• onze waardering

Recensie: Norma RECENSIE

Norma is geschreven door de Finse auteur Sofi Oksanen. Ondanks dat het boek onder het Roman-genre valt, kan het boek het beste worden omschreven als een duister familiedrama. Het boek gaat over Norma. Ze is niet zoals ieder ander, ze heeft namelijk "magisch" haar dat ongelooflijk snel groeit. Momenteel gaat ze door een lastige periode nadat haar moeder zelfmoord heeft gepleegd. Ze heeft moeite om haar moeders plotselinge zelfmoord een plek te geven en gaat op onderzoek uit.

Dan wordt ze benaderd door Marion die werkt in de kapsalon "Haarmagie", dezelfde kapsalon als waar Norma's moeder heeft gewerkt voor ze zelfmoord pleegde. Norma accepteert Marion's aanbod om voor haar te komen werken. Echter blijkt Marion Norma niet alles te vertellen en is Marion verwikkeld bij een aantal duistere zaken. Norma moet oppassen dat ze hier niet zelf te diep in verwikkeld raakt.

Het boek gooit de lezer als het ware in het diepe. Je begint midden in het verhaal. Norma heeft zojuist de begrafenis van haar moeder achter de rug. In het volgende hoofdstuk wordt Marion geïntroduceerd. Zij moet Norma voor zich proberen te winnen maar waarom, dat is voor ons nog onbekend. Norma is niet een normale vrouw, ze heeft namelijk bijzonder haar dat heel snel groeit. Het groeit niet alleen snel, maar heeft ook nog bijzondere krachten, zo schrijft Sofi Oksanen:

"Dat kon Norma niet ontkennen, ze kon alleen maar heimelijk haar haar de schuld geven, dat de angst van de anderen had opgezogen en tijdens de reorganisatie dag na dag stijver was geworden. Af en toe was het lastig te knippen prikkeldraad, dan weer henneptouw, het had ervoor gezorgd dat ze 's ochtends te laat kwam en haar lunchpauzes uitliepen, het was zwaar geworden alsof het zich opmaakte om haar te verdedigen in een veldslag."

Wij als lezer weten echter nog niks over Norma's bijzondere haar en wat haar haar eigenlijk allemaal nog meer kan. Oksanen laat ons dan ook nog even in het duister tasten.Oksanen geeft de lezer in het begin heel weinig informatie. Continue vraag je je als lezer af of je misschien iets gemist hebt op een eerdere bladzijde, omdat er bijvoorbeeld ineens wordt gepraat over een persoon die we nog niet eerder hebben gehoord. Echter zorgt dit ervoor dat je als lezer echt actief bij het verhaal blijft. Er blijven ragen in je hoofd spoken en stukje bij beetje krijg je de informatie tot je, waardoor uiteindelijk alle puzzelstukjes op zijn plek vallen.

Oksanen heeft dit heel ingenieus weten te schrijven. In het begin zal je als lezer misschien niet meteen overtuigd raken van de kwaliteiten die dit boek te bieden heeft, maar als je eenmaal de eerste stukjes van de puzzel te pakken hebt wil je verder lezen tot je alles te weten bent gekomen.

Norma is misschien niet voor alle lezers weggelegd. Wie hoopt op een makkelijk leesbaar boek waarbij je niet te veel hoeft na te denken zal hier waarschijnlijk niet helemaal gelukkig van worden. Echter voor de lezers die hier wel van houden ontluikt het boek zich als een knap geschreven verhaal, waarbij de lezer zelf de link kan leggen tussen de stukken informatie die hij krijgt.

Norma weet de lezer te betrekken bij het boek en onderdeel uit te maken van Norma's zoektocht naar de waarheid. Oksanen weet een goede mix te maken tussen fantasie en realiteit en wij laten ons gewillig meenemen in dit verhaal.

Norma

 • Auteur:

  Sofi Oksanen
 • Verschenen:

  6 augustus 2016
 • Uitgave:

  ISBN 9789044630817
  Uitgever Prometheus
  328 pagina's
 • Uitgever:

  Prometheus
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Norma Ross blijft alleen achter wanneer haar moeder Anita onder verdachte omstandigheden bij een ongeluk om het leven komt. Gedurende haar leven waren de twee onafscheidelijk. Hun speciale band was diepgewortelder dan de sterkste bloedband en werd bezegeld door een groot geheim: Norma wordt aangestuurd door wonderlijke krachten waardoor zij zowel de lasten als de lusten ervaart van buitengewoon snel groeiend haar. Sinds haar geboorte heeft haar moeder dit geheim streng bewaakt zodat Norma een normaal leven kon leiden. Maar na Anita's dood komt Norma erachter dat haar moeder aanzienlijk meer wist over de aandoening dan ze liet blijken. In een poging erachter te komen wat haar moeder uiteindelijk fataal is geworden, neemt Norma een baan aan in de kapsalon waar haar moeder voor haar dood werkte. De salon heeft echter ook zo zijn eigen redenen om Norma in huis te halen. Gevangen in een web van bedrog vecht Norma voor haar vrijheid én voor de waarheid. Norma is een duister familiedrama in een fantasierijke omgeving. Sofi Oksanen betovert de lezer als ze het verleden en heden van Norma met elkaar verweeft. De Finse Sofi Oksanen (1977) is een van de prominentste Europese schrijvers van deze tijd. De vertaalrechten voor Norma werden verkocht aan maar liefst 26 landen. Over Zuivering: 'Naast het zinderende plot is het vooral het taalgebruik dat Zuivering zo meeslepend maakt.' Washington Post 'Aliides eigen kromme wreedheid maakt het mogelijk voor Oksanen, een jonge Finse schrijver van Estse komaf, om met brute eerlijkheid te oordelen over de morele dubbelzinnigheid van collaborateurs en daarbij dapper de vorige generaties af te schilderen als de schuldigen.' The Guardian

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Smash - Margje Woodrow

 • Fantastic Beasts 3 titel, plot en releasedatum onthuld

 • Het lied van de mistral - Olivier Mak-Bouchard

 • Nila en het antwoord op echt alles - Sam Copeland

 • De bloedstollende avonturen van Vladimir Von Rotenbeck: De nepvampier - Sophia Drenth

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

 • Bloggers met een eigen boek

 • De genade - Hans Theys

Zoek in artikelen