen ze Midden-Oosters aan, maar soms met een Europees tintje zoals bijvoorbeeld bij de Griekse salade met bruine basmati te zien is. De titel van het boek belichaamd deze mix van eetculturen. Sirocco betekent namelijk: “een hete, droge wind die waait van oost naar west- soms omschreven als warm, kruidig en zwoel.”

Het boek heeft een logische indeling die fijn werkt. Zo neem je eerst een kijkje in de voorraadkast van Sabrina. Deze is minder exotisch dan je misschien verwacht, alle genoemde ingrediënten zijn zonder al teveel moeite in de grotere supermarkt te vinden. Voor enkele ingrediënten zoals de granaatappelmelasse en ingelegde citroenen moet je misschien wat meer moeite doen maar zijn soms te vervangen door makkelijk verkrijgbare ingrediënten.

De recepten zijn op volgorde van maaltijden geselecteerd: de ontbijtjes en brunchgerechten, lichte hapjes en hartige tussendoortjes, salades en bijgerechten, hoofdgerechten en natuurlijk gebak en andere zoete traktaties. Bijna ieder recept heeft van mij een kruisje gekregen en dat is een zeer goed teken.

De recepten zijn toegankelijk en laten zien dat Midden-Oosters koken niet eng is en al helemaal niet moeilijk. Met de kleine greep uit ingrediënten uit haar eerder beschreven voorraadkast kom je een heel eind. De recepten zijn duidelijk geschreven en zijn allemaal voorzien van een kleine, persoonlijke anekdote.

De opmaak van het boek is kleurrijk en vrolijk en er zijn veel mooie foto’s van het eten maar niet ieder recept is hier van voorzien. Dat is dan ook het enige minpuntje wat ik aan het boek kon vinden. Zelf maakte ik verschillende recepten, van pitabrood met een limabonendip met za’atar tot een tajine van kikkererwten, flespompoen met harissa. Allemaal zijn het nu al blijvertjes geworden en zijn de recepten gedeeld met vrienden.

Sirocco is een mooi instapboek voor iedereen die geïnteresseerd is in de Midden-Oosterse keuken maar niet weet waar te beginnen en misschien zelfs een beetje huiverig is. Sabrina Ghayour weet de thuiskok al snel te overtuigen dat dit nergens voor nodig is en dit maakt Sirocco tot een pareltje in de boekenkast. 

Sirocco

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Sirocco laat Sabrina Ghayour je zien hoe je de Midden-Oosterse keuken heel makkelijk kunt integreren met onze westerse keuken, producten en kooktechnieken. Door haar Perzische achtergrond, maar grootgebracht in Groot-Brittannië, weet Ghayour als geen ander hoe ze westerse producten met Midden-Oosterse smaken kan combineren en zo gerechten creëert die perfect in balans zijn: soms subtiel en aromatisch, soms krachtig en sterk.

    Wentelteefjes met kardemom, martini van ingelegde citroen, courgettefrietjes met sumakzout, zalmtartaar op Midden-Oosterse wijze, harissamosselen en dadelscones met sinaasappel & kaneel: de recepten in Sirocco zijn niet authentiek Midden-Oosters, maar weerspiegelen de ongecompliceerde en smaakvolle stijl van koken van Sabrina Ghayour.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Simply - Sabrina Ghayour

  • Recensie: Bazaar

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Simply

Zoek in artikelen