• onze waardering

Recensie: Check-out RECENSIE

Een YA-thriller in hetzelfde genre als de boeken van Mel Wallis de Vries en de twee voorafgaand gepubliceerde boeken van Juultje van den Nieuwenhof. Dit boek van zo'n 170 pagina's doet zeker ook niet onder aan de andere boeken van dit genre. Cliffhangers, verassingen en geheimzinnige berichten zijn zaken die je zeker tegen zal komen bij het lezen.

Een 5 havo klas maakt een uitstapje naar Berlijn, terwijl een van de leerlingen, Sabine, voor de zomervakantie zelfmoord heeft gepleegd. De leerlingen snappen nog steeds niet goed waarom. Als ze in Berlijn zijn, gebeuren er echter geheimzinnige dingen: een groepsapp wordt aangemaakt op de telefoon van Sabine. Er duiken vreemde berichten en video's op en er belandt een leerling in het ziekenhuis. Ook de waarheid achter Sabine's dood wordt ontdekt tijdens de reis...

Het boek begint met een proloog waardoor je benieuwd bent naar de rest van het verhaal. Je hebt al zo'n voorgevoel dat het anders zal lopen dan is voorspeld door een van de hoofdpersonen in de proloog.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit twee verschillende perspectieven, wat zorgt voor afwisseling en iets meer diepgang in de gedachten van de twee verschillende personages. Deze diepgang is verder in het verhaal niet erg aanwezig, wat voornamelijk misschien komt door de kleine omvang van het verhaal: zo'n 170 bladzijdes.

Toch gaat Check-out niet alleen maar over het verhaal van Sabine en de raadselachtige berichten, maar ook andere thema's komen aan bod , bijvoorbeeld het bezoeken van concentratiekampen. Deze kleine uitstapjes naar andere onderwerpen uit de geschiedenis maken het verhaal echter niet minder spannend.

Cliffhangers ontbreken zeker niet en zorgen voor een spanningsboog die voortdurend aanwezig is. Toch is de spanning niet zodanig dat je op het puntje van de bank zit, al is het zeker wel genoeg om je door het boek heen te slepen. Soms zijn gebeurtenissen al van te voren te voorspellen, maar je komt ook zeker voor verassingen te staan.

Mijn verwachting was dat de opbloeiende liefde tussen twee hoofdpersonen, eveneens de vertelperspectieven, een grote rol zou spelen in het boek. Op de achterflap werd dit namelijk aardig groot belicht. Ik was al bang dat het verhaal zoiets zou worden als een standaard liefdesverhaaltje tussen twee tieners, het meisje is bang en de jongen heeft de kans om held te spelen. Behoorlijk standaard toch? Gelukkig stelde Juultje van Nieuwenhof mij absoluut niet teleur en speelde de liefde alleen op de achtergrond een rol.

Het boek heeft een goede verhaallijn met genoeg spanning. De personages zijn niet heel diep uitgewerkt, maar dit is niet iets waaraan je je stoort tijdens het lezen. Het einde is echter wel abrupt en dan ook een typisch open einde. Normaal kan dit frustrerend zijn, want wat is er nou gebeurd?! Dit was ook wel mijn eerste gedachte, maar eigenlijk paste het precies in de voorafgaande loop van het verhaal. Check-out is zeker een goede YA-thriller die aan te raden is voor fans van Mel Wallis de Vries.

 

Check-out

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Na de YA-thrillers Delete en Disconnect verschijnt nu Check-out van Juultje van den Nieuwenhof. Voor fans van Mel Wallis de Vries.

  De leerlingen van 5 havo gaan op introductiereis naar Berlijn. Ze kunnen nog steeds niet begrijpen waarom Chaya uit hun klas zelfmoord gepleegd heeft. Voor de zomervakantie heeft ze zichzelf opgehangen.
  In Berlijn gebeuren er vreemde dingen: er wordt een groepsapp aangemaakt op de telefoon van Chaya, terwijl ze dood is. Een klasgenoot krijgt een ongeluk en moet naar het ziekenhuis. En er duiken schokkende snuff movies op. Tijdens een voorstelling van The Blue Man Group ontdekt 5 havo de ware reden achter Chaya's gruwelijke dood...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Thuiskomst - Reina Crispijn

 • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

 • De moord in inkt - Helen Cox

 • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

 • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

 • Young-Adult top-5: mei

 • After Dark - Juultje van den Nieuwenhof

 • CTRL-A - Juultje van den Nieuwenhof

 • Try not to... - Juultje van den Nieuwenhof

 • Delete

Zoek in artikelen