• onze waardering

Recensie: We moeten allemaal feminist zijn RECENSIE

In Nederland is feminisme een bekend onderwerp. Ook zitten er nog steeds te weinig vrouwen op topposities en blijven vrouwen vaker thuis dan mannen om voor de kinderen te zorgen. Als je in Afrika zegt dat je feminist bent, kun je dat beter voor je houden. Zo omschrijft Chimamanda Ngozi Adichie uit Nigeria in We moeten allemaal feminist zijn.

Het kleine boekje We moeten allemaal feminst zijn is het gevolg van een TEDX-lezing die Chimamanda Ngozi Adichie gaf in 2013 op TEDxEuston, een jaarlijkse, op Afrika gerichte conferentie. Sprekers uit verschillende sectoren houden daar beknopte voordrachten met de bedoeling Afrikanen en vrienden van Afrika uit te dagen en te inspireren. Dat bleek een groot succes. Het onderwerp van haar voordracht ging over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. Oftewel, we leven in de 21e eeuw en we zijn feminist. Wat houdt dat in? Voor wie feminisme niet kent: de betekenis van een feminist is iemand die gelooft in de sociale, politieke en economische gelijkheid der seksen.

Ondanks dat dit een klein, dun boekje is met een kort verhaal, is de boodschap heel krachtig: Er moet meer gelijkheid komen tussen mannen en vrouwen. De schrijfster deelt haar eigen ervaringen over welke tegenslagen zij heeft moeten doormaken, alleen omdat ze een vrouw is. Over hoe veel passie je kunt hebben voor je werk en graag een klus op je neemt, maar vervolgens verliest van een mannelijke collega, simpel omdat hij een man is. Ook worden er voorbeelden genoemd als: "Onze maatschappij leert een vrouw dat op een zekere leeftijd ongehuwd zijn een ernstig persoonlijk falen is, terwijl een man die op een zekere leeftijd nog niet is getrouwd gewoon nog niet de ware heeft gevonden. Het is makkelijk om te zeggen: "Maar vrouwen kunnen tegen dit alles gewoon nee zeggen." De werkelijkheid is echter moeilijker, complexer. We zijn allemaal sociale wezens en via onze socialisering maken wij ons bepaalde ideeën eigen." Dit geeft precies de essentie van haar verhaal weer wat mij betreft. Er moet meer aandacht komen voor dit onderwerp, om te zorgen dat er meer gelijkheid komt in de rest van de wereld waar dit onderwerp nog niet overal aan de orde is.

We moeten allemaal feminist zijn is een toegankelijk verhaal over een onderwerp dat overal ter wereld meer onder de aandacht moet worden gebracht. Het leest vlot, geeft de krachtige mening van Chimamanda Ngozi Adichie helder weer en is interessant voor iedereen die zijn of haar ideeën over feminisme wil verbreden of er meer over wil weten.

We moeten allemaal feminist zijn

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In 2013 gaf Chimamanda Ngozi Adichie een TEDx-lezing over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. Het filmpje werd bijna
  drie miljoen keer bekeken en gedeeld, Beyoncé gebruikte een sample van Adichie in een van haar nummers en ook in boekvorm is haar
  pleidooi een grote bestseller in Amerika en Engeland. Het is geen wonder dat We moeten allemaal feminist zijn zoveel mensen aanspreekt: Chimanada Ngozi Adichie schrijft op humorvolle en toegankelijke wijze en biedt een nieuwe, unieke definitie van het feminisme in de eenentwintigste eeuw.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

 • Boze zomer - Jan-Willem Anker

Gerelateerde artikelen

 • Amerikanah

 • Recensie: Een Halve Gele Zon

 • Recensie: Lieve Ijeawele

Zoek in artikelen