• onze waardering

Recensie: 69 Food & Wine Affairs RECENSIE

Het boek 69 Food & Wine Affairs van Sepideh Sedaghatnia is een bijzonder kookboek. Er staat erg veel informatie in het boek. Als sommelier heeft Sepideh veel kennis over wijnen. Met haar horeca-ervaring weet ze ook erg veel over eten.

Het boek begint met hoofdstukken met uitleg over ingrediënten. Zo schrijft Sepideh over onder andere kruiden, groenten, peulvruchten, vlees, vis en zuivelproducten. Ze schrijft hoe deze ingrediënten in de Iraanse keuken gebruikt worden en welke positieve effecten ze kunnen hebben op de gezondheid. Het is heel veel gedetailleerde informatie. Heel soms staan er praktische tips bij over hoe je de ingrediënten zelf kunt gebruiken. Naast al deze informatie staan er ook recepten in het boek. Dit zijn allemaal recepten uit de Iraanse keuken, zoals soepen, stoofschotels, rijstgerechten en zoete en hartige hapjes. Bij een aantal van de recepten doet Sepideh een suggestie voor wijn uit een bepaalde regio die er goed bij past.

De recepten voor hoofdgerechten zijn allemaal erg ingewikkeld. Veel van de recepten hebben een lange lijst ingrediënten die niet altijd even makkelijk te verkrijgen zijn. Ook staat er niet heel nauwkeurig aangegeven hoe lang iets bijvoorbeeld gestoofd moet worden.

Voor deze recensie maakte ik naanbrood. Dit is iets wat ik altijd al eens wilde maken. Dit was één van de meer eenvoudige recepten in dit kookboek. Het deeg was makkelijk te maken, er waren niet veel ingrediënten voor nodig. Het recept was verder duidelijk. De naanbroden moesten alleen wel iets langer in de oven dan aangegeven stond in het recept. Het brood was evengoed snel gaar. Het was erg lekker brood, veel lekkerder dan wanneer je het in de supermarkt koopt. Ook de tip om wat knoflook door het deeg te doen en om er zaadjes zoals komijn overheen te strooien voordat het in de oven gaat was erg goed.

Een ander eenvoudig recept dat me meteen aansprak was een Iraans tussendoortje: rangidak. Dit zijn dadelballetjes met noten die erg lekker zijn om bijvoorbeeld bij de thee te eten. Het zijn een soort gezonde bonbons die in Arabische landen als tussendoortje aan kinderen worden gegeven. Ze zien er erg lekker uit en ze zijn ook heel makkelijk te maken.Er staat veel nuttige informatie in 69 Food & Wine Affairs. Er staan ook goede recepten in dit boek en leuke wijntips. Het is echter ook een erg persoonlijk boek. Het gaat echt over Sepideh zelf. Haar uitleg van de ingrediënten en haar recepten hebben allemaal iets te maken met haar afkomst de kennis die ze daarvandaan meenam. De combinatie van Iraanse gerechten en wijntips is erg bijzonder. Dit levert een origineel kookboek op met een heel eigen thema. Het feit dat in het kookboek heel veel extra informatie staat over ingrediënten maakt dat het kookboek echt een meerwaarde heeft. Dit is informatie die je niet zo maar ergens anders kunt vinden, het staat met recht in een kookboek. Vooral als je echt geïnteresseerd bent in recepten en wijsheden uit de Midden-Oosterse keuken, met name uit Iran, is dit echt het kookboek voor jou.

69 food & wine affairs

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vanaf nu is de juiste wijn kiezen bij het gerecht een makkie Welke wijnen schenk je bij welke gerechten? Wat zijn de do's-and-don'ts bij de foodpairingcombinaties? Welke rode wijnen passen bij vis en kun je ook witte wijn schenken bij vlees? Topsommelière Sepideh Sedaghatnia verduidelijkt voor eens en altijd wat de beste combinaties zijn van food en wine. Dankzij haar ruime expertise als sommelière in een sterrenrestaurant en eigenaar van een wijn- en gastrobar weet ze als geen ander hoe je gerechten op een hoger niveau kunt tillen door de bijpassende wijnselectie.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De meest gekeken Netflix series in 2021

 • 12 romantische fantasy series

 • Disney karakters die gebaseerd zijn op echte mensen

 • De leukste Lord of the Rings memes

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

Gerelateerde artikelen

 • Deze emotionele korte film van Pixar moét je zien

 • Maak een foto van de wolken & win een verwendag!

 • Recensie: The Course of True Love (and First Dates) a Magnus Bane story

Zoek in artikelen