• onze waardering

Recensie: Stemmen uit het verleden RECENSIE

In haar boek Stemmen uit het verleden beschrijft Tamara McKinley het romantische maar tragische liefdesverhaal tussen de Engelse verpleegster Annabelle en de Baskische schilder Henri. Annabelle en Henri ontmoeten elkaar in Parijs, in het jaar 1936. Hun liefde bloeit snel op en ze zijn onafscheidelijk, maar er ontstaan spanningen wanneer Henri besluit om samen met zijn beste vriend Etienne naar Spanje te reizen om mee te vechten in de Spaanse burgeroorlog. Annabelle besluit met hen mee te reizen, maar wanneer het noodlot toeslaat en Annabelle en Henri betrokken raken bij een bombardement komt er een abrupt eind aan wat een prachtig liefdesverhaal met een happy end had moeten zijn.

Twintig jaar later, in 1956, komt Annabelle’s dochter Eugenie naar Parijs om te studeren aan de Académie des Beaux-Arts. Eugenie hoopt dat ze in Parijs antwoorden kan vinden op vragen rondom haar moeder’s verleden, maar de antwoorden die ze vind zijn een stuk gecompliceerder dan ze ooit had kunnen bedenken.

Tamara McKinley’s schrijfstijl is erg beeldend. De manier waarop ze details beschrijft en de aandacht die ze daaraan besteedt maken dat je je bijna in Parijs waant; elke straathoek en elk personage wordt zo gedetailleerd beschreven dat het voelt alsof je ze bijna aan kunt raken. Ook de details in het huis van Annabelle’s tante Aline bijvoorbeeld worden door McKinley op zo’n beeldende manier beschreven dat het voelt alsof je zelf naast haar en naast Annabelle en de brutale papegaai Napoleon op de divan in de bontgekleurde kamer zit.

McKinley maakt gebruik van wisselende perspectieven wat erg prettig is, aangezien de lezer op deze manier meer inzicht krijgt in de gedachtes van alle betrokken personages. Het is ook op geen enkele manier verwarrend, maar juist heel duidelijk en het geeft het verhaal een aantal extra lagen waardoor het minder cliché aanvoelt en meer diepgang krijgt.   

De auteur weet ook erg goed de spanning in het verhaal te houden. Ze geeft steeds kleine stukjes informatie over Annabelle’s leven en verleden waardoor je uit pure nieuwsgierigheid het boek eigenlijk niet neer kunt leggen. Verder maken de stukjes over de Spaanse Burgeroorlog en de manier waarop McKinley inzicht geeft in de gedachtes van de verschillende personages dat het boek niet leest als een standaard bouquetreeks romannetje. Al meet al is Stemmen uit het verleden een romantisch, levendig en meeslepend boek om heerlijk bij weg te dromen.

Stemmen uit het verleden

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  De Engelse Annabelle ontmoet de jonge Baskische schilder Henri en de twee worden hopeloos verliefd. Maar Henri besluit te vechten in de Spaanse Burgeroorlog,en Annabelle reist met hem mee. Dan slaat het noodlot toe: ze worden geraakt door een bombardement...

  In 1956 komt Annabelles dochter Eugenie naar Parijs voor een uitwisselingsprogramma aan de Académie des Beaux-Arts. Eugenie hoopt door zelf naar Parijs te gaan een mysterie in haar moeders verleden te ontrafelen.Maar ze vindt in Parijs meer dan ze dacht te zoeken...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • You seizoen 3 trailer: Joe heeft een nieuwe obsessie

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Bloemen van steen van Ilaria Tuti

 • Recensie: Dune

 • Winnaars Emmy Awards 2021

 • Recensie: Lucifer - seizoen 6

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Eiland in de wolken

Zoek in artikelen