• onze waardering

Recensie: Recepten uit Istanbul RECENSIE

Recepten uit Istanbul is een kookboek met, zoals de naam al doet vermoeden, Turkse recepten. Er wordt uitleg gegeven over de herkomst en diversiteit van de gerechten die een weerspiegeling zijn van de samenkomst van twee werelden in Istanbul: de Europese en Oosterse wereld. Het boek is ingedeeld in een aantal hoofdstukken die passend zijn voor de Turkse keuken. Bij elk hoofdstuk is een plattegrond met wandelroute langs eetgelegenheden in Istanbul die passend zijn bij dat hoofdstuk. Per gerecht wordt aangegeven hoe lang de voorbereiding, bereiding en eventuele rusttijd duurt. Ook staat aangegeven voor hoeveel personen het gerecht is. Soms worden er extra tips of variaties gegeven door Pomme Larmoyer.

Het boek is mooi vormgegeven in een mix tussen de herkenbaarheid van de Recepten uit... reeks en de inhoud van het boek. Bij de meeste recepten staan foto's van het gerecht waardoor je een beter beeld hebt van het eindresultaat. Bij het lezen alleen al loopt het water je in de mond. De uitleg over de herkomst van bepaalde gerechten en de interviews met een aantal koks in Istanbul zijn leuke aanvullingen op de recepten. De recepten zelf zijn overzichtelijk en gemakkelijk te volgen. De meeste gerechten zijn eenvoudig met weinig ingrediënten maar wel met een goede smaak. Door de extra tips en wandelroutes langs de diverse eetgelegenheden is het boek bijna als culinaire reisgids te gebruiken. Wat ook een pluspunt is zijn de tips om bepaalde ingrediënten die wat moeilijker te verkrijgen zijn te vervangen. De meeste ingrediënten zijn in de gemiddelde supermarkt wel te verkrijgen.

Voor deze recensie heb ik de courgettekoekjes, gözleme, linzensoep en rijst met spinazie gemaakt. De courgettekoekjes kostten even wat voorbereiding omdat de geraspte courgettes een uur moeten uitlekken. De verdere (voor)bereiding is redelijk eenvoudig en snel gedaan. Het bakken kost wat meer tijd omdat er niet zoveel koekjes tegelijk in de olie gaan. Er zit een sausje bij maar deze is niet nodig voor de smaak. Ook koud zijn deze koekjes erg lekker, bijvoorbeeld als tussendoortje op het werk.

De gözleme is een soort gevulde pannekoek. Ik heb gekozen voor de vulling van spinazie en feta. Dit recept kost vooral veel tijd omdat het deeg 2 uur moet rijzen. De vulling en de gözleme zelf zijn daarna snel gemaakt. En ook dit recept is wat mij betreft een succes. De smaak is heerlijk en precies zoals die van de gözleme die ik altijd bij de Turkse supermarkt kocht. Dit recept is één van mijn favorieten. De linzensoep is één van de meest gegeten soepen in Turkije en na het maken begreep ik meteen waarom. Met een half uur heb je een heerlijke, voedzame soep op tafel. Een volgende keer zou ik meer water toevoegen omdat ik hem nu wat aan de dikke kant vond.Tot slot de rijst met spinazie. Dit is een recept dat ik zeker vaker ga maken. Supergemakkelijk en overheerlijk. Als variatietip staat hierbij dat de spinazie vervangen kan worden door courgette. Ik heb hem gemaakt met 300 gram spinazie en 300 gram courgette. Ik denk dat voor de variatie ook nog andere groenten toegevoegd zouden kunnen worden, zoals paprika of aubergine. Alles bij elkaar is Recepten uit Istanbul zeker een aanrader. De recepten zijn doorgaans gemakkelijk en toegankelijk voor een breed publiek. Dit in combinatie met de prachtige vormgeving van het boek maakt het een aanwinst voor je keuken. 

Recepten uit Istanbul

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Waan je met 'Recepten uit Istanbul' in de straten van deze eeuwenoude wereldse stad, snuif de geuren op en proef van de rijke keuken, waarin de invloeden van weleer nog zo aanwezig zijn. De gastronomie is gevarieerd, verrassend en verfijnd - waar je ook bent: in de oude Griekse en Joodse wijken Fener en Balat, in het mondaine Galata of in het Aziatische gedeelte van Istanbul.

  Proef de enorme verscheidenheid aan mezzes zoals peterseliesalade, fava (tuinbonenpuree) en inktvisringen met agorasaus. Maak pides met kaas, spinazie of kip en pilav met zeebaars. Kom alles te weten over het maken van Turks fruit en bekwaam jezelf in het maken van baklava.

  Van streetfood tot en met familierecepten, van thee- en koffierituelen tot en met de mooiste visrecepten en mezze. Van snacks tot en met desserts: met 'Recepten uit Istanbul' leer je de keuken kennen van culinair Istanbul.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series worden eind oktober van Netflix verwijderd

 • Disney karakters in de stijl van Tim Burton

 • Top 10 Assepoester verfilmingen

 • Deze films en series verschijnen in november op Netflix

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Het luciferkasteel

 • Recensie: Niets om het lijf

 • Recensie: De legende van de vuurberg

Zoek in artikelen