• onze waardering

Recensie: De man zonder gezicht RECENSIE

De man zonder gezicht van Andreas Palmaer is gebaseerd op creepy verhalen afkomstig van de website creepypasta. Andreas raakte vooral geïnspireerd door de mythe van de Slenderman: een lange, witte man die in het bos rondloopt en kinderen vermoordt. O, ja en hij heeft géén gezicht…

De verhalen in De man zonder gezicht gaan niet over typische dingen zoals spoken of vampiers. Het gaat over wraak, angst, de dingen waar je bang voor bent in het donker en moord. Het boek bestaat uit meerdere korte verhalen, die elk los van elkaar staan. Het ene verhaal duurt langer dan de ander en is enger dan de ander, maar creepy zijn ze allemaal. De wat langere verhalen worden afgewisseld met een kort verhaaltje van een paar regels. Ook wordt er in het boek soms gebruik gemaakt van illustraties, wel allemaal in zwart wit natuurlijk. Dit geeft de verhalen nog meer dat creepy effect.

De man zonder gezicht is bedoeld voor kinderen en tieners, maar kan ook voor volwassenen als eng worden ervaren. Het leuke is dat het niet uitmaakt in welke volgorde je het boek leest, je kunt gewoon kiezen welke verhalen je eerst wil lezen en welke verhalen je toch iéts te eng vindt en overslaat. Palmaer schrijft op een manier waardoor het blijft boeien. Zo sluit hij verhalen vaak af met open eindes, maar op deze manier gaat je eigen fantasie zijn werk doen en voor je het weet kun je al helemaal voor je zien wat er is gebeurd na die laatste zinnen. Zo beleef je nog extra plezier aan het lezen van de verhalen.

Het nadeel van de verhalen vind ik dat ze niet allemaal hetzelfde niveau hebben. Hierdoor is het soms jammer dat het soms voorkomt net een super spannend verhaal gelezen te hebben en er daarna een leest die wat minder eng of spannend is. Dit zorgt voor een anticlimax.

Al met al is De man zonder gezicht een goed boek met korte verhalen voor tussendoor. Ik had het binnen een paar uurtjes uitgelezen en ik moet zeggen dat sommige verhalen mij ’s nachts nog goed zijn bijgebleven. Door de fijne schrijfstijl lees je zo door alle verhalen heen en ieder verhaal bouwt op een leuke manier de spanning op. 4 sterren!

 

De man zonder gezicht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  ‘We zijn zo klaar,’ zegt een meisje met een onnatuurlijk hoge stem. ‘We moeten even mama bellen.’
  Jullie hebben geen moeder, denk ik. En als jullie er een hadden, dan hebben jullie haar vermoord.
  Ik kijk naar het meisje met de schaar in haar hand. Met een grote grijns op haar gezicht knipt ze ermee in de lucht.
  Voor de verandering ben ik blij dat ik die griezelverhalen heb gelezen, want nu weet ik de belangrijkste regel: laat kinderen met zwarte ogen absoluut, onder geen beding, nóóit binnen.

  Als je bang bent in het donker, kun je deze verhalen beter niet lezen. Ze gaan niet over vampiers of spoken, maar over internet, gamen, urban exploring. Over wraak, angst en valse vriendschap. Over moord. De schrijver liet zich inspireren door creepypasta op internet. Voor als je een keer écht wilt griezelen…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Populaire boeken die in oktober 2021 verschijnen

 • Grey's Anatomy en Station 19 crossover trailer onthult een bruiloft en de terugkeer van een oude bekende

 • Smash - Margje Woodrow

 • Fantastic Beasts 3 titel, plot en releasedatum onthuld

 • Het lied van de mistral - Olivier Mak-Bouchard

Gerelateerde artikelen

 • Chicklit top-5: april

 • 'Friends' fans opgelet! HBO Max werkt aan een 'Friends' reünie special

 • Recensie: Archief van verloren kinderen

Zoek in artikelen