• onze waardering

Recensie: Het lekkerste van Guus en Dick RECENSIE

“Waarom schrijven bekende Nederlanders tegenwoordig ook al (kook)boeken? Er zijn meer dan genoeg koks op de wereld. Laat die BN’ers lekker bij de muziek of het acteren blijven”. Ja, dat was mijn eerste reactie toen het boek Het lekkerste van Guus en Dick op de deurmat viel. Dit kookboek is namelijk een samenwerking tussen artiest Guus Meeuwis en chefkok Dick Middelweerd. Nadat zij vorig jaar samen een pop-uprestaurant opende, komen zij opnieuw met een culinair project: ditmaal een kookboek! Het boek blijkt een fijne verrassing te zijn…

Het concept van Het lekkerste van Guus en Dick is erg mooi. Het boek bevat veel verschillende recepten en er is sprake van een duidelijke taakverdeling tussen de twee heren. Als hobbykok zijn de gerechten van Guus gemakkelijk uitvoerbaar in de drukte van het alledaagse leven. Het zijn gerechten die door eenieder te bereiden zijn. Dick daarentegen verzorgt als chefkok van beroep de meer luxe varianten van deze recepten. Zo krijgt bijvoorbeeld het hoofdingrediënt kabeljauw twee versies en ook de sparerib wordt bekeken vanuit de alledaagse en de meer speciale invalshoek. Origineel en daarom erg leuk om te lezen! Ook mooi is de Brabantse touch die wordt gegeven aan dit kookboek. De mannen blijven beide dicht bij hun eigen roots en presenteren met trots werkwijzen en recepten uit de provincie Brabant.

Erg fijn is ook de overzichtelijke vormgeving. Een kort ingrediëntenlijstje, duidelijke instructies gecombineerd met prachtige foto’s. Met name de alinea’s tussen de werkwijze van het recept worden erg gewaardeerd. Zo kan je tijdens het koken veel makkelijker terugzoeken waar je ook alweer was gebleven in het boek. Het enige ontdekte minpuntje is dat een recept soms niet op één pagina past en dat het op de volgende pagina verder gaat. Voor de uitvoering van het recept is dat niet erg, maar het is wel erg zuur als je tijdens het koken de bladzijde omslaat en ziet dat je een paar ingrediënten niet in huis hebt gehaald.

Allereerst werd het gerecht ‘In papier gegaarde kabeljauw met groene asperges, venkel en courgette’ gemaakt. Dit hoofdgerecht is, zelfs al hoort deze bij de selectie van Dick, eigenlijk vrij gemakkelijk. Alle ingrediënten komen samen in een mooi pakketje voor in de oven en ondertussen kan je als gastvrouw of gastheer tijd besteden aan je gasten. Ideaal, gezond en vullend!De tosti van geitenkaas met prosciutto en asperges, tevens een recept van Dick, is oorspronkelijk een lunchgerecht. Echter, deze tosti is erg vullend, dus kan met een warme kop soep erbij ook prima als diner gelden. Ook de leftovers zijn de dag erna nog heerlijk in de lunchtrommel. Bij het woord ‘tosti’ denk je niet gauw aan een culinair hoogstandje, het staat bekend als een snelle & simpele maaltijd. Echter, het recept van Dick is eigenlijk een soort ‘tosti +’: een tosti, maar dan net even wat specialer. Gemakkelijk te maken en heerlijk!En dus neem ik terug waar ik deze recensie mee begon. Als een bekende Nederlander van mening is dat hij of zij echt een mooi kookboek kan schrijven dat een toegevoegde waarde heeft, dan is dat oké. Het lekkerste van Guus en Dick valt zeker in deze categorie en verdient dan ook vijf sterren. Een mooi vormgegeven kookboek met een vernieuwend concept. Door een duidelijke tweedeling in de moeilijkheidsgraad is dit kookboek eigenlijk voor iedereen interessant! Dit is zeker een blijvertje op de schap van kookboeken.

Het lekkerste van Guus en Dick

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Dit kookboek is een verzameling van alles wat wij het lekkerst vinden. Telkens met 1 variant van Guus voor elke dag, en 1 variant van Dick voor als je net wat meer tijd hebt in de keuken of een keer groots wilt uitpakken voor een etentje met vrienden of familie. Van de lekkerste gehaktbal tot de lekkerste pasta en van de lekkerste bereiding van een biefstuk of kabeljauw tot de lekkerste mayonaises.' Zanger en enthousiaste thuiskok Guus Meeuwis en sterrenchef Dick Middelweerd kozen meer dan 70 favoriete soepen, salades, vlees- en visgerechten en desserts, en niet te vergeten de lekkerste snacks, onmisbare sauzen en homemade mayonaises. Van zomerse erwtensoep, de beste spareribs en de favoriete tarte tatin met peer van Guus, tot de krokante kalfssukade, de garnalenkroket en de Bossche bolletjes met koffiekaramelijs van Dick: welk gerecht je ook kiest, je hebt altijd een hit in handen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Argylle - Elly Conway

 • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

 • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

 • De Sneeuwkoningin - Bette Westera & Aida de Jong

 • De wake-up call - Beth O'Leary

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Het jaar van Guus en Dick

Zoek in artikelen