• onze waardering

Recensie: Start spreading the news RECENSIE

Het gaat even niet zo goed met Lotte. Het lukt haar maar niet om een nieuwe baan te vinden, terwijl haar beste vriendin Sophie haar droomleven leidt. Hun gezamenlijke droomleven eigenlijk, want al vanaf de kleuterschool zit het tweetal helemaal op één lijn wat hun toekomst betreft. Jaloezie kwam niet in dat plaatje voor, maar toch is dat wel wat Lotte nu voelt. Ze gunt Sophie haar werktripje naar New York en de geweldige man die ze daar ontmoet allebei van harte, maar wanneer gunt het leven háár weer eens iets leuks? Als blijkt dat ze na een prima sollicitatiegesprek niet is aangenomen wil ze niets liever dan daarover appen met haar beste vriendin. De normaal gesproken altijd telefonisch bereikbare Sophie reageert echter ineens helemaal nergens meer op. Lotte vertrouwt het voor geen cent en onderneemt onmiddellijk actie. Dat leidt tot een bizarre reis met even vreemde als waardevolle ontmoetingen.

Vanaf de eerste bladzijde wordt het je erg makkelijk gemaakt om mee te leven met hoofdpersonage Lotte. Ze zit niet goed in haar vel en nu Sophie in het buitenland zit, is er niemand die haar écht snapt om haar te steunen. Door terug te blikken op het verleden van Lotte en Sophie in schuins weergegeven alinea’s aan het begin van de meeste hoofdstukken, leer je de personages nog beter kennen. De schrijfstijl van schijfster Marijke Vos is bijzonder beeldend en levendig. Je ziet alle scenes heel duidelijk voor je, bijna alsof je een film aan het lezen bent. Central Park in New York, luxe hotels en vervallen motels, Las Vegas, een heuse zweethut, het vliegveld, een ranch in the middle of nowhere… waar Lotte ook is,  je waant je er als lezer ook. Op die manier heb je het gevoel dat je de reis met al zijn tegenslagen en de ervaringen van Lotte en haar gezelschap een beetje zelf meemaakt.

Start spreading the news is een onvervalste chicklit met de nodige zelfspot, romantiek en enige herkenbaarheid, al denk ik niet dat er veel mensen zijn die beleven wat Lotte in dit verhaal beleeft. Ook het einde is helemaal zoals een feelgood-boek hoort te zijn. Verder voegen de bijrollen in het boek echt iets toe en zijn ook zij heel levensecht beschreven. De totaal paranoïde Flo met al zijn gebreken maar toch ook erg handige vaardigheden blijkt als het erop aankomt een echte lifesaver te zijn, en dat geldt ook voor Elvis-imitator Archibald (Archie voor vrienden). Door de goed opgebouwde spanning lees je Start spreading the news in één ruk uit. Het boek is bescheiden qua omvang, maar de prijs sluit daar goed bij aan.  

Al met al een lofzang dus over dit boek: waarom dan geen vijf hartjes maar vier? Dat komt door de helaas in storende hoeveelheden aanwezige spelling-, taal- en interpunctiefoutjes. Her en der werkt dat ook een beetje verwarrend, als er in een heel spannende situatie bijvoorbeeld het woord ontspannen staat in plaats van ontsnappen. Maar het verhaal is ijzersterk en ik kijk uit naar het volgende boek van deze schrijfster. Bij deze bied ik me alvast geheel gratis bij Marijke Vos aan als proeflezeres om eventuele foutjes eruit te vissen! :)

Start spreading the news...

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een doldwaze spannende roadtrip dwars door Amerika vol gekke en inspirerende personages gebaseerd op ware vriendschap. Lotte en Sophie zijn al beste vriendinnen zolang ze zich kunnen herinneren. Wanneer Sophie voor haar werk naar New York moet vindt Lotte dit dan ook gewoon leuk voor haar. Echt waar. Vooruit, misschien is ze ook een tikkeltje jaloers. Als de berichtjes van Sophie langzaam van toon veranderen en uiteindelijk uitblijven weet Lotte zeker dat er iets mis is. Sophie zou nooit haar telefoon uitzetten. Ze hoeft geen seconde na te denken, pakt haar spullen en vliegt de wereld over om haar beste vriendin te gaan zoeken. Maar dat loopt niet helemaal volgens plan... Marijke Vos (30) schreef eerder Nooit meer een man! en eindigde in de finale van de schrijfwedstrijd van Chicklit.nl. Ze is booknerd, wijnfanaat en schoenliefhebber. Ze hoopt ooit haar baan als maatschappelijk werker in te ruilen voor een carrière als schrijfster. Nieuws over haar verhalen, blogs en boeken lees je op www.marijkeswereld.nl

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Een gevoelige snaar - Julia Quinn

 • Licht in de vlam - Jennifer L. Armentrout

 • Liefde en dood in de rode stad - Rindert Kromhout

 • Het jaar rond - Cathy Bramley

 • Onze aanraders voor Netflix in maart 2024

Gerelateerde artikelen

 • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

 • Stem op de shortlist van de Mijnchicklit.nl Schrijfwedstrijd

 • De 8 populairste Nederlandse chicklit auteurs

 • Even voorstellen: Marijke

 • Winterse chicklits

Zoek in artikelen