• onze waardering

Recensie: Thuis mag ik niet meer zeuren RECENSIE

In één woord hilarisch! Met Sylvia Wittemans bijna honderd gebundelde columns in Thuis mag ik niet meer zeuren is het huilen van het lachen geslagen. De behandelde thema’s zijn zeer uiteenlopend. Van eten bij een foodtruck tot het kopen van bloemen, van het geven van namen aan dieren tot Blue Monday en van de klassieke film Una giornata particolara tot een vakantie in de Ardennen. Sylvia behandelt het allemaal.

Wat de columns vooral zo sterk maakt, is dat ze ook zo ongelofelijk herkenbaar zijn. Het zijn alledaagse situaties en gedachtespinsels die iedereen kent, maar dan op een ongelofelijk vermakelijke manier beschreven. De gore uiensmaak die achterblijft na het eten van een Turkse pizza, de zoektocht naar de juiste emoticon bij het sturen van een berichtje, het afluisteren van andermans gesprekken op straat en het kiezen van één elektrische tandenborstel uit duizenden opties. Vermengd met droge humor en leuke inzichten worden alledaagse situaties opeens zeer humoristisch. Sylvia is grofgebekt, eerlijk en bij tijd en wijle veroordelend. Wat een verademing en mooie afwisseling op de gebruikelijke politiekcorrectheid van veel andere journalisten. Tegelijkertijd is ze ook reflectief en beschouwend over de wereld. Juist die combinatie tussen een uitgesproken mening en een onderzoekende, nadenkende houding brengen de columns naar een hoger niveau en maken het tot meer dan ‘dom gelul’.

Sylvia is ook persoonlijk in haar columns. Je komt dingen te weten over haar, haar man (aangeduid als ‘huisgenoot P.’) en haar kinderen. Haar leven is haar inspiratiebron. Je krijgt steeds meer het gevoel haar te leren kennen, waardoor je een band met haar krijgt. Dat maakt het lezen van haar columns ook steeds leuker. Ook leer je haar stijl kennen en weet je wat je kan verwachten. En een eigen stijl heeft ze ook echt. Alle columns hebben een bepaalde lijn die ze volgen. Het begint bij een gebeurtenis, situatie of gedachte wat, door vrije associatie, leidt tot allerlei andere dingen om op het einde toch weer even naar de start te verwijzen. Aangevuld met droge, sarcastische humor en dolkomische situaties.

Een kleine kanttekening: de columns zijn eerder in de Volkskrant gepubliceerd. Soms zijn ze dus gelinkt aan actualiteiten, zoals de ‘Zwarte pieten-discussie’ of de aanslag in Parijs. Dat maakt ze gelukkig niet minder leuk om te lezen, en met de bundel Thuis mag ik niet meer zeuren ben je niet meer afhankelijk van de krant. En zelfs deze 92 columns smaken naar meer!  

Thuis mag ik niet meer zeuren

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  ‘Ik was somber, maar thuis mag ik niet meer zeuren, dus ging ik naar buiten om een tijdje tegen de wind in te fietsen.’ Er is een hoop te zeggen voor thuisblijven. Je kunt tegenwoordig alles laten bezorgen, van roti speciaal tot kattengrit, bh’s in moeilijke maten en obscure oude meisjesboeken. De Chinezen laten zelfs westerse steden nabouwen. Die krijgen windmolens, trapgeveltjes en de Brug der Zuchten zonder dat roteind te hoeven vliegen. Lekker kijken naar al die uitheemse wereldwonderen, een kommetje rijst met kippenknietjes onder handbereik, en daarna fijn slapen in je eigen bed. Naar buiten gaan heeft echter ook zijn bekoring. Naast vrijuit zeuren kun je dan bijvoorbeeld zelf je bloemen uitzoeken, of eens naar een snoeivormpark om een levenslange fascinatie voor keurig in vorm geknipt struweel uit te leven. Of veldonderzoek doen bij de Hema wanneer de worst in zijn geheel in de ban lijkt te zijn gedaan, en spieden naar horden terneergeslagen prille worstweigeraars. In deze nieuwe bundel een keur aan binnen- en buiten observaties, niet eens allemaal somber getoonzet.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Chicklit top-5: april

 • Het boek van Soof

 • Linda de Mol gaat boeken uitgeven!

 • Recensie: Gekke wijven en andere types

 • Chicklit top-5: december

Zoek in artikelen