• onze waardering

Recensie: De Koninklijke Konijnen van Londen RECENSIE

Shylo is het buitenbeentje van de familie: hij is een verlegen, schriel konijntje met een ooglapje, terwijl zijn broers en zussen groot, sterk en dapper zijn. Shylo mag dan klein en bang zijn, hij is wel nieuwsgierig. Daardoor is hij bevriend geraakt met het stokoude konijn Horatio, die aan de verboden kant van het bos woont. Tijdens hun geheime ontmoetingen vertelt Horatio het kleine konijn over de Koninklijke Konijnen van Londen, een geheim genootschap van konijnen dat de koninklijke familie beschermt en in een konijnenburcht onder Buckingham Palace woont. Als Shylo bij toeval een drietal gemene ratten – 'paparatzi's' – hoort praten over hun plan de koningin voor schut te zetten door haar te fotograferen in haar nachtjapon, begint het kleine konijntje aan een gevaarlijke reis naar Londen om de eer van de koningin te redden. 

Koninklijke Konijnen van Londen is het kinderboekendebuut van schrijversechtpaar Santa Montefiore en Simon Sebag Montefiore. De eerste is bekend van bestsellers als Villa Magdalena en Als de rododendron bloeit en de laatste van De Romanovs, Sashenka en Stalin – Het hof van de rode tsaar. Het echtpaar werd door hun zoontje geïnspireerd dit kinderboek te schrijven over konijnen die onder Buckingham Palace wonen. De auteurs mogen dan succesvolle schrijvers zijn voor volwassenen, kinderboeken schrijven is een vak apart, en dat merk je. Het verhaal is hoofdzakelijk braaf en bevat ergerlijk veel herhalingen en clichés, maar is op het eind opeens opvallend bruut. De verhouding tussen fantasie en werkelijkheid wringt met regelmaat: de konijnen leven in holen in het bos, maar weten kennelijk ook wat internet en tv is. Jammer dat de namen niet zijn vertaald: Shylo Tawny-Tail klinkt toch wat ongemakkelijk voor Nederlandse kinderen.

In Amerika worden vergelijkingen getrokken met The Hobbit, De fantastische meneer Vos en Waterschapsheuvel, maar wat mij betreft kan dit debuut van Santa en Simon Sebag Montefiore zich niet aan deze klassiekers meten.

Het boek zelf is met zorg uitgegeven: het heeft een nostalgische uitstraling dankzij de fijne zwart-wittekeningen, leeslint en gouden letters op het omslag. Het binnenwerk heeft opvallend dun en glad papier met een klein lettertype. Achter in het boek wordt een tweede deel aangekondigd. Koninklijke Konijnen van Londen is een fantasierijk kinderboek voor kinderen vanaf 7 jaar met de boodschap dat iedereen een held kan zijn.

De koninklijke Konijnen van Londen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het leven is een avontuur. Alles is mogelijk, met wilskracht en geluk, met een sappige wortel, een natte neus en een snufje onbezonnen moed! Shylo was altijd het onderdeurtje van zijn nest, de zwakste en rustigste van de familie. Zijn broers en zussen zetten hem voor schut, omdat hij anders is. Maar wanneer Shylo op een groepje paparatzi's stuit en van hun plan hoort om een foto te nemen van de koningin in haar nachtjapon, is het aan deze onwaarschijnlijke held om naar Londen te reizen en De Koninklijke Konijnen van Londen te vertellen over dit duivelse plot! De Koninklijke Konijnen van Londen kennen een lange geschiedenis in de bescherming van de koninklijke familie en nu is het aan dit geheime genootschap om in actie te komen en de Ratzi's te stoppen... Kan een klein konijntje zo zwak en verlegen als Shylo hen ervan overtuigen dat de koningin in gevaar is?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

 • Ochtendgloren - Corina Bomann

 • Nora schrijft haar eigen verhaal – Annabel Monaghan

Gerelateerde artikelen

 • Moederdag: boeken top-5

 • De vuurtoren van Connemara

 • Chicklit top-5: juli

 • Recensie: De vrouwen van kasteel Deverill

 • Achter de schermen: mei

Zoek in artikelen