• onze waardering

Recensie: Geek Girl #5: Bekent kleur RECENSIE

Onze enige echte Harriet Manners lijkt het helemaal voor elkaar te hebben! Samen met haar beste vrienden vormt ze de coolste vriendenclub die er bestaat: JINTH (wat staat voor: Jasper, India, Nathalie, Toby en Harriet). Alhoewel Harriet denkt dat ze álles voor elkaar heeft, blijken toch sommige dingen niet helemaal te kloppen, zo zeggen haar vrienden vaker (de uiterst zorgvuldig geplande) afspraakjes met Harriet af. Dat weerhoudt Harriet er echter niet van om wel voor haar vrienden klaar te staan, wanneer dan ook. Zeker niet wanneer de oude vertrouwde Wilbur in de problemen blijkt te zitten...

Harriet Manners, wat heb ik je gemist. Het is ongeveer een jaar geleden dat ik het voorgaande deel, Geek Girl #4: Gouden bergen heb gelezen, dus dat is al weer even een tijdje terug. De Geek Girl-serie is een van mijn favoriete series, omdat Harriet zo aangenaam vreemd is en de boeken gewoon echt om van te genieten zijn. Ik kon daarom ook echt niet wachten totdat ik dit vijfde deel zou lezen. Dan is het aan de andere kant natuurlijk wel jammer dat ik het boek zo snel uit had, want nu moeten we weer wachten op het volgende deel!

In het vijfde deel lijkt Harriet niet te stoppen. Ze heeft échte vrienden gemaakt, waarmee ze erg vaak leuke dingen doet. Ik vond het erg fijn om te lezen, omdat ik toch bang was dat Harriet geen vrienden zou kunnen maken. Niet dat ze niet aardig is, integendeel. Ze is alleen een beetje vreemd. Hier bedoel ik mee dat ze zo op een random moment kan vertellen dat bijvoorbeeld de dikste schedel aller tijden waarschijnlijk die van de pachycephalosaurus is geweest. Maar nee, toch is het Harriet gelukt om mensen te vinden die haar gekke weetjes wel kunnen waarderen. Naast haar vrienden heeft ze natuurlijk altijd haar familie nog. Haar vader en Annabel (haar stiefmoeder) waren ook dit deel zo'n leuke toevoeging op het verhaal. Ik vond het daarom ook zeer prettig dat ze best vaak in beeld verschenen. Haar vader is de meest optimistische en hilarische vader waar ik ooit over gelezen heb. En het aller belangrijkste: hij heeft het beste met Harriet voor. Zelfs als dat betekent dat hij tegen Annabel moet liegen. Annabel is daarentegen gewoon de oudere versie van Harriet: ze houdt van structuur, regels en lijstjes. Ze is een beetje streng, en dat is ook maar goed in het (soms chaotische) huize Manners.

Al met al is Geek Girl #5: Bekent kleur een erg positief boek. Zoals de titel zelf al aangeeft is het verhaal erg kleurrijk. De personages zijn in dit boek weer om van te smullen, wat vooral te danken is aan de fijne schijfstijl. Holly Smale weet het verhaal zo te beschrijven dat het lijkt alsof Harriet Manners gewoon je oude vertrouwde zus(je) is waar je over leest. Er wordt erg vlot en duidelijk geschreven. Tijdens het lezen krijg je het gevoel alsof je Harriet echt kent, alsof je midden in haar leven staat. Dit is natuurlijk wel alweer het vijfde deel in de serie, dus we hebben al flink want van Harriet's leven mee mogen maken. Dit deel vind ik om een hele belangrijke reden erg fijn: dat Harriet inziet hoe belangrijk vrienden voor je zijn. In dit deel is er (gelukkig) geen sprake van liefdesverdriet om Nick. Tussen de regels door lees je dat ze waarschijnlijk wel liefdesverdriet heeft, maar ze laat er niks van merken. Ze gaat door met leven met haar beste vrienden, in plaats van in een hoekje zitten huilen. Alhoewel haar liefdesleven nog een onverwachte twist krijgt op het einde... En nóg een leuk aspect van dit boek: Harriet krijgt weer modellenklussen én Wilbur komt terug!

Geek Girl #5: Bekent kleur is een zeer leuke toevoeging van de Geek Girl-serie. Het boek is weer anders dan de voorgaande delen, en eerlijk is eerlijk: het is gewoon heerlijk om over onze opper-geek Harriet Manners te lezen. Het volgende deel is het zesde en laatste deel van deze serie. Ik kan niet wachten op dat deel, maar het is wel erg jammer dat de serie daarmee afgelopen is.

Geek Girl 5 - Bekent kleur

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  De Geek heeft een plan
  Geeky fotomodel Harriet Manners weet een hoop - maar het zijn eerlijk gezegd vrij nutteloze feitjes. Ze weet bijvoorbeeld dat vogelbekdieren geen maag hebben. Ze weet dat er ooit veertien eekhoorns zijn vastgehouden als spionnen. Ze weet dat er maar één vlag in de wereld is waar een gebouw op staat. En voor het eerst weet Harriet nu ook wat ze gaat doen in het leven. Ze heeft alles perféct uitgestippeld. Alleen houdt niet iedereen zich aan haar zorgvuldig uitgekiende plan...

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

 • Eternals komt naar Disney+

 • Het Sanatorium - Sarah Pearse

 • Recensie: A Boy Called Christmas 

 • De huilende molenaar - Arto Paasilinna

Gerelateerde artikelen

 • Young Adult top-5: juni

 • Young adult top-5: augustus

 • Recensie: Geek Girl #2

 • Geek girl (mooi anders!)

 • Young adult top 6: augustus 2021

Zoek in artikelen