• onze waardering

Recensie: Heksenhoeve RECENSIE

Getallen zijn Sanders lust en leven. De jonge rechercheur ziet overal getallen en moet altijd blijven tellen om er zo voor te zorgen dat er niks ergs gaat gebeuren. Deze teldwang zorgt ervoor dat niemand hem echt serieus neemt op zijn werk en eigenlijk is hij enkel aangenomen omdat zijn oom de leiding heeft.

Als er in Leuven een studente wordt vermoord, wordt de ex schuldig bevonden. Sander is ervan overtuigd dat de moordenaar gezocht moet worden op de Heksenhoeve in het Meerdaalwoud. Wanneer ook zijn ex Anouk terechtkomt bij deze boerderij, moet Sander alles op alles zetten om de zaak op tijd op te lossen.

De Vlaamse An Janssens won met haar fantasy boek Drakenkoning de eerste schrijfwedstrijd van Luitingh. Heksenhoeve is haar eerste thriller met hier en daar een bovennatuurlijk tintje.

Het boek wordt aangeraden aan lezers van HEX en dit is te begrijpen. Tijdens het lezen wordt je totaal in het verhaal gezogen en je blijft lezen om erachter te komen wat er nu zo bijzonder is aan de Heksenhoeve. Wat dat betreft kan de Heksenhoeve wel vergeleken worden met het plaatsje Beek uit het boek HEX. Toch zijn beide verhalen totaal verschillend. Bij HEX wonen de hoofdpersonages juist in het dorp, terwijl de hoofdpersonen in Heksenhoeve juist van buitenaf komen.

De schrijfstijl van An Janssens is prettig en ondanks dat er af en toe wat Vlaamse accenten in verwerkt zijn is het ook voor mensen uit Nederland goed te volgen. Juist deze accenten, die vooral afkomstig zijn van de bewoners van de boerderij, zorgen ervoor dat de mensen klinken alsof ze al heel oud zijn en de tijd heeft stilgestaan.

De teldwang van Sander is in het begin wellicht wat irritant, maar later in het boek wordt duidelijk dat dit toch wel een prominente rol speelt in het verhaal. Het geeft Sander bovendien zijn persoonlijkheid. Hierdoor bevat het boek geen standaard rechercheur met de looks en de brains, maar juist iemand die eigenlijk wordt gezien als het sulletje ondanks zijn knappe verschijning.

Het is een moeilijk om een stempel op dit boek te plakken. Het is immers geen doorsnee thriller, maar Heksenhoeve valt ook niet in de categorie fantasie. Voor dit soort boeken zou eigenlijk een nieuw genre gecreëerd moeten worden. An Janssens zal door deze combinatie van categorieën zeker een groot publiek warm kunnen maken voor haar boek en hopelijk zullen er nog vele boeken volgen in dit genre.   

 

Heksenhoeve

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Heksenhoeve is de eerste bovennatuurlijke thriller van fantasy-auteur An Janssens, bekend van haar debuut Drakenkoningin. In het Meerdaalwoud staat een verscholen boerderij. Wandelpaden lopen er ver omheen, geen konijn of hert waagt zich in de buurt en de bewoners leven er nog zoals honderd jaar geleden: er is geen elektriciteit, de wc is een hokje buiten en water komt uit de waterput. Maar wie of wat houdt de bewoners daar... en hoe kunnen zij iets te maken hebben met de moord op een studente, tien kilometer verderop in het bruisende Leuven? Vragen voor rechercheur Sander Dats. Door zijn allesoverheersende teldwang is hij het mikpunt van spot, maar dit is zijn kans om zich te bewijzen. De zaak neemt echter een onverwachte wending wanneer Sanders ex Anouk tijdens een winterstorm op de Heksenhoeve terechtkomt en de bewoners haar niet meer laten gaan.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series worden in juni van Netflix verwijderd

 • 9 genieën in boeken

 • Column van de "eerlijke" recensie: Recensie The Wicked King

 • Top 10 ergste Disney slechteriken

 • Simpele leugens - David Baldacci

Gerelateerde artikelen

 • Sira - María Dueñas

 • Verslaafd aan YOU? Dan is Dirty John jouw nieuwe serie!

 • Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2022: stem op jouw favoriet!

Zoek in artikelen