• onze waardering

Recensie: Alles op het spel RECENSIE

'Ik dacht dat het een vergissing was', zeg ik. 'Dat mens noemde me Sandie, maar ik wist dat ik dat niet was. Ik ben Justine. Ik kan niet én Justine én Sandie zijn, dus wie dat mens ook maar is, ze zag me aan voor iemand anders, dacht ik – iemand die haar in het verleden heeft geïntimideerd, iemand met wie de beller op voet van oorlog staat.'

Justine, Alex en Ellen verhuizen van het bruisende London, naar een landhuis, genaamd Speedwell House, in Devon. Justine heeft namelijk besloten, om na haar carrière in de televisiewereld, helemaal NIKS te gaan doen. Na een aantal weken verandert het gedrag van Ellen. Justine komt er achter dat dit komt doordat Ellens beste vriend, George, van school is gestuurd voor iets wat hij niet heeft gedaan.

Als Justine verhaal gaat halen bij Beaconwood wordt haar verteld dat George helemaal niet bestaat. Dan begint Justine dreigtelefoontjes te ontvangen van iemand die haar schijnt te kennen en haar Sandie noemt. Ze begint te vrezen voor haar veiligheid en die van haar gezin. De politie kan haar niet helpen, dus gaat zij zelf op onderzoek uit. 

Alles op het spel is opgedeeld in twee verhalen. Zo gaat het over Justine, zij ontvangt dreigtelefoontjes en gaat onderzoeken wie dit doet. Daarnaast gaat het over het moordmysterie van de familie Ingrey. Dit verhaal wordt door Ellen geschreven als huiswerkopdracht voor Beaconwood. Op het eerste gezicht lijken deze verhalen totaal geen verband met elkaar te hebben, maar niks is minder waar. 

Sophie Hannah weet de aandacht van de lezer aan het begin van  Alles op het spel meteen te pakken te krijgen. Helaas weet zij deze aandacht niet het hele verhaal vast te houden. Dit is te wijten aan het feit dat het verhaal over Justine erg voorspelbaar is. Je bent er vrij snel achter wie haar bedreigd door de telefoon en wat het verband is met het verhaal over de familie Ingrey. De lezer verwacht hierin eigenlijk nog wel een verrassende wending, maar die komt er helaas niet. 

Het verhaal over de familie Ingrey is eigenlijk precies het tegenovergestelde van het verhaal over Justine. Het verhaal zorgt voor een beetje spanning, waardoor je het boek verder wilt blijven lezen. Je bent als lezer namelijk nieuwsgierig wie Perrine heeft vermoord. Sophie Hannah spoort de lezer hier ook echt aan om zelf na te denken over wie dit gedaan zou kunnen hebben. Dit zorgt ervoor dat Alles op het spel aan de ene kant, door het voorspelbare verhaal over Justine, soms een beetje saai is. Maar aan de andere kant toch ook wel weer fascinerend, boeiend en verrassend door het moordmysterie van de familie Ingrey.

De hoofdpersoon, Justine, is een pittige tante. Het NIKS doen is helaas niet voor haar weggelegd. Alle vreemde dingen die er nu gebeuren moet en zal zij onderzoeken. Wie zit er achter de dreigtelefoontjes? Heeft dit verband met het wel of niet bestaan van George? Wie liegt er en wie niet? Zij doet er alles aan om achter de waarheid te komen. Haar leven en dat van haar gezin staan immers op het spel! Als lezer hoop je ook echt dat het haar lukt, omdat je erg met haar en haar gezin meeleeft.

Naast Justine worden de leden van de familie Ingrey ook uitgebreid beschreven. Ieder van hen heeft een sterk karakter. Dit in tegenstelling tot de personages in het verhaal over Justine. Zij zijn iets oppervlakkiger beschreven. Ellens karakter wordt nog wel redelijk uitgebreid beschreven. Zij is erg doortastend, weet wat zij wil en wat zij gelooft. Maar over bijvoorbeeld Alex, haar man, weet je eigenlijk alleen dat hij operazanger is en achter zijn vrouw staat. Dit is wel jammer. Als lezer wil je toch iedereen in het verhaal een beetje leren kennen.

Aan het einde van Alles op het spel wordt alles erg mooi en uitgebreid uitgelegd aan de lezer. Hier zitten toch af en toe nog een paar verrassende elementen in, waar je als lezer zeker niet aan had gedacht. Je snapt dan pas hoe alles precies in elkaar zit. Het einde van het verhaal is dan ook zeker wel bevredigend voor de lezer en maakt veel goed.

Alles op het spel is een boek dat lekker weg leest door de goede schrijfstijl van Sophie Hannah. Het verhaal is origineel en goed bedacht. Aan de ene kant is het op sommige punten in het verhaal over Justine en haar gezin helaas iets te voorspelbaar, waardoor het saai over kan komen. Aan de andere kant is Alles op het spel toch intrigerend en verrassend door het moordmysterie dat Ellen heeft geschreven over de Familie Ingrey voor Beaconwood. 

Alles op het spel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Sophie Hannah 'Alles op het spel' is de nieuwe thriller van de koningin van de Britse spanning. Tot haar grootste fans behoren Nicci French en Simone van der Vlugt.Naast haar serie met Charlie & Simon in de hoofdrol, is 'Alles op het spel' een standalone. Sophie Hannah schreef de meest recente 'Agatha Christie-boeken' en is ideal voor de fans van Nicci French en SJ Watson.

  Justine verhuist met haar gezin naar een prachtig huis in Devon. Kort na de verhuizing begint haar dochter Ellen zich steeds meer terug te trekken, zeker nadat haar nieuwe BFF George geschorst is van school. Justine probeert het hoofd van de school te bewegen de schorsing ongedaan te maken, maar komt erachter dat er helemaal geen sprake is van een schorsing. Sterker nog... er ís helemaal geen George.

  Dan beginnen de vreemde telefoontjes. Iemand probeert Justine ervan te overtuigen dat zij en Justine een gedeeld traumatisch verleden hebben. Justine heeft echter geen idee waar ze het over heeft. Wanneer de vrouw vertelt over drie graven, qua afmetingen bestemd voor twee volwassenen en een kind, begint Justine te vrezen voor de veiligheid van haar gezin. De politie kan niets doen met haar vage omschrijvingen, en Justine zal zelf achter de waarheid moeten komen. Maar daartoe zal ze eerst moeten uitvinden wie de anonieme beller is...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Populaire boeken die in oktober 2021 verschijnen

 • Grey's Anatomy en Station 19 crossover trailer onthult een bruiloft en de terugkeer van een oude bekende

 • Smash - Margje Woodrow

 • Fantastic Beasts 3 titel, plot en releasedatum onthuld

 • Het lied van de mistral - Olivier Mak-Bouchard

Gerelateerde artikelen

 • Verborgen gebreken

 • Brandschoon

 • Recensie: Een duister koor

 • De lege kamer

 • Recensie: Heb jij haar gezien?

Zoek in artikelen