• onze waardering

Recensie: Over alles RECENSIE

Een titel die alles in één keer duidelijk maakt; Over alles van James Brown en Richard Platt, gaat daadwerkelijk over van alles en nog wat. Hoe leuk is dat? Een boek vol met feiten en weetjes die om onbekende redenen altijd blijven hangen en die je genadeloos af kunt vuren op een willekeurig feestje. Over alles is een groot formaat boek waarin dertig onderwerpen worden behandeld. Ieder onderwerp bestaat uit één beschrijvende pagina (geschreven door James Brown) en één pagina met illustraties. Voor de technisch perfecte, heldere tekeningen van illustrator Richard Platt wordt per onderwerp één steunkleur gebruikt. Dat zorgt voor een duidelijke scheiding van de onderwerpen, maar het gebrek aan full colour-illustraties maakt het boek ook minder aantrekkelijk. De binnenzijde van de kaft heeft aan voor- en achterzijde een bijna gekmakend patroon waar je ogen helemaal van op hol slaan. Snel doorbladeren dus.

 

 Dertig uiteenlopende thema's, van (scheepvaart)knopen tot de anatomie van een letter, naar de anatomie van het menselijk skelet; van wiskundige verklaringen over regelmatige veelhoeken, naar onmogelijke vormen en optische illusies (denk aan M.C. Escher's bekende trap waar mensen in alle mogelijke richtingen op en neer lopen en zo alle wetten van de zwaartekracht omver schoppen). Van muzieknotatie naar de structuur en atmosfeer van de aarde, plotseling gevolgd door een zeer gedetailleerde beschrijving van het menselijk oog.
(Oh ja. Papier formaten worden ook beschreven. Kun je in ieder geval vaststellen welk formaat boek je in handen hebt.)

 

Eigenlijk exact wat de achterflap aangeeft: een boek over van alles. Ik zou liever zeggen: van de hak op de tak. Die sterke kant van het boek is ook meteen de grootste valkuil. Voor mij zijn de onderwerpen in Over alles té uiteenlopend. Natuurlijk, dat maakt het ook verrassend, maar niet ieder onderwerp zal iedereen boeien. De informatie die je wel interessant vindt, is dan op zijn zachtst gezegd zeer algemeen en te beperkt om een echt geïnteresseerde lezer lang te boeien.

Zou dat wel het geval zijn, loop je tegen het tweede manco aan: het ontbreken van bronvermeldingen en aanvullende literatuurlijsten. 
Ook zijn de onderwerpen niet gesorteerd op thema. Zo irriteert het mij mateloos dat de uitvoerige beschrijving van het oog volgt op een hoofdstuk van het zonnestelsel in plaats van dat het achtereen gesloten zou zijn aan het hoofdstuk over de menselijke anatomie.

Dit type, extreem groot formaat boeken, wordt vaak als 'koffietafel boek' beschreven. Dat zijn dan meestal rijk geïllustreerde boeken met veel kleurenfoto's. Dat soort illustraties ontbreekt in dit 64 pagina dikke boek. Leuk om cadeau te doen als je niets weet  te geven; anders lekker op de tafel in de wachtkamer van huisarts of tandarts leggen. Zenuwachtige patiënten weten de veelheid aan korte onderwerpen vast te waarderen.
Daarom, omdat het boek rijk is aan leuke weetjes, maar helaas een tikkeltje chaotisch is en niet diep genoeg op de benoemde onderwerpen ingaat, krijgt Over alles een middelmatige score.

Over alles

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Hoe zwaar zijn wolken? Wie vond het potlood uit? Hoeveel verschillende knopen bestaan er?

    Van de rij van Fibonacci tot de atomaire structuur. Van het periodiek systeem der elementen tot zonnewendes en equinoxen. Van de sferen van de aarde tot wolkenclassificatie. Maar ook: hoe zit een orkest in elkaar? Alles over schroeven en spijkers. Penselen en kwasten. De fasen van de maan. Papierformaten. Rivieren. Het menselijk skelet...

    Over alles is een boek om van te smullen. Wie begint te kijken en te lezen, zal niet meer kunnen stoppen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Veggies & Fish - Bart van Olphen

  • Recensie: Paper towns

  • Tijgers in rood weer

Zoek in artikelen