• onze waardering

Recensie: Basque RECENSIE

Basque is een kookboek voor de fans van de Spaanse keuken, meer specifiek gezegd: voor koks die nieuwsgierig zijn naar recepten uit de regio San Sebastián en omstreken. Want Spanje is veel meer dan paella, chorizo en tapas. Chef-kok José Pizarro neemt de lezer mee op een culinaire reis naar een stad die meer drie Michelin sterren restaurants telt dan ieder andere stad in Europa. Maar wees niet bang, de recepten zijn ook voor de gewone mens met een kleinere beurs betaalbaar en maakbaar.

Vlees, vis, groenten en nagerechten, pintxos en aan tafel gerechten, voor ieder is er wat wils. Wel moet je bereid zijn om het één en ander in huis te halen en met verse producten te willen werken. Want José Pizarro laat zien dat de Baskische keuken er één is van verse kwaliteitsproducten. Dus toegang tot een goede visboer, slager en groenteboer is wel geboden bij dit boek. De recepten ademen eenvoud uit, maar worden met stijl gepresenteerd. Jammer alleen dat niet ieder recept van een foto is voorzien. De foto’s die er zijn, zijn met zorg gemaakt en door het kleurrijke ontwerp maakt Basque dat je bijna een vliegticket naar Baskenland zou willen boeken.

Doordat José Pizarro zowel hoofdgerechten als kleine pinxtos presenteert, maakt hij Basque tot een veelzijdig kookboek. Gezellig een avondje uitgebreid tafelen met vrienden met een tafel vol kleine gerechtjes, of met één indrukwekkend hoofdgerecht als Pijlinktvis in inkt. Alle recepten nemen niet meer dan één pagina in beslag en zijn overzichtelijk opgeschreven. Wel met enige fouten heb ik helaas moeten constateren. Ik maakte de ‘gebraden kippenvleugels met gebakken aardappels, peterselie en knoflook’, maar in het hele recept komt geen peterselie voor, wel oregano. Misschien is het een drukfout, maar wel een hele slordige dat afdoet aan het boek.

Basque heeft nog een minpuntje, ook de verhoudingen van de recepten zijn soms niet helemaal in balans naar mijn mening. Om 24 kippenvleugels te marineren met maar twee theelepels gerookt paprikapoeder, wat oregano, zes teentjes knoflook en een scheutje olie, is wel erg zuinig.

De runderwangen in rode wijnsaus met bloemkoolpuree mistte ook wat smaak ondanks dat ik het recept netjes heb gevolgd. De recepten zien er stuk voor stuk interessant uit, maar missen af en toe de finesse die je van dit boek zou verwachten. Daarom krijgt dit Basque helaas niet de volle 5 hartjes maar toch ruim voldoende omdat het zulke inspirerende recepten zijn. 

Basque

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Spaans Baskenland, hét culinaire mekka van de wereld

    Spaans Baskenland is vermaard om zijn keuken -van tapasbar tot sterrenrestaurant- en wordt beschouwd als een van de interessantste, culinaire regio's ter wereld. De regio staat bekend om pintxos (tapas- gerechten), cider, prachtige markten en natuurlijk heerlijke vis.

    José Pizarro laat met Basque zien hoe makkelijk het is om de lekkerste gerechten uit Spaans Baskenland zelf thuis te maken: van pintxos en huiselijke gerechten tot en met verfijnde voor-, hoofd- en nagerechten. Bovendien geeft Basque handige menuplanners voor elke gelegenheid.

    Van gesauteerde doperwten met chorizo, salade van gemarineerde ansjovis, tomaat & jamón of croquetas met spinazie & geitenkaas tot en met gekaramelliseerde peren met hazelnootijs. Met Basque waan je je in San Sebastián en omstreken: hét culinaire mekka van de wereld!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Dubbel geluk voor Zhong - Ina van der Beek

  • Zomervacht - Jaap Robben

  • Melodie van verlangen - Anne van der Valk

  • Slaves Dante 4 – Miriam Borgermans

  • Thuis - Mark Janssen

Gerelateerde artikelen

  • 12 x boeken voor Halloween

  • Recensie: Ik ben je niet vergeten

  • 10 redenen waarom Henry Cavill een lekker ding is

Zoek in artikelen